ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;

Pharma News
Freepik
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια νέα προσέγγιση, η οποία καταστέλλει ένα συγκεκριμένο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος αντί να το ενισχύει, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Τρίτη, 13/05/2025 - 09:06
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Οι αυτοάνοσες ασθένειες επηρεάζουν έως και 800 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – περίπου έναν στους δέκα από εμάς. Από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον λύκο έως τον διαβήτη τύπου 1 και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όλες αυτές οι παθήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

Οι τρέχουσες θεραπείες στοχεύουν στην καταστολή αυτής της αντίδρασης, αλλά η καταστολή ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος έχει υψηλό κόστος: αφήνει τους ασθενείς ευάλωτους σε άλλες ασθένειες και συχνά απαιτεί καθημερινή, εντατική φροντίδα.

Μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα προσέγγιση που στοχεύει μόνο το συγκεκριμένο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει εκτροχιαστεί. Αυτές οι θεραπείες είναι γνωστές ως «αντίστροφα εμβόλια», επειδή καταστέλλουν ένα συγκεκριμένο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, αντί να το ενισχύουν, όπως κάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Αυτό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο», λέει ο ανοσολόγος Stephen Miller του Northwestern University. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νυστέρι αντί για σφυρί για να θεραπεύσουμε αυτές τις ασθένειες».

Η μελέτη του Miller, που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Gastroenterology, ήταν η πρώτη που απέδειξε ότι τα αντίστροφα εμβόλια μπορούν να είναι αποτελεσματικά στον άνθρωπο. Η μελέτη εξέτασε την κοιλιοκάκη, μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο εντερικό τοίχωμα όταν ανιχνεύει την παρουσία γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά.

Για δύο εβδομάδες, 33 ασθενείς με κοιλιοκάκη που βρίσκονταν σε ύφεση έλαβαν γλουτένη. Περίπου οι μισοί είχαν λάβει προηγουμένως το αντίστροφο εμβόλιο, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μετά από δύο εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν το εντερικό τοίχωμα των ατόμων και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έλαβε το αντίστροφο εμβόλιο δεν παρουσίαζε βλάβες, ενώ η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο παρουσίασε αισθητή επιδείνωση.

Η βασική ιδέα των αντίστροφων εμβολίων βασίζεται στη χρήση συγκεκριμένων συνθετικών νανοσωματιδίων που συνδέονται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ασθένεια – τα λεγόμενα αντιγόνα – ως στοχευμένους αγγελιοφόρους για την επανεκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα νανοσωματίδια μιμούνται τα νεκρά ανθρώπινα κύτταρα, μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει συνεχώς. Αν και αυτά τα νεκρά κύτταρα είναι «ξένα», το ανοσοποιητικό σύστημα ξέρει ότι δεν πρέπει να τους επιτεθεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αγνοεί τόσο τα νανοσωματίδια όσο και τις πρωτεΐνες που συνδέονται με αυτά και σταματά να επιτίθεται στον οργανισμό.

«Αυτό που κάνει είναι να επανεκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο βιομηχανικός της NYU Jeffrey Hubbell. «Έτσι, λέει: «Εντάξει, είμαι εντάξει, δεν χρειάζεται να επιτεθώ, γιατί βλέπω ότι δεν αποτελεί απειλή»».

Το 2023, ο Hubbell και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature, το οποίο έδειξε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να σταματήσει την πολλαπλή σκλήρυνση (MS) σε ποντίκια, μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του σώματος. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Anokion, η εταιρεία που ίδρυσαν ο Hubbell και άλλοι για να εμπορευματοποιήσουν την έρευνά τους, ανακοίνωσε την επιτυχία των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους τόσο για την κοιλιοκάκη όσο και για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Εγώ και η ομάδα μου χύσαμε πολλά δάκρυα χαράς όταν είδαμε τα κλινικά αποτελέσματα», λέει ο Hubbell.

Η ανακάλυψη ότι ορισμένα αρνητικά φορτισμένα μόρια μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να σταματήσει να επιτίθεται στους ιστούς του σώματός μας ήταν «απόλυτη τύχη», λέει ο ανοσολόγος Pere Santamaria του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι. Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που το ανακάλυψαν. «Ποτέ δεν θα το είχα φανταστεί», λέει. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα».

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των αντίστροφων εμβολίων είναι η ευρεία ευελιξία τους. Φαίνεται ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να λειτουργήσει για ένα ευρύ φάσμα αυτοάνοσων ασθενειών. «Λειτουργεί πάντα στα ζώα», λέει ο Santamaria. «Το δοκιμάσαμε σε πολλά διαφορετικά ζωικά μοντέλα αυτοάνοσων ασθενειών». (Φυσικά, η επιτυχία σε μελέτες σε ζώα δεν μεταφράζεται αυτόματα σε επιτυχία στους ανθρώπους).

Πέρυσι, η Bana Jabri, διευθύντρια του Institut Imagine στο Παρίσι, συνέγραψε μια ανασκόπηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη αντίστροφων εμβολίων. Είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις δυνατότητές τους, αλλά επισημαίνει επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

Ένα άλλο πιθανό πλεονέκτημα: οι περισσότεροι ερευνητές λένε ότι το αποτέλεσμα θα διαρκέσει πιθανώς για μήνες ή ίσως και περισσότερο – παρόμοια με το μοτίβο που παρατηρείται σε πολλά μη αντίστροφα εμβόλια.

Επιπλέον, τα αντίστροφα εμβόλια φαίνεται να έχουν οφέλη πέρα από την αυτοανοσία. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τις αλλεργίες, οι οποίες επίσης περιλαμβάνουν μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος – στην περίπτωση αυτή σε ένα τρόφιμο ή έναν περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι στο ίδιο το σώμα.

Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να πούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να εγκριθούν τα αντίστροφα εμβόλια για χρήση στον άνθρωπο. Οι Miller, Shea, Hubbell, Santamaria και άλλοι ερευνητές συμμετέχουν σε νεοσύστατες εταιρείες βιοτεχνολογίας που εργάζονται για την ανάπτυξή τους. Ορισμένες μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες είναι επίσης αισιόδοξες για την προσέγγιση αυτή και συνεργάζονται με νεοσύστατες εταιρείες.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πρώτα αντίστροφα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για χρήση σε τρία έως πέντε χρόνια. Άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι. «Νομίζω ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να επιτευχθεί», λέει ο Jabri. «Αλλά μπορεί να είναι λιγότερο, ή μπορεί να είναι περισσότερο».

Παρόλα αυτά, σχεδόν όλοι είναι αισιόδοξοι. «Πριν από είκοσι χρόνια, θα σας έλεγα ότι αυτό ήταν αδύνατο, απολύτως αδύνατο», λέει ο Miller. «Σήμερα, μπορώ να πω ότι θα συμβεί. Χωρίς αμφιβολία».

Πηγή: Guardian

  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025 09 Μαϊος 2025
Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο για ανακούφιση από τον πόνο 13 Μαϊος 2025
Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο για ανακούφιση από τον πόνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34

Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca
Επικαιρότητα
30/04/2025 - 18:24

Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Σήμερα το πόρισμα για το Τζάνειο
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 12:08
Ποιο μήνα καταγράφονται οι περισσότεροι πνιγμοί στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 12:00
Ο Δρ. Ιωάννης Πανδής νέος επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Pharma News
18/06/2025 - 11:18
«Ατελείωτη εργασιακή ημέρα»: Πώς να αποφύγετε το burnout λαμβάνοντας 117 e-mail την ημέρα
Ψυχική Υγεία
18/06/2025 - 11:00
Τα γυαλιά ηλίου για παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνα - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
18/06/2025 - 10:00
Υπερβακτήρια: Η συνταγογράφηση λιγότερων αντιβιοτικών μπορεί να μην είναι αρκετή για την καταπολέμησή τους
Pharma Policy
18/06/2025 - 08:59
ΕΚΑΒ: Διαψεύδει δημοσίευμα για διάθεση προσωπικού σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 06:48
Νέες επικρίσεις για την επίσκεψη Γεωργιάδη στην ιδιωτική μονάδα ψυχικής υγείας στην Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
18/06/2025 - 03:27
Ζήκας: «Μη λειτουργική η διαδικασία διανομής κατ' οίκων των φαρμάκων υψηλού κόστους»
Pharma Policy
18/06/2025 - 00:03
Νέα μελέτη για τα φάρμακα GLP-1: Πώς συνδέονται με οφθαλμικές βλάβες και παθήσεις
Υγεία
17/06/2025 - 17:51
Andrew Scott: «Δεν αρκεί να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής - Ζητούμενο το να παραμένουμε υγιείς περισσότερο»
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 16:59
Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα
Υγεία
17/06/2025 - 16:44
Δρακόντειοι κανόνες από το Ευρωκοινοβούλιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Ψυχική Υγεία
17/06/2025 - 16:26
Combine Pilot: Η συντονισμένη προσπάθεια της ΕΕ για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις συνδυαστικές έρευνες
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 16:11
Νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο στη Γλυφάδα για την Affidea
Υπηρεσίες Υγείας
17/06/2025 - 15:47
Αντίθετος και ο ΦΣΘ με την κατ' οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους
Pharma Policy
17/06/2025 - 15:34
Κοινή Διακήρυξη Ιατρικών Συλλόγων από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, για την υπογονιμότητα και το δημογραφικό
Health Talk
17/06/2025 - 15:19
H μπύρα χωρίς αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας
Διατροφή
17/06/2025 - 15:00
Ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία με τα νέα προϊόντα της Version Dermocosmetics
Ομορφιά
17/06/2025 - 14:51
Συνεργασία ΕΕΣ-Αστεροσκοπείου για έγκαιρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους καύσωνες
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 14:32
Uniburn After Sun: Η «ασπίδα» της επιδερμίδας σου κατά των ηλιακών εγκαυμάτων
Ομορφιά
17/06/2025 - 14:32
Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό
Υγεία
17/06/2025 - 14:11
Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ΕΕ να ασκήσει περισσότερη πίεση στο Ισραήλ
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 13:47
Πάτρα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο που πνίγηκε στον Άραχθο
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 13:24
Ψεύτικες βλεφαρίδες: Κίνδυνοι ακόμα και για την όραση
Ομορφιά
17/06/2025 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα που υπόσχονται επιστροφή χρημάτων
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 12:51
Μύθοι και αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας
Health Talk
17/06/2025 - 12:43
Ο χρόνος περπατήματος και όχι η ένταση παίζει ρόλο στην προστασία από τον πόνο της μέσης
Fitness
17/06/2025 - 12:00
Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
Υγεία
17/06/2025 - 11:00
Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο για παιδιά από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF- Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 10:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις ουρές της ντροπής - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 07:49
Λευχαιμία: Ο συνδυασμός δύο στοχευμένων φαρμάκων πιο αποτελεσματικός και ανεκτός από τη χημειοθεραπεία
Pharma News
16/06/2025 - 10:00
Η Bayer Ελλάς συνεχίζει σταθερά το ταξίδι της δίπλα στην Ομάδα Αιγαίου
Pharma News
16/06/2025 - 19:17
Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 11:33
Γεωργιάδης: Πρεμιέρα για το «βραχιολάκι» και στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 13:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo