Μια μελέτη έδειξε ότι το να γίνεις μητέρα μετά τα 30 ή το να μην έχεις καθόλου παιδιά, σε συνδυασμό με την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου μετά από ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 50.000 γυναίκες. Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 57 ετών και ήταν υπέρβαρες, αν και όχι παχύσαρκες.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν μετά τα 30 και παρουσίασαν σημαντική αύξηση βάρους στα 20 τους είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με νεότερες, πιο αδύνατες μητέρες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ενώ είναι γνωστό ότι η σημαντική αύξηση βάρους αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να τροφοδοτήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στην ανάπτυξη όγκων του μαστού.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προσδιορίσουν τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι γενικοί γιατροί να γνωρίζουν ότι ο συνδυασμός σημαντικής αύξησης βάρους και καθυστερημένης πρώτης γέννησης ή, μάλιστα, της απουσίας παιδιών, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lee Malcomson, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Στη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα από 48.417 γυναίκες.
Η σχέση μεταξύ εγκυμοσύνης και καρκίνου του μαστού είναι πολύπλοκη. Η εγκυμοσύνη, σε οποιαδήποτε ηλικία, αυξάνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου του μαστού λόγω των αλλαγών που υφίστανται οι μαστικοί ιστοί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της επέκτασης.
Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος κορυφώνεται περίπου πέντε χρόνια μετά τον τοκετό και στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά σε διάστημα περίπου 24 ετών.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η πρόσφατη έρευνα, η γέννηση ενός παιδιού πριν από την ηλικία των 30 ετών μειώνει τον κίνδυνο.
Η σχέση αυτή περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο θηλασμός είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αντίθετα, η σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και παχυσαρκίας είναι πολύ πιο σαφής. Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο σώμα συνδέονται με αυξημένη παραγωγή ορμονών, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη όγκων στον ιστό του μαστού.