Βουτιά σημείωσαν οι μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών διεθνώς μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδιάζει διάταγμα για μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνες άλλων χωρών.
Οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Novo Nordisk A/S, AstraZeneca Plc και Roche Holding AG, κατέγραψαν απώλειες και έμειναν πίσω από το ευρύτερο ανοδικό κλίμα στις αγορές.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Ασία, με τον φαρμακευτικό δείκτη του ιαπωνικού Topix να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ, οι μετοχές των Eli Lilly & Co., Pfizer Inc., Bristol-Myers Squibb Co. και Merck & Co. Inc. υποχωρούσαν στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης.
Οι πιέσεις στις μετοχές ήρθαν μετά την ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υπογράψει εκτελεστική εντολή για τη μείωση των τιμών τη Δευτέρα στις 1600 ώρα Ελλάδας. Η ανάρτηση δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες για τον μηχανισμό ή τους περιορισμούς της εντολής.
Για την ανάπτυξη μιας δυναμικής που μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο οι αναλυτές που δεν αποκλείουν νομικές πρωτοβουλίες από τη βιομηχανία. Επιπλέον, τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό ένα ντόμινο καθώς εταιρείες με στενή εξάρτηση από τις ΗΠΑ όπως οι ιαπωνικές Takeda Pharmaceutical Co., Astellas Pharma Inc. και Otsuka Holdings Co.
Στην Ευρώπη, εταιρείες όπως οι Novo Nordisk, AstraZeneca, Roche, Novartis AG, GSK Plc και Sanofi SA αντλούν από 40% έως και 60% των εσόδων τους από την αμερικανική αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η μετοχή της Novo Nordisk υποχώρησε έως και 8,6% στις αρχικές συναλλαγές, επιβαρυμένη και από τη δημοσίευση μελέτης που έδειξε ότι το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Eli Lilly μείωσε την περίμετρο μέσης των ασθενών κατά δύο επιπλέον ίντσες σε σύγκριση με αυτό της δανέζικης εταιρείας.