Τα παιδιά καταναλώνουν σημαντικά περισσότερες θερμίδες σε μια μέρα μετά από μόλις πέντε λεπτά παρακολούθησης διαφημίσεων για πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη.
Οι νέοι που είδαν ή άκουσαν διαφημίσεις για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 130 επιπλέον θερμίδες, που ισοδυναμούν με δύο φέτες ψωμί, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 240 παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών από σχολεία του Merseyside στη Βρετανία. Σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, τους έδειξαν ή τους έβαλαν να παρακολουθήσουν πέντε λεπτά διαφημίσεις για πρόχειρο φαγητό και στη συνέχεια διαφημίσεις για άλλα προϊόντα.
Στη συνέχεια, τους πρόσφεραν σνακ, όπως σταφύλια ή σοκολατάκια, και αργότερα, μεσημεριανό γεύμα με μια ποικιλία αλμυρών, γλυκών και υγιεινών προϊόντων.
Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι, μετά τις διαφημίσεις, τα παιδιά κατανάλωναν 58 θερμίδες περισσότερες σε σνακ και 73 θερμίδες περισσότερες στο μεσημεριανό γεύμα σε σύγκριση με την έκθεση σε διαφημίσεις για άλλα προϊόντα.
Η έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα της Ισπανίας, διαπίστωσε επίσης ότι η επίδραση στην πρόσληψη θερμίδων ήταν η ίδια, ανεξάρτητα από το αν οι διαφημίσεις αφορούσαν συγκεκριμένα τρόφιμα ή ήταν γενικές διαφημίσεις για μάρκες γρήγορου φαγητού.
Επίσης, δεν επηρεάστηκε από τον τύπο της διαφήμισης, όπως βίντεο με ήχο, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεις σε podcast και αφίσες ή διαφημιστικές πινακίδες.
Η Emma Boyland, κύρια συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μάρκετινγκ τροφίμων και παιδικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η διαφήμιση τροφίμων μόνο με το εμπορικό σήμα επηρεάζει το τι τρώνε τα παιδιά.
Δείξαμε επίσης ότι τα παιδιά δεν τρώνε απλώς περισσότερο αμέσως μετά τη διαφήμιση τροφίμων, αλλά τρώνε πραγματικά περισσότερο και στο μεσημεριανό γεύμα, λίγες ώρες μετά την προβολή της διαφήμισης.
Τα τρόφιμα που τους σερβίραμε δεν ήταν τα ίδια με αυτά που εμφανίζονταν στις διαφημίσεις και δεν είχαν καμία αναφορά στη μάρκα. Επομένως, δεν ήταν ότι ωθήθηκαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο τρόφιμο ή να καταναλώσουν γρήγορο φαγητό, αλλά απλώς τους προκάλεσε την επιθυμία να καταναλώσουν ό,τι ήταν διαθέσιμο».