Αυτό επιβαρύνει τις ασθενείς ακόμα περισσότερο κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια τους να παραμείνουν σωματικά δραστήριες, κάτι που μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη ποιότητα της ζωής τους και τη διαδικασία ανάρρωσης, λένε οι γιατροί. «Ως παθολόγος σε νοσοκομείο βλέπω πολλούς καρκινοπαθείς των οποίων το κύριο παράπονο δεν είναι ο πόνος, η απώλεια βάρους ή η ελλειψη όρεξης. Είναι η κούραση», επισημαίνει η Simo Du, MD, γιατρός στο Jacobi Medical Center και στο Albert Einstein College of Medicine και προσθέτει, αναφερόμενη στην έρευνα, πως «ήταν ενδιαφέρουσα η παρατήρηση, ότι οι γυναίκες βιώνουν δυσανάλογη εξάντληση και σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους».
Εξετάζοντας την υπάρχουσα έρευνα, η Δρ Du εξηγεί ότι αυτή και οι συνάδελφοί της ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες ασθενείς τους, προκειμένου να κατευθυνθούν σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. «Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά παραμένει υποτονισμένο ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τις διαφορές λόγω φύλου», λέει χαρακτηριστικά η Du.
Τι έδειξε η έρευνα
Η κούραση χτυπά, ενίοτε ιδιαίτερα σκληρά, τις γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο. Η Δρ Du και οι συνάδελφοί της αξιολόγησαν τις σχετικές απαντήσεις ασθενών στο πλαίσιο Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή, και μάλιστα αναζήτησαν απαντήσεις σε δυο χρονιές, το 2015 και το 2022. Στην συγκεκριμένη έρευνα περιλαμβάνονται κάθε φορά ενότητες για την κατάθλιψη και το άγχος.
Τα δεδομένα των ειδικών, περιελάμβαναν απαντήσεις από 1.555 επιζήσαντες καρκίνου οι οποίες και οδήγησαν στα βασικά ευρήματα της μελέτης.
Οι επιπτώσεις σε αριθμούς
Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο επηρεάζει περίπου το 80% των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ενώ η κατάθλιψη επηρεάζει το 25%.
Οι γυναίκες ασθενείς έχουν 69% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κόπωση που σχετίζεται με τη νόσο και 58% αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που επιβίωσαν από την μάχη με την αίσθηση μεγάλης κόπωσης ωστόσο να τους συνοδεύει και μετά, είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό ήταν δε 65%, στις περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από κατάθλιψη.
Αναζητώντας την αιτία
Παραδόξως, τα υψηλότερα ποσοστά κόπωσης και κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών που οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, δεν φάνηκε να επηρεάζουν σημαντικά την εργασιακή τους διαθεσιμότητα.
Οι λόγοι που οι γυναίκες ασθενείς φαίνονται πιο επιρρεπείς σε αυτές τις παράπλευρες συνέπειες μπορεί να σχετίζονται, κατά τους επιστήμονες, με διαφορές στην απορρόφηση των φαρμάκων, τις ανοσολογικές απαντήσεις αλλά και τις συνολικές ευθύνες που οι γυναίκες αναλαμβάνουν συχνά να διεκπεραιώσουν στην καθημερινότητά τους.
Για παράδειγμα, λένε οι ερευνητές, οι γυναίκες έχουν συχνά περισσότερα ζητηματα στο σπίτι με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν σε σύγκριση με τους άνδρες ασθενείς, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους για τον καρκίνο.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες ασθενείς τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερο «καρκινικό κάματο», λέει η Scherezade Mama, DrPH, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα έρευνας για τις ανισότητες υγείας στο Κέντρο Καρκίνου Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας
Η άσκηση είναι ωφέλιμη για τους καρκινοπαθείς, τόσο κατά την διάρκεια της θεραπείας τους όσο και μετά. Η κούραση και η κατάθλιψη που συνδέονται με τη νόσο συχνά οδηγούν σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αποκάλυψε η έρευνα.
Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει η Δρ Mama, εξηγώντας πως υπάρχουν κατευθύνσεις και οδηγίες για την ενδεδειγμένη άσκηση τόσο κατά την διάρκεια της θεραπείας όσο και στις φάσεις αποκατάστασης και ανάρρωσης.
Παλαιότερη έρευνα για τον αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας σε ασθενείς με καρκίνο είχε καταλήξει στο ότι η άσκηση μειώνει τη σοβαρότητα των παρενεργειών της θεραπείας και των επιπέδων κόπωσης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ωφελεί την ψυχική υγεία και βελτιώνει το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Τα ενδεδειγμένα είδη άσκησης
Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα μαζί με δύο επιπλέον προπονήσεις με αντίσταση, λέει η Δρ Mama. «Τόσο η αερόβια όσο και η άσκηση με αντίσταση έχουν πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης και της κατάθλιψης, αλλά και σε άλλα ζητήματα όπως το άγχος και η ποιότητα του ύπνου», εξηγεί η ίδια.
Το είδος της άσκησης δεν έχει απαραίτητα τόση σημασία, προσθέτουν οι γιατροί. Απλά βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και είναι πιθανότερο να την συνεχίσετε, λένε απευθυνόμενοι στους ασθενείς. Ακόμα και το λίγο μετράει, καταλήγουν.
Πηγή: Everydayhealth.com