ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν οι μεσήλικες στην Αμερική

Υγεία
FREEPIK
Τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την υγιή γήρανση με δεδομένα για περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς.
Δευτέρα, 29/09/2025 - 16:22
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Πολλοί ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών, ιδιαίτερα γυναίκες της Γενιάς Χ, στην Αμερική εμφανίζουν σημάδια εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction.

Η Γενιά Χ είναι η πρώτη γενιά στις ΗΠΑ που μεγάλωσε με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα να υπάρχουν διαθέσιμα παντού, όπως γλυκά, γρήγορο φαγητό, ζαχαρούχα ποτά και άλλα τρόφιμα τα οποία περιέχουν επιπλέον λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 21% των γυναικών και το 10% των ανδρών της Γενιάς X, στην ηλικία των 50-60 ετών, δείχνουν σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των Baby Boomers, δηλαδή των ενηλίκων που μεγάλωσαν μόλις μία ή δύο δεκαετίες νωρίτερα και ήρθαν σε επαφή με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μόνο στην ενήλικη ζωή τους. Συγκεκριμένα, στους ενηλίκους 65-80 ετών μόνο το 12% των γυναικών και το 4% των ανδρών φαίνεται να έχουν εθιστεί στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Στη μελέτη ερευνήθηκαν δεδομένα για περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε εθνική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την υγιή γήρανση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τροποποιημένο ένα τυποποιημένο εργαλείο για τη διάγνωση διαταραχών χρήσης ουσιών. Η κλίμακα περιλάμβανε 13 ερωτήσεις σχετικά με τον εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, όπως έντονη επιθυμία, επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειωθεί η κατανάλωση, συμπτώματα στέρησης και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων λόγω φόβου υπερκατανάλωσης.

Συχνότερος ο εθισμός στις γυναίκες

Ο εθισμός φαίνεται να είναι συχνότερος στις γυναίκες, αντίθετα με τις παραδοσιακές διαταραχές χρήσης ουσιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία εξήγηση μπορεί να είναι η επιθετική εμπορική προώθηση των τροφίμων αυτών στις γυναίκες κατά τη δεκαετία του 1980, που παρουσιάστηκαν ως λύσεις για τον έλεγχο του βάρους.

Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν σαφή συσχέτιση με την υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εθισμού να εμφανίζουν όσοι χαρακτηρίζουν την ψυχική ή σωματική τους υγεία ως μέτρια ή κακή ή δηλώνουν ότι μερικές φορές ή συχνά αισθάνονται απομονωμένοι από τους άλλους. Μεταξύ άλλων, οι γυναίκες ηλικίας 50-80 ετών που δήλωσαν υπέρβαρες είχαν έντεκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δήλωσαν ότι το βάρος τους είναι φυσιολογικό. Οι υπέρβαροι άνδρες είχαν 19 φορές περισσότερες πιθανότητες.

Οι άνδρες που ανέφεραν μέτρια ή κακή ψυχική υγεία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και οι γυναίκες τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες. Όσον αφορά στη σωματική υγεία, οι άνδρες που ανέφεραν μέτρια ή κακή υγεία είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ οι γυναίκες είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες.

Ο ρόλος της απομόνωσης

Τέλος, οι άνδρες και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ένιωθαν απομονωμένοι μερικές φορές ή συχνά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν απομόνωση.

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, 'Ασλεϊ Γκέαχαρντ, τονίζει ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα καταναλώνουν ακόμα υψηλότερα ποσοστά θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με τους μεσήλικες όταν ήταν νέοι. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, οι μελλοντικές γενιές ενδέχεται να παρουσιάσουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αργότερα στη ζωή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 29/09/2025 - 16:02
  • ΕΘΙΣΜΟΣ
  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα τρία τραγούδια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της πνευμονοπάθειας
Τα τρία τραγούδια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της πνευμονοπάθειας 29 Σεπτεμβρίου 2025
Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους εξετάζονται για οφέλη κατά του καρκίνου και της οστεοαρθρίτιδας 29 Σεπτεμβρίου 2025
Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους εξετάζονται για οφέλη κατά του καρκίνου και της οστεοαρθρίτιδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας

Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54

Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 15:17
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 14:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ
Υγεία
13/11/2025 - 12:00
Σχεδόν τρία δισ. άνθρωποι παγκοσμίως βίωσαν διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023 - Μακράν περισσότερες οι γυναίκες
Υγεία
13/11/2025 - 11:30
Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.
Digital Health
13/11/2025 - 11:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα
Υγεία
13/11/2025 - 09:00
Η Interamerican στο πλευρό των ανθρώπων της «Σχεδίας»
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 07:14
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της BAT Hellas ο Jochen Hiller
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 03:37
ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΟΠΑΕ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, στην Κρήτη
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 22:44
Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Patient Talk
12/11/2025 - 22:09
Ακίλε Πολονάρα: Δάκρυα για την επιστροφή του στο σπίτι μετά τη δύσκολη μάχη με τη λευχαιμία
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:47
Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:19
Γερμανία: Ιός πολιομυελίτιδας «άγριου τύπου» ανιχνεύθηκε σε λύματα
Υγεία
12/11/2025 - 20:52
CARDIO LIFE STYLE 2025: Μία μοναδική, ζωντανή γιορτή για την υγεία της καρδιάς!
Υγεία
12/11/2025 - 20:23
Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59
Νέα ανακάλυψη ανοίγει δρόμο σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια
Υγεία
12/11/2025 - 19:14
Περισσότεροι από 1000 δρομείς της Novo Nordisk Hellas στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Pharma News
12/11/2025 - 18:51
Καμπανάκι ΠΟΥ για τη φυματίωση: Σε επίπεδο ρεκόρ οι διαγνώσεις το 2024
Υγεία
12/11/2025 - 18:32
Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
12/11/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 17:41
Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο
Υγεία
12/11/2025 - 17:14
Η ΕΕΦΙΕ στο πλευρό της FairLife L.C.C. για την πρόληψη και την υγεία των πνευμόνων
Υγεία
12/11/2025 - 16:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo