ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν μπορείτε να πετάξετε τίποτα; Η αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι και το «αντίδοτο»

Ψυχική Υγεία
Freepik
Η αξία που προσδίδουμε σ' ένα αντικείμενο σε επίπεδο αναμνήσεων αλλά και ενδεχόμενης χρηστικότητας είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Τι προτείνει ειδικός.
Κυριακή, 04/05/2025 - 10:38
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

«Γιατί το κράτησα αυτό;» Αυτό το ερώτημα αντηχεί μπροστά από κάθε ανοιχτή ντουλάπα, αποθήκη και πατάρι ειδικά τώρα που η αλλαγή σεζόν επιτάσσει να μπουν τα χειμερινά και να βγουν τα καλοκαιρινά, ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια, ριχτάρια, καρεκλάκια θαλάσσης και …όρεξη να χεις τι άλλο.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μια ακραία ανασφάλεια να αποχωριστούν ο,τιδήποτε ακόμα και αν δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, ακόμα και αν είναι χαλασμένο, με αποτέλεσμα χώρους που είναι ασφυκτικά γεμάτοι, άτακτοι και συχνά ανθυγιεινοί. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που οι ειδικοί περιγράφουν ως διαταραχή παρασυσσώρευσης, μια ψυχιατρική πάθηση που σε κλινικά σοβαρά περιστατικά δημιουργεί στο σπίτι τέτοιο επίπεδο ακαταστασίας που εμποδίζει την λειτουργικότητα του και δημιουργεί ακόμα και κίνδυνο πυρκαγιάς.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

«Το να κρατάμε πράγματα που έχουν συναισθηματική αξία ή που μπορεί να είναι χρήσιμα στο μέλλον είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, αυτή η τάση να κρατούν αντικείμενα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, σε σημείο που τελικά πληρούν τα κριτήρια για τη διαταραχή παρασυσσώρευσης. Οι αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί η αύξηση της συχνότητας της διαταραχής αυτής καθώς γερνάμε. Η αυξανόμενη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων γενικά επηρεάζει επίσης τις αποφάσεις σχετικά με την ακαταστασία στο σπίτι.», εξηγεί η Mary E. Dozier, βοηθός καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Mississippi State University.

Η ειδικός που έχει μάλιστα έχει πραγματοποιήσει μία σχετική έρευνα τονίζει ωστόσο ότι ενώ το παραδοσιακό μοντέλο πίσω από τη διαταραχή παρασυσσώρευσης υποδηλώνει ότι η δυσκολία αποχωρισμού ενός αντικειμένου προέρχεται από την αγωνία κατά τη λήψη αποφάσεων, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στον ίδιο βαθμό για τους ηλικιωμένους.

Στη μελέτη αυτή είχε ζητηθεί από ενήλικες με διαταραχή παρασυσσώρευσης να αφιερώσουν 15 λεπτά για να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν ή θα πετάξουν διάφορα αντικείμενα που έφεραν από το σπίτι τους. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ταξινομήσουν ό,τι αντικείμενα ήθελαν. Οι περισσότεροι επέλεξαν να ταξινομήσουν χαρτιά, όπως παλιά γράμματα, κάρτες ή σημειώσεις.

Αυτό που προέκυψε ήταν ότι η ηλικία συσχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια αυτής της εργασία. Μάλιστα, πολλοί συμμετέχοντες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ανέφεραν θετικά συναισθήματα ενώ ταξινομούσαν τα αντικείμενά τους.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2024, η οποία παρακολούθησε ενήλικες άνω των 50 ετών με διαταραχή παρασυσσώρευσης έδειξε ότι ο αλτρουισμός, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνίσταται στην επιθυμία να βοηθάμε τους άλλους, μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι φυλάσσουν αντικείμενα που άλλοι θα πετούσαν.

Από την σύγκριση των προφίλ προσωπικότητας των συμμετεχόντων με αυτά ενηλίκων του γενικού πληθυσμού του ίδιου φύλου και ηλικιακής ομάδας, προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες με διαταραχή παρασυσσώρευσης σημείωσαν σχεδόν καθολικά υψηλά ποσοστά αλτρουισμού.

Ο αλτρουισμός εμφανίζεται επίσης συχνά σε ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ακαταστασίας.

«Οι άνθρωποι στις μελέτες μας συχνά μου λένε ότι έχουν κρατήσει κάτι από αίσθημα ευθύνης, είτε για το ίδιο το αντικείμενο είτε για το περιβάλλον.», εξηγεί η Dozier.

«Το χρειάζομαι για να πάει σε ένα καλό σπίτι» και «μου το έδωσε η γιαγιά μου» είναι απαντήσεις που ακούμε συχνά. Έτσι, οι άνθρωποι μπορεί να κρατούν πράγματα όχι από φόβο ότι θα τα χάσουν, αλλά επειδή το να τα φυλάσσουν είναι επιβεβλημένο από τις αξίες τους.»

Οι αξίες ως αντίδοτο του προβλήματος

Όπως έχει προκύψει ερευνητικά, η υιοθέτηση μιας προσέγγισης βασισμένης στις αξίες για την αποσυμφόρηση του χώρου από περιττά αντικείμενα βοηθά τους ηλικιωμένους να μειώσουν την ακαταστασία στο σπίτι τους και αυξάνει τη θετική τους διάθεση, μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα όπως η χαρά και η ικανοποίηση.

Κλινικοί γιατροί επισκέπτονταν τα σπίτια ηλικιωμένων με διαταραχή παρασυσσώρευσης αντικειμένων για μία ώρα την εβδομάδα, για έξι εβδομάδες. Σε κάθε επίσκεψη, οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούσαν μια τεχνική που ονομάζεται «κινητοποιητική συνέντευξη» για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μιλήσουν για τις αποφάσεις τους ενώ ταξινομούσαν τα αντικείμενα του

«Επειδή οι αξίες είναι υποκειμενικές, αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν σημαντικό να κρατήσουν είναι επίσης υποκειμενικό. Για παράδειγμα, το φόρεμα που φόρεσα στο γάμο της αδελφής μου μου θύμιζε μια υπέροχη μέρα. Ωστόσο, όταν δεν μου ταίριαζε πια, το έδωσα, επειδή αυτό ήταν πιο σύμφωνο με τις αξίες μου για τη χρησιμότητα και τη βοήθεια: ήθελα το φόρεμα να πάει σε κάποιον που το χρειαζόταν και θα το χρησιμοποιούσε. Κάποιος που εκτιμούσε περισσότερο την οικογένεια και την ομορφιά θα μπορούσε να είχε δώσει προτεραιότητα στο να κρατήσει το φόρεμα λόγω της αισθητικής του και της σύνδεσής του με ένα οικογενειακό γεγονός.», τονίζει η ίδια η ειδικός, καταθέτοντας το δικό της βιωματικό συμπέρασμα.

Οδηγίες για …αποχωρισμό από αντικείμενα

Η Dozen μέσα από την ερευνητική της σχετική εμπειρία που προέρχεται κυρίως από την παρατήρηση ηλικιωμένων, έχει καταλήξει σε μια σειρά από στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά εμπόδια που τους αποτρέπουν από το να αποχωριστούν περιττά αντικείμενα. Προτείνει λοιπόν:

  • Ξεκινήστε γράφοντας τις αξίες σας. Κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας πρέπει να σας φαίνεται σύμφωνο με τις αξίες σας. Για παράδειγμα, αν η παράδοση και η πίστη είναι σημαντικές αξίες για εσάς, ίσως να είστε πιο διατεθειμένοι να κρατήσετε ένα βιβλίο μαγειρικής που γράφτηκε από ιερείς και πιο εύκολα να αποχωριστείτε ένα βιβλίο μαγειρικής που αγοράσατε από καπρίτσιο σε ένα βιβλιοπωλείο.
  • Αν, αντίθετα, η υγεία και η δημιουργικότητα είναι οι βασικές σας αξίες, ίσως είναι πιο σημαντικό να κρατήσετε ένα βιβλίο μαγειρικής με καινοτόμους τρόπους για να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας.
  • Ο καθορισμός στόχων που συνάδουν με τις αξίες σας για τη χρήση του χώρου σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κινητοποίησή σας καθώς τακτοποιείτε. Τακτοποιείτε το γραφείο σας για να μπορείτε να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά; Κάνετε χώρο στον πάγκο της κουζίνας για να φτιάξετε μπισκότα με τα εγγόνια σας;
  • Να θυμάστε ότι μερικές φορές οι αξίες σας θα έρχονται σε σύγκρουση. Σε αυτές τις στιγμές, μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε αν το να κρατήσετε ή να πετάξετε ένα αντικείμενο θα σας φέρει πιο κοντά στους στόχους σας για τον χώρο.
  • Ομοίως, θυμηθείτε ότι οι αξίες είναι υποκειμενικές. Αν βοηθάτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να τακτοποιήσει, φροντίστε να μην ασκείτε κριτική. Εκεί που εσείς μπορεί να βλέπετε ένα κουτί γεμάτο σκουπίδια, η γιαγιά σας μπορεί να βλέπει κάτι γεμάτο « μικρούς θησαυρούς».

Πηγή: The Conversation

  • ΠΑΡΑΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι μπορούν να αποκαλύψουν τα emoji για την σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα
Τι μπορούν να αποκαλύψουν τα emoji για την σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα 30 Απριλίου 2025
Ψυχική υγεία των εφήβων: Πότε να ζητήσετε βοήθεια και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς 05 Μαϊος 2025
Ψυχική υγεία των εφήβων: Πότε να ζητήσετε βοήθεια και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάτια: Τα 10 συμπτώματα που δείχνουν διαταραχή στην όραση και πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
28/04/2025 - 17:18

Μάτια: Τα 10 συμπτώματα που δείχνουν διαταραχή στην όραση και πρέπει να προσέχουμε

Σύνδρομο Cushing: Η ορμονική διαταραχή που σχετίζεται με την κορτιζόλη
Υγεία
28/03/2025 - 18:07

Σύνδρομο Cushing: Η ορμονική διαταραχή που σχετίζεται με την κορτιζόλη

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία μιας σημαντικής ορμονικής διαταραχής
Υγεία
23/01/2025 - 09:24

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία μιας σημαντικής ορμονικής διαταραχής

Οι σκύλοι υπηρεσίας μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της διαταραχής μετατραυματικού στρες
Ψυχική Υγεία
31/12/2024 - 09:44

Οι σκύλοι υπηρεσίας μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της διαταραχής μετατραυματικού στρες

Μεταχρωματική Λευκοδυστροφία: Μια σπάνια, κληρονομική νευρομεταβολική διαταραχή
Patient Talk
30/09/2024 - 14:53

Μεταχρωματική Λευκοδυστροφία: Μια σπάνια, κληρονομική νευρομεταβολική διαταραχή

Η διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζεται με τον εθισμό στο φαγητό
Υγεία
14/08/2024 - 18:14

Η διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζεται με τον εθισμό στο φαγητό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Γέφυρα Τεχνολογίας» από το ΕΚΠΑ και επτά ιδρύματα - Η χρήση της στην Ιατρική και το φάρμακο
Digital Health
14/07/2025 - 13:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Επαναστατικό μικροτσίπ μπορεί να αποκαλύψει πως κάθε οργανισμός καταπολεμά τους ιούς — σε μόλις 90 λεπτά
Υγεία
14/07/2025 - 12:00
Θεμιστοκλέους στο TikTok: «Ήρθε η ώρα να μας κρίνουν οι ασθενείς»
Digital Health
14/07/2025 - 11:54
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Πώς η ελαφρώς αυξημένη γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών
Υγεία
14/07/2025 - 11:00
O συνδυασμός ορμονικής θεραπείας και τιρζεπατίδης επιτυγχάνει σημαντική απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/07/2025 - 10:00
Το φαινόμενο «αγχωτική Δευτέρα» και πώς επιδρά στην υγεία της καρδιάς
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 09:16
Πρεμιέρα για την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς- Φεύγουν σήμερα πάνω από 2.300 sms
Digital Health
14/07/2025 - 07:53
Τρελή πορεία SUV στο Κολωνάκι: Στην εντατική 46χρονος σε σταθερή κατάσταση
Επικαιρότητα
13/07/2025 - 11:40
«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo