Το βιοπλαστικό με βάση το άμυλο, το οποίο θεωρείται βιοδιασπώμενο και βιώσιμο, είναι ενδεχομένως εξίσου τοξικό με το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που έχει αξιολογηθεί.
Τα βιοπλαστικά έχουν ανακηρυχθεί ως το μέλλον του πλαστικού, επειδή αποσυντίθενται ταχύτερα από το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο και συχνά παράγονται από φυτικά υλικά, όπως άμυλο καλαμποκιού, άμυλο ρυζιού ή ζάχαρη.
Το υλικό χρησιμοποιείται συχνά σε ρούχα , υγρά μαντηλάκια, καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα και μια σειρά άλλων προϊόντων. Η νέα έρευνα διαπίστωσε βλάβες σε όργανα, αλλαγές στο μεταβολισμό, ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει τις «αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης» σε ποντίκια.
«Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά με βάση το άμυλο μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή και ευεργετικά για την υγεία όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά», δήλωσε ο Yongfeng Deng, συν-συγγραφέας της μελέτης, σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου του κινδύνου τυχαίας κατάποσης».
Το πλαστικό είναι ένα τοξικό υλικό που μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 16.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, ή δεν έχουν δημόσιο τοξικολογικό προφίλ. Οι κοινοί πλαστικοποιητές, όπως οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη, είναι από τις πιο τοξικές ανθρωπογενείς ουσίες και συνδέονται με προβλήματα υγείας, από τον καρκίνο έως την ορμονική διαταραχή.
Όπως τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, τα βιοπλαστικά αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε μικροβιοπλαστικά – τα ρούχα, για παράδειγμα, μπορούν να αποσυντεθούν σε υψηλά επίπεδα όταν πλένονται, και αυτό μπορεί να καταλήξει στα τρόφιμα και στο νερό.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές τροφοδότησαν για τρεις μήνες διάφορες ομάδες ποντικών με τροφή και νερό μολυσμένο με «περιβαλλοντικά σημαντικά» επίπεδα βιοπλαστικών, και μια τρίτη ομάδα με τροφή και νερό χωρίς βιοπλαστικά.
Διαπίστωσαν πολλά από τα ίδια προβλήματα υγείας από την έκθεση στο πλαστικό φυτικής προέλευσης με αυτά του πετρελαίου – οι χημικές ουσίες βρέθηκαν στους ιστούς των ποντικών, στο ήπαρ, στις ωοθήκες και στα έντερα, όπου προκάλεσαν μικροτραυματισμούς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ανωμαλίες στο ήπαρ και στις ωοθήκες, σε υψηλότερα επίπεδα στην ομάδα που έλαβε περισσότερη βιοπλαστική. Το υλικό επηρέασε επίσης τις γενετικές οδούς και συγκεκριμένες ανισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου, οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά τα ευρήματα θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των βιοπλαστικών που αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Ορισμένοι ακτιβιστές και ερευνητές προτείνουν τη λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσης στο πλαστικό – σε καθημερινά αντικείμενα όπως μαγειρικά σκεύη ή ρούχα – παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί στην καθημερινή ζωή.