ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνδρομο του καθρέφτη: Η «ύπουλη» διαταραχή που οδηγεί νέους ακόμη και στην αυτοκτονία

Υγεία
Σύνδρομο του καθρέφτη: Η «ύπουλη» διαταραχή που οδηγεί νέους ακόμη και στην αυτοκτονία
Το 80% των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή βιώνουν αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 24% έως 28% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Παρασκευή, 17/03/2023 - 09:33
— Photo: Photo by Polina Zimmerman - pexels
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η Εύα Φίσερ, μέλος της σχολής Επικοινωνίας του Κρατικού Πανεπιστήμιου του Κολοράντο, η Φουγκέν Νεζίρογλου, κλινική Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χόφστρα και ο Τζέιμι Φόυσνερ, καθηγητής Ψυχιατρικής και Κλινικός Επιστήμονας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, γράφουν για την σωματική δυσμορφική διαταραχή και εξηγούν το πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο επηρεάζει τους νέους.

Συγκεκριμένα, την χαρακτηρίζουν ως μια ασθένεια «καταστροφική» καθώς οδηγεί τους νέους σε μια εξουθενωτική ψυχολογική κατάσταση.

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή, όπως αναφέρουν, υποφέρουν από εμμονικές σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνισή τους.

Τα άτομα που πάσχουν από άλλου είδους διατροφικές διαταραχές μπορεί να βλέπουν απλά το σώμα τους ως πολύ παχύ, ωστόσο τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή βλέπουν τον εαυτό τους ως άσχημο ή παραμορφωμένο, παρόλο που φαίνονται φυσιολογικοί ή ελκυστικοί στους άλλους.

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή, είναι γνωστή και ως σύνδρομο του καθρέφτη, καθώς ένα από τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάποιος διακατέχεται από αυτή είναι όταν κοιτάζεται πολύ συχνά στον καθρέφτη και είναι εξίσου συχνή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σωματική δυσμορφική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές: Ομοιότητες - Διαφορές

Τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή και τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μοιράζονται παρόμοια αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή, αηδία και θυμό για την εμφάνισή τους.

Επίσης έχουν παρόμοιες συμπεριφορές, όπως είναι να κοιτάζονται τακτικά στον καθρέφτη, να τραβάνε συχνά φωτογραφίες για να ελέγξουν τον εαυτό τους, αναζητούν επιβεβαίωση από τους άλλους για την εμφάνισή τους και χρησιμοποιούν ρούχα για να καμουφλάρουν ή να κρύψουν τα αντιληπτά ελαττώματα τους.

Ακόμη, τα άτομα που υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές συνήθως αποφεύγουν μέρη και δραστηριότητες λόγω αυτοσυνειδησίας για την εμφάνισή τους.

Η κατάθλιψη είναι συχνή επίπτωση σε άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή, τα οποία μάλιστα έχουν και υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας από εκείνα με απλές διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων για αυτοκτονία και απόπειρες αυτοκτονίας.

Αν και τόσο οι διατροφικές διαταραχές όσο και η σωματική δυσμορφική διαταραχή μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία από εκείνα με διατροφικές διαταραχές.

Προσωπική μαρτυρία ασθενή

«Τα συμπτώματα της σωματικής μου δυσμορφικής διαταραχής ξεκίνησαν στην ηλικία των 16 ετών. Ορισμένες αιτίες θα μπορούσαν να ήταν ο παιδικός εκφοβισμός και η τελειομανία σχετικά με την εμφάνισή μου. Είχα εμμονή με το σχήμα και το μέγεθος της μύτης μου για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα και συνέκρινα συνεχώς την εμφάνισή μου με μοντέλα σε περιοδικά μόδας.

Ήμουν πεπεισμένη ότι οι άλλοι με έκριναν αρνητικά λόγω της μύτης μου, την οποία αντιλαμβανόμουν ότι ήταν χοντρή και άσχημη. Μισούσα τη μύτη μου τόσο πολύ που δεν ήθελα να παντρευτώ ή να κάνω παιδιά γιατί φοβόμουν ότι θα την κληρονομούσαν.

Ακόμη και μετά την πλαστική επέμβαση στα 18 μου για να γίνει η μύτη μου πιο λεπτή, εξακολουθούσα και τη μισούσα. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό αποτέλεσμα για άτομα με τη διαταραχή που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής» ανέφερε χαρακτηριστικά η Εύα, η ασθενής με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή, που ανέφερε παραπάνω την εμπειρία της.

Έρευνες δείχνουν ότι το 66% των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή έχουν λάβει καλλυντική ή δερματολογική θεραπεία. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα για ένα μέρος του σώματός τους μετά από χειρουργική επέμβαση, η εμμονή της εικόνας συχνά μετακινείται σε ένα ή περισσότερα άλλα μέρη του σώματος τους.

Ακόμη, μερικοί ασθενείς υποβάλλονται σε πολλαπλές επεμβάσεις στο ίδιο μέρος του σώματος. Άλλοι άνθρωποι είναι τόσο απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα της χειρουργικής τους επέμβασης που θέλουν να αυτοκτονήσουν .

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα, καθώς πολλοί άνθρωποι με σωματική δυσμορφική διαταραχή σκέφτονται να αυτοκτονήσουν και άλλοι προσπαθούν να αυτοκτονήσουν.

Περίπου το 80% των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή βιώνουν αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 24% έως 28% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Συχνά, είναι νέοι άνδρες και γυναίκες που αισθάνονται τόσο απελπισμένοι για τα αντιληπτά ελαττώματα της εμφάνισής τους που η αυτοκτονία φαίνεται σαν ο μόνος τρόπος για να τερματίσουν τα βάσανά τους.

Όταν οι ανησυχίες για την εμφάνιση γίνονται προβληματικές

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ενώ η δυσαρέσκεια με την εμφάνιση μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα, υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων με πολύ υψηλότερες ανησυχίες για την εμφάνιση, πολλοί από τους οποίους πιθανότατα έχουν και τη διαταραχή.

Νιώθουν πολύ χειρότερα για την εμφάνισή τους από εκείνους με κανονικές ανησυχίες για την εμφάνιση και βιώνουν μεγαλύτερο άγχος, κατάθλιψη, ντροπή και αηδία για τον εαυτό τους ή για ορισμένες πτυχές της εμφάνισής τους.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με τη διαταραχή έχουν εμμονή με τα ελαττώματα που αντιλαμβάνονται για μία έως τρεις ώρες την ημέρα, σχεδόν το 40% για τρεις έως οκτώ ώρες την ημέρα και περίπου το ένα τέταρτο για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σωματική δυσμορφική διαταραχή ξέρουν ότι αφιερώνουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι την εμφάνισή τους , αλλά άλλοι με την πάθηση πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούν για την εμφάνισή τους για ώρες κάθε μέρα.«

Τα 10 «ύποπτες» συνήθειες που έχουν οι πάσχοντες

Οι πιο συνήθεις συμπεριφορές των ατόμων με σωματική δυσμορφικής διαταραχή είναι οι εξής:

  • Καμουφλάρουν τα αντιληπτά ελαττώματα τους με ρούχα και μακιγιάζ

  • Συγκρίνουν την εμφάνισή τους με άλλους

  • Ελέγχουν συνεχώς την εμφάνισή τους σε καθρέφτες και άλλες ανακλαστικές επιφάνειες

  • Αναζητούν καλλυντικές θεραπείες όπως χειρουργικές επεμβάσεις

  • Τραβούν επανειλημμένα φωτογραφίες για να ελέγξουν την εμφάνισή τους

  • Αναζητούν τη διαβεβαίωση από άλλους για το αντιληπτό ελάττωμα ή προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι δεν είναι ελκυστικοί

  • Αγγίζουν το αντιληπτό ελάττωμα

  • Αλλάζουν συχνά ρούχα

  • Κάνουν δίαιτα και προσπαθούν να βελτιώσουν συνεχώς την εμφάνιση τους

  • Ασκούνται υπερβολικά (υπερβολική άρση βαρών)

Ανακαλύπτοντας τα αίτια της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής

Τα ακριβή αίτια της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής είναι άγνωστα. Οι πιθανές αναπτυξιακές αιτίες περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, παιδικό εκφοβισμό και παιδικά πειράγματα σχετικά με την εμφάνιση τους.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν το μεγάλωμα σε μια οικογένεια με έμφαση στην εμφάνιση, τα τελειομανικά πρότυπα όσον αφορά την εμφάνιση και την έκθεση σε υψηλά ιδανικά ελκυστικότητας και ομορφιάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μεταξύ των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή περιλαμβάνουν την τελειομανία μαζί με τη ντροπαλότητα, το κοινωνικό άγχος, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ευαισθησία στην απόρριψη και την κριτική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με τη διαταραχή μπορεί να έχουν ακόμη και ανωμαλίες στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή, καθώς και τα άτομα με ανορεξία, έχουν μια προκατάληψη επεξεργασίας πληροφοριών προς πιο λεπτομερείς οπτικές πληροφορίες, αντί να βλέπουν εικόνες παγκοσμίως - με άλλα λόγια, βλέπουν τα δέντρα και όχι το δάσος.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ανωμαλίες στο οπτικό σύστημα του εγκεφάλου θα μπορούσαν να συμβάλουν στις στρεβλώσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή και ανορεξία.

Αποτελεσματικές θεραπείες

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής.

Κατά τη διάρκεια της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, οι θεραπευτές συνεργάζονται με ασθενείς για να τους βοηθήσουν να τροποποιήσουν τις ενοχλητικές σκέψεις και πεποιθήσεις σχετικά με τη φυσική εμφάνιση και να εξαλείψουν προβληματικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, όπως ο τακτικός έλεγχος τους στον καθρέφτη και η αναζήτηση επιβεβαίωσης.

Τα φάρμακα που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI, μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις γνωστικές στρεβλώσεις, την κατάθλιψη, το άγχος, τις αρνητικές πεποιθήσεις και τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα διορατικότητας και να βελτιώσουν την καθημερινή λειτουργία.

Η Εύα, η ασθενής με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή, ανέφερε πως για να θεραπευτεί συνεργάστηκε με έναν ψυχολόγο και ψυχίατρο προκειμένου να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος που της προκαλούσαν οι ανησυχίες για την εμφάνισή της.

«Ευτυχώς, τόσο η φαρμακευτική αγωγή όσο και η θεραπεία ήταν αποτελεσματικά στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και των ψυχαναγκαστικών μου συμπεριφορών.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, τα συμπτώματά μου μειώθηκαν και έγιναν διαχειρίσιμα. Σήμερα κατευθύνω δύο διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης και ενθαρρύνω τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τη διαταραχή.

Τα μέλη της ομάδας παρέχουν υποστήριξη και παρηγοριά σε άλλους που κατανοούν τους καθημερινούς αγώνες τους. Μοιράζονται επίσης συμβουλές σχετικά με τη λήψη βοήθειας για αυτή τη συνηθισμένη αλλά ελάχιστα γνωστή διαταραχή της εικόνας του σώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η Εύα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία για τη σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BDD του International OCD Foundation.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> ARFID: Η διατροφική διαταραχή που πλήττει κυρίως τα παιδιά - Τα «ύποπτα» σημάδια της

Τελευταία τροποποίηση στις 17/03/2023 - 11:59
  • ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΜΟΡΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
  • ΕΜΦΑΝΙΣΗ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΑΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο)
Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο) 17 Μαρτίου 2023
Η φυματίωση «χτυπάει» και τα παιδιά - 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον κορονοϊό 16 Μαρτίου 2023
Η φυματίωση «χτυπάει» και τα παιδιά - 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον κορονοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες
Υγεία
05/05/2025 - 18:27

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Δεν μπορείτε να πετάξετε τίποτα; Η αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι και το «αντίδοτο»
Ψυχική Υγεία
04/05/2025 - 10:38

Δεν μπορείτε να πετάξετε τίποτα; Η αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι και το «αντίδοτο»

Μάτια: Τα 10 συμπτώματα που δείχνουν διαταραχή στην όραση και πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
28/04/2025 - 17:18

Μάτια: Τα 10 συμπτώματα που δείχνουν διαταραχή στην όραση και πρέπει να προσέχουμε

Πόσες σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα προστατεύουν από την κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
24/04/2025 - 13:00

Πόσες σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα προστατεύουν από την κατάθλιψη

Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη φρενάρουν απότομα, τρέχουν περισσότερο και παίρνουν απότομα τις στροφές
Ψυχική Υγεία
23/04/2025 - 20:00

Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη φρενάρουν απότομα, τρέχουν περισσότερο και παίρνουν απότομα τις στροφές

Τα άγχη του Πάσχα και πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας!
Ψυχική Υγεία
17/04/2025 - 19:02

Τα άγχη του Πάσχα και πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς επηρεάζει η ηλικία της εγκυμοσύνης και το βάρος τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
13/05/2025 - 11:00
Στην Ελλάδα η Ρομποτική Θεραπεία Υδροβολής – Aquablation για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη
Digital Health
13/05/2025 - 10:08
O FDA διόρισε τον πρώτο διευθυντή τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των αξιολογήσεων
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 10:00
Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06
Η Φύση ήταν το καταφύγιο της Κέιτ Μιντλετον στη μάχη με τον καρκίνο
Patient Talk
13/05/2025 - 08:30
Ενισχύθηκε ο στόλος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 07:37
Create Habits: Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Prolepsis που δημιουργεί νέες διατροφικές συνήθειες
Διατροφή
13/05/2025 - 06:46
Τριπλή διάκριση για τη ΜΕΓΑ στα «PET AWARDS 2025»
Pet
13/05/2025 - 03:21
Νίτσας: «Γέφυρα με το… μέλλον από τον ΙΣΘ για φοιτητές ιατρικής και τις ειδικότητες τους»
Επικαιρότητα
13/05/2025 - 00:08
«Μάχομαι, φεύγω ή παγώνω»; Πως αντιδρά το σώμα σε περίπτωση απειλής
Ψυχική Υγεία
12/05/2025 - 18:27
ΠΟΥ: Το νοσηλευτικό δυναμικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας παραμένουν
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 16:56
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μπορεί η υψηλή πίεση να οδηγήσει στην απώλεια όρασης;
Health Talk
12/05/2025 - 16:18
Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01
Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο: «Κάθε χρόνο "χορταίνουμε" από δηλώσεις "αναγνώρισης της προσφοράς μας"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 15:33
Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Φιλικό τουρνουά μπάσκετ για μια σπάνια χρόνια πάθηση
Patient Talk
12/05/2025 - 14:47
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο λιμού ο πληθυσμός της Γάζας, προειδοποιεί η IPC
Επικαιρότητα
12/05/2025 - 14:33
Η Φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας για το «σκάνδαλο των εμβολίων» στην ΕΕ
Pharma Policy
12/05/2025 - 14:19
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ο ΕΕΣ τιμά το νοσηλευτικό του προσωπικό σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
12/05/2025 - 14:02
ΕΙΝΑΠ: «Επικίνδυνη η κατάσταση στα προσωρινά ΤΕΠ του "Ευαγγελισμού"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:46
Draeger Hellas: Δύο νέα λογισμικά προσφέρουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις στον τομέα της Αναισθησίας
Digital Health
12/05/2025 - 13:31
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:19
Πειραματική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ασθενείς μακροχρόνιας παραμονής στο νοσοκομείο
Digital Health
12/05/2025 - 13:11
Διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία - Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:49
ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων υγείας: Ασύδοτη κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 12:30
"Βουτιά" στις μετοχές των φαρμακευτικών μετά την εξαγγελία Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:22
Παγκόσμια κρίση στελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού – Σήμα κινδύνου και για την Ελλάδα
Health Talk
12/05/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
Εισαγγελική έρευνα για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στο νοσοκομείο Αγρινίου – Δίωξη για κακούργημα
Υγεία
12/05/2025 - 11:19
Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00
Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01
ΠΟΥ: Το νοσηλευτικό δυναμικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας παραμένουν
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 16:56
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo