Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψωρίαση, μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προκαλεί κόκκινες, φολιδωτές κηλίδες και επίμονο κνησμό. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μέτρια ποσότητα ψαριών και πουλερικών, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 38 ενήλικες με ήπια έως μέτρια ψωρίαση, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή για 16 εβδομάδες παρουσίασαν βελτίωση τουλάχιστον 75% στα συμπτώματά τους, ενώ δεν παρατηρήθηκε τέτοιο αποτέλεσμα στην ομάδα ελέγχου.
Προηγούμενες μελέτες συχνά συνέδεαν τη βελτίωση της ψωρίασης μόνο με τη σημαντική απώλεια βάρους. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης προτείνουν έναν διαφορετικό μηχανισμό. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να προέρχονται από τις εγγενείς αντιφλεγμονώδεις και καρδιομεταβολικές ιδιότητές της. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να στοχεύουν άμεσα τις βιολογικές διεργασίες που προκαλούν τα συμπτώματα της ψωρίασης, αντί να βασίζονται αποκλειστικά στον περιορισμό των θερμίδων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Dermatology.
Η ψωρίαση προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ένα φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, τα λευκά αιμοσφαίρια μας προστατεύουν επιτιθέμενα σε επιβλαβείς εισβολείς, όπως ιούς και βακτήρια. Σε ένα άτομο με ψωρίαση, τα Τ-κύτταρα εκλαμβάνουν τα κύτταρα του δέρματος του σώματος ως ξένα αντικείμενα και αρχίζουν να τα επιτίθενται. Αυτό προκαλεί το σώμα να παράγει νέα κύτταρα δέρματος πολύ γρήγορα, και η συσσώρευση αυτών των επιπλέον κυττάρων στην επιφάνεια οδηγεί σε ορατές κηλίδες ψωρίασης.
Υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών
Η μεσογειακή διατροφή υποστηρίζει τη διαχείριση της ψωρίασης μέσω πολλαπλών οδών. Ο πλούσιος συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ελαιόλαδου και ψαριών περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C και βιταμίνη E, καθώς και φυτικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην καταπράυνση της φλεγμονής.
Μέχρι τώρα, η σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της ψωρίασης είχε διερευνηθεί μόνο μέσω παρατηρητικών μελετών. Αυτές οι μελέτες υποδείκνυαν ότι η κακή τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέονταν με μεγαλύτερη σοβαρότητα της ψωρίασης, αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν μια άμεση σχέση.
Χρειαζόταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για να ελεγχθεί η πραγματική επίδραση της διατροφής, και αυτό ακριβώς έκαναν οι ερευνητές αυτής της μελέτης με τη δοκιμή MEDIPSO (Επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε ασθενείς με ψωρίαση).
Αυτή η ανοιχτή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διεξήχθη μεταξύ Φεβρουαρίου 2024 και Μαρτίου 2025 σε μια κλινική δερματολογίας στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Συμμετείχαν 38 ενήλικες με ήπια έως μέτρια ψωρίαση, που ορίστηκε με βάση την κλίμακα Psoriasis Area and Severity Index (PASI) με βαθμολογία 2–10, όπου οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν πιο σοβαρή νόσο. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν ομοιόμορφα σε δύο ομάδες. Η ομάδα παρέμβασης ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής 16 εβδομάδων υπό την καθοδήγηση διαιτολόγου, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο συμβουλές για τυπική διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς τη βοήθεια διαιτολόγου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 47,4% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή πέτυχαν PASI 75 (μείωση της σοβαρότητας κατά 75%) σε σύγκριση με 0% στην ομάδα ελέγχου και αυτές οι βελτιώσεις σημειώθηκαν χωρίς σημαντική απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιο πιστά το μεσογειακό πρότυπο διατροφής είδαν ακόμη περισσότερες βελτιώσεις στην κατάσταση του δέρματός τους και βίωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτιωμένο ύπνο και μειωμένο άγχος.
Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι, πέρα από τις συμβατικές θεραπείες, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στη διαχείριση της ψωρίασης, προσφέροντας οφέλη που υποστηρίζουν τόσο τον έλεγχο των συμπτωμάτων όσο και τη γενική υγεία.