Είτε πρόκειται για έναν δροσερό παγωμένο καφέ είτε για ένα ζεστό φλιτζάνι σούπα, η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και πεπτική μας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, εξέτασε περισσότερους από 400 ενήλικες ασιατικής και δυτικής καταγωγής σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών, η οποία είναι από καιρό αναγνωρισμένη στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική, έχει μετρήσιμη σχέση με το άγχος, την αϋπνία και τις εντερικές διαταραχές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, μεταξύ των ασιατικών ενηλίκων συμμετεχόντων, η υψηλότερη κατανάλωση κρύων ροφημάτων το καλοκαίρι συσχετίστηκε με αυξημένο άγχος, περισσότερες διαταραχές ύπνου και μεγαλύτερη αίσθηση κοιλιακής πληρότητας. Αντίθετα, οι λευκοί συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα ζεστά ροφήματα το χειμώνα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και λιγότερα πεπτικά προβλήματα.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στις Η.Π.Α. που συνδέει άμεσα την κατανάλωση κρύων και ζεστών τροφίμων με πολλαπλά αποτελέσματα στην υγεία, με σημαντικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών άγχους, αϋπνίας και πεπτικών προβλημάτων.
«Κάτι τόσο απλό όσο η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε μπορεί να έχει πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο Tianying Wu, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο SDSU και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Επειδή η κατανάλωση κρύων και ζεστών ροφημάτων αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας στις ΗΠΑ, τόσο στο σπίτι όσο και στα εστιατόρια, τα ευρήματα έχουν ευρεία συνάφεια με τις καθημερινές επιλογές υγείας».
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από την Έρευνα για την Υγιή Γήρανση του SDSU, η οποία διερευνά νέους παράγοντες κινδύνου και ανισότητες στην υγεία μεταξύ των πληθυσμών των ΗΠΑ.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στους συμμετέχοντες που ανέφεραν συχνά «κρύα χέρια», ένας πιθανός δείκτης κακής κυκλοφορίας. Η ανάλυση υποομάδων έδειξε ότι οι Κινέζοι συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν τα λιγότερα κρύα τρόφιμα και ποτά, παρουσίασαν λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα, ενώ οι Ασιάτες Ινδοί έδειξαν ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρύων τροφίμων και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Ενώ οι δυτικές διατροφικές οδηγίες σπάνια λαμβάνουν υπόψη τη θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών, τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αντανακλούν τις μακροχρόνιες πρακτικές της παραδοσιακής κινεζικής και της αγιουρβεδικής ιατρικής, οι οποίες προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση κρύων τροφίμων.
Πηγή : Cambridge University Press