Η κατανάλωση αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών στα μωρά.
Φινλανδοί ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερα από 2.200 ζευγάρια μητέρων και μωρών, διαπίστωσαν ότι τα βρέφη είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες σε ηλικία ενός έτους, εάν οι μητέρες τους είχαν καταναλώσει αβοκάντο όσο κυοφορούσαν.
Οι ειδικοί, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα «ενθαρρυντικά», δήλωσαν ότι αυτά προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής της μητέρας και των αλλεργιών στα βρέφη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τον ακριβή λόγο για τον οποίο μόνο τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την πρόσληψη αβοκάντο από έγκυες γυναίκες χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια διατροφής κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μεταξύ 2013 και 2022.
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η ποιότητα της διατροφής, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, οι τροφικές αλλεργίες ήταν «σημαντικά υψηλότερες» στα βρέφη μη καταναλωτών αβοκάντο (4,2%) σε σύγκριση με τα βρέφη καταναλωτών αβοκάντο (2,4%).
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pediatric Research έδειξαν επίσης ότι οι μητέρες που κατανάλωναν αβοκάντο ήταν γενικά μεγαλύτερες σε ηλικία, λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε καισαρική τομή, πιο πιθανό να είναι μη καπνίστριες και να είναι μητέρες για πρώτη φορά.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο αβοκάντο μπορεί να βοηθούν στην προστασία από τις αλλεργίες.
Επίσης, υποθέτουν ότι οι φυτικές ίνες του αβοκάντο προάγουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και οδηγούν σε λιγότερες αλλεργίες στους συμμετέχοντες.
Παρόλο που βρέθηκαν θετικά αποτελέσματα για τις τροφικές αλλεργίες, η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία επίδραση του αβοκάντο στην αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινίτιδα) και στο έκζεμα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 10 Βρετανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, ενώ 5.000 άτομα νοσηλεύονται για σοβαρές αντιδράσεις.
Τα παιδιά με αλλεργίες θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές αντιδράσεις, καθώς, λόγω του μικρότερου μεγέθους του σώματός τους, μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων προκαλούν μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Οι αλλεργίες συχνά ανακαλύπτονται στην παιδική ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς μπορεί να μην έχουν στη διάθεσή τους την ένεση που πρέπει να γίνεται σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.