Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του το σωματείο αναφέρει και τα εξής: «Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μαίου, οι νοσηλευτές/μαίες, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες των Μαιών και Νοσηλευτών, «χορταίνουμε» από δηλώσεις «αναγνώρισης της προσφοράς μας» από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης.
Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, σε Ε.Ν.Ε – ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ μας «διαβεβαιώνουν» ότι «νυχθημερόν κοπιάζουν» για εμάς.
Κυρίως, όμως, κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι αρνητικός για τα δικαιώματα μας και καταλήγει στο συμπέρασμα «κάθε πέρυσι και καλύτερα.»
- συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου 2 η 3 νοσηλευτές και β. νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (45 ασθενείς στην Ορθοπαιδική) ενώ στη Μαιευτική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή λειτουργία. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στα ΤΕΠ, ΤΕΙ, Αιμοδοσία και ΜΤ. Στις ΜΕΘ και ΜΑΦ παραβιάζεται ακόμη και η ανεπαρκέστατη υπουργική απόφαση για στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό ενώ στο προσωπικό των Χειρουργείων – Αναισθησιολογικού οφείλονται περισσότερες από 4.000 ημέρες ανάπαυσης. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από την χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
- εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες – χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας – αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
- εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες – χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας – αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
- ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.787 το Φεβρουάριο 2025), οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπερνούν τις 20.000 αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, που καλύπτουν μέρος των ελλείψεων
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
- δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «πετσόκοψαν» τους μισθούς μας και κατήργησαν τα επιδόματα εορτών και αδεία ενώ είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις ακόμη και σε είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.
- καθυστερεί πολλές φορές η πληρωμή των δεδουλευμένων (αποζημίωσης για υπερωρίες και εργασίας νυχτερινή και σε Κυριακές/αργίες).
- διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού/μαιευτικού κλάδου.
- Το 2014, 2015 και 2020 έγιναν προσπάθειες για νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής είχε προτείνει τη δημιουργία νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.
- με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τα Καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών: διατηρείται η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και επιβάλλεται ότι την "αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή» την έχει ο υπεύθυνος νοσηλευτής
Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων, η πολυδιάσπαση, η λιτότητα, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.
Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, το νοσοκομείο – επιχείρηση θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη υλοποίηση των σχεδιασμών για «νοσοκομεία – επιχειρήσεις» είναι η εφαρμογή των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η «αξιολόγηση» με βασικό κριτήριο την «επίτευξη στόχων» στην κατεύθυνση της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ταυτόχρονα, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες συναδέλφους προκαλεί η προκλητική στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και τις διοικήσεις της Έ.Ν.Ε. και της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «αφωνία» της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αντίστοιχα μόνιμη επιδίωξη των διοικήσεων σε Ε.Ν.Ε. και ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ είναι «η νομοθέτηση της άσκησης ιδιωτικού έργου από τους Νοσηλευτές». Για να ανοίξει ο δρόμος για δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες με πληρωμή, ενώ οι νοσηλευτές «συνεργάτες» των εταιρειών θα είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι με την χειρότερη μορφή ελαστικής εργασίας, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δελτίου τύπου της Ε.Ν.Ε. με τίτλο «Καθολική αναγνώριση της υπερπροσπάθειας των Νοσηλευτών από τον Υπουργό Υγείας» την ίδια περίοδο που:
- αυξάνεται η εντατικοποίηση και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και άδειας
- οι ελάχιστες θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού που προκηρύσσονται δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.
Εξίσου προκλητικό είναι και το πρόσφατο δελτίο τύπου της Ε.Ν.Ε. (6/5/2025), με τίτλο «Εποικοδομητικός διάλογος για τα οικονομικά ζητήματα των Νοσηλευτών» ενώ συνεχίζεται η προκλητική κυβερνητική άρνηση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά τους 13ου – 14ου μισθού.
Αντίστοιχο είναι το δελτίου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ, με τίτλο «Άκρως εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας», ενώ συνεχίζεται η προκλητική άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αν και εκκρεμεί, από τις 17/9/2020, σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής
Επιβεβαιώνεται ότι πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβερνητική επικίνδυνη προσφέρουν οι φιλοκυβερνητικές διοικήσεις σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αξιοποιώντας και διευθυντικά στελέχη νοσηλευτικών υπηρεσιών μονάδων υγείας.
Απάντηση μπορεί να δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών και μαιών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για δωρεάν περίθλαψη και τα δικαιώματα μας, για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα για:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
- Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια
- Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.
- αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
- Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων
- Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης
- Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και ένταξη των ιδιωτικών μονάδων, με το προσωπικό τους, σε Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.