Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ειδικοί ενδέχεται να έχουν βρει έναν τρόπο να σταματήσουν την εξέλιξη του πιο θανατηφόρου τύπου καρκίνου του εγκεφάλου.
Επιστήμονες του University College του Λονδίνου αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού όγκου που σκοτώνει τους μισούς ασθενείς μέσα σε ένα χρόνο, μέσω της αναστολής μιας βασικής πρωτεΐνης του εγκεφάλου.
Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι οι όγκοι εξαπλώνονται ταχύτερα στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία είναι γεμάτη με συνδέσεις νευρικών κυττάρων που ονομάζονται άξονες.
Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, καταστρέφει αυτές τις συνδέσεις, προκαλώντας μια διαδικασία καθαρισμού γνωστή ως εκφύλιση Waller.
Ωστόσο, αντί να προστατεύει τον εγκέφαλο, αυτή η διαδικασία τροφοδοτεί τη φλεγμονή, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την ακόμη ταχύτερη εξάπλωση του καρκίνου.
Η ομάδα πιστεύει ότι η στόχευση της πρωτεΐνης SARM1 που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση των κατεστραμμένων αξόνων θα μπορούσε να αποτρέψει τον όγκο από το να καταλάβει αυτόν τον φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης.
Ο Ciaran Hill, συμβουλευτικός νευροχειρουργός στο University College London Hospital και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα πρώιμο στάδιο αυτής της νόσου που θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε πιο αποτελεσματικά.
Παρεμβαίνοντας στην αντίδραση του εγκεφάλου στον τραυματισμό πριν η νόσος γίνει ανίατη, μπορούμε ενδεχομένως να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των όγκων, κρατώντας τους σε μια πιο καλοήθη κατάσταση
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ανοίγουν νέους τομείς έρευνας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπευτικές στρατηγικές που θα παρεμβαίνουν νωρίτερα στη νόσο.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research UK, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί μόνο σε ποντίκια, θέτει σημαντικά θεμέλια για την ανάπτυξη θεραπείας.
Φάρμακα που εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία στοχεύοντας το SARM1 βρίσκονται ήδη σε φάση ανάπτυξης για πρώιμες κλινικές δοκιμές σε παθήσεις όπως η νόσος των κινητικών νευρώνων.
Η καθηγήτρια Simona Parrinello, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το University College London, δήλωσε: «Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν νέο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να αποτρέψουμε την εξέλιξη των γλοιοβλαστωμάτων σε πιο προχωρημένο στάδιο
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι τρέχουσες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για το γλοιοβλάστωμα, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτεί, εν μέρει επειδή συνήθως διαγιγνώσκεται όταν βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Η παρεμπόδιση της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από την ανάπτυξη του όγκου θα μπορούσε να είναι ευεργετική με δύο τρόπους: επιβραδύνοντας την εξέλιξη του καρκίνου και μειώνοντας την αναπηρία».
Η ομάδα ερευνά τώρα εάν τα φάρμακα που στοχεύουν το SARM1, τα οποία ήδη δοκιμάζονται για άλλες εγκεφαλικές παθήσεις, θα μπορούσαν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση αυτής της επιθετικής μορφής καρκίνου.