Ποιος από εμάς δεν θυμάται έστω μια εκδρομή που κατέληξε σχεδόν εφιάλτης λόγω απανωτών εμετών και γκρίνιας. Η ναυτία κίνησης είναι πολύ συχνή στα παιδιά καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν 1 στα 2, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια κυρίως των πρώτων χρόνων της ζωής του, πρόκειται να αισθανθεί ζαλάδα και αδιαθεσία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έντονη ζάλη, εμετό, πονοκέφαλο ακόμα και αίσθηση αποσυντονισμού.
Τα μικρότερα παιδιά συχνά δεν μπορούν να περιγράψουν ακριβώς πώς αισθάνονται. Ενδείξεις μπορεί να είναι μια ξαφνική χλωμάδα, εκφράσεις άγχους ή η αίσθηση ότι το παιδί είναι ληθαργικό.
Τα τρικ για να αποφύγουμε τη ναυτία
Αν και οι συμβουλές δεν λειτουργούν το ίδιο για όλα τα παιδιά, υπάρχουν κάποια μικρά τεχνάσματα τα οποία είναι αποτελεσματικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Ένα από αυτά είναι το παιδί να κοιτάζει ευθεία τον ορίζοντα, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσει το κεφάλι του ακίνητο.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Ο φρέσκος αέρας βοηθά όπως και τα μικρά γεύματα. Επίσης, η απόσπαση της προσοχής του παιδιού, με ένα τραγούδι λόγου χάρη, συνήθως δρα αποτρεπτικά στην εκδήλωση της ναυτίας. Βασικό μέσο αποτροπής των... παρατράγουδων είναι και οι συχνές στάσεις, που επιτρέπουν στους μικρούς ταξιδιώτες να ανακάμψουν από την δυσάρεστη αίσθηση της ναυτίας.
Η θέση έχει σημασία
Το πού κάθεται το παιδί και ανάλογα με το αν το ταξίδι γίνεται με τρένο, λεωφορείο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, μπορεί να επηρεάσει το αν θα εμφανίσει ναυτία ή όχι.
Είναι πιο πιθανό η δυσάρεστη κατάσταση να αποφευχθεί αν το παιδί είναι καθισμένο:
- σε κάθισμα στραμμένο προς τα εμπρός, αν ταξιδεύει με τρένο ή λεωφορείο
- σε κάθισμα κοντά στα φτερά του αεροπλάνου
- στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου, εάν έχει την κατάλληλη ηλικία και μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιήσει την ζώνη ασφαλείας
- στο κάτω κατάστρωμα και στο μεσαίο χώρο ενός πλοίου
Καθώς η ζαλάδα μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδια, είναι καλή ιδέα να υπάρχουν πάντα πρόχειρα ένα δοχείο, σακούλες μιας χρήσης, μαντηλάκια και μια επιπλέον αλλαξιά ρούχα, σε περίπτωση που το παιδί κάνει εμετό και λερωθεί.
Μπορούν τα φάρμακα να βοηθήσουν;
Εάν οι παραπάνω στρατηγικές δεν είναι αρκετές, ο παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τα αντιισταμινικά που προκαλούν υπνηλία είναι συνήθως αποτελεσματικά αν και δεν στερούνται παρενεργειών όπως η υπνηλία και η ξηροστομία ενώ δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 2 ετών.
Πηγή: raisingchildren