ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους εξετάζονται για οφέλη κατά του καρκίνου και της οστεοαρθρίτιδας

Υγεία
UNSPLASH
Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπείες για την απώλεια βάρους έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, κυρίως με φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1.
Δευτέρα, 29/09/2025 - 18:52
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Αυτά τα φάρμακα μιμούνται μια φυσική ορμόνη του εντέρου που ρυθμίζει την όρεξη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μείωση της πείνας και συνεπώς απώλεια βάρους. Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, Παθολόγος (Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου συνοψίζουν τα ευρήματα των κυριότερων μελετών.

Κλινικές μελέτες

Πέρα από την απώλεια βάρους, οι αγωνιστές GLP-1 εξετάζονται μέσω κλινικών μελετών, αν θα μπορούσαν αν προσφέρουν ευρύτερα οφέλη στην υγεία. Μια μεγάλη μελέτη από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Oncology, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων 86.632 ατόμων, έδειξε ότι η λήψη GLP-1 αγωνιστών, όπως η σεμαγλουτίδη, συνδέεται με μειωμένο συνολικό κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα για καρκίνο ενδομητρίου, ωοθηκών και μηνιγγίωμα. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια μη στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των νεφρών. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι GLP-1 αγωνιστές πιθανώς επηρεάζουν μηχανισμούς που σχετίζονται με την καρκινογένεση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών για πλήρη κατανόηση των κλινικών συνεπειών.

Παράλληλα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι GLP-1 αγωνιστές μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, μιας πάθησης που συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Η απώλεια βάρους μειώνει το μηχανικό φορτίο στις αρθρώσεις αλλά και τα επίπεδα προφλεγμονωδών παραγόντων που εκκρίνονται από τον λιπώδη ιστό, περιορίζοντας τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μείωση του πόνου

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2025 στο σημαντικό περιοδικό Annals of Internal Medicine έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη οδηγούν σε σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργικότητας, ενώ θεωρούνται οικονομικά αποδοτικές θεραπείες συγκριτικά με παραδοσιακές παρεμβάσεις όπως η δίαιτα, η άσκηση ή η βαριατρική χειρουργική — ιδιαίτερα για ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργείο.

Συγκεκριμένα, το 65% των ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη πέτυχαν μείωση του πόνου ≥50% έναντι 35% στην ομάδα μόνο με δίαιτα και άσκηση, ενώ η τιρζεπατίδη οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους ~25% σε σύγκριση με ~15% για τη σεμαγλουτίδη. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι GLP-1 αγωνιστές θα πρέπει να ενταχθούν στο θεραπευτικό πλάνο για ασθενείς με παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ως μια λιγότερο επεμβατική αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή.

Μέχρι πρόσφατα, η σεμαγλουτίδη χορηγούνταν κυρίως με ενέσεις, κάτι που για πολλούς ανθρώπους αποτελούσε εμπόδιο στην έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας.

Κλινική δοκιμή 71 εβδομάδων

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine τον Σεπτέμβριο του 2025 από τους Sean Wharton και συνεργάτες, εξέτασε τη χρήση της από του στόματος σεμαγλουτίδης σε δόση 25 mg. Η κλινική δοκιμή, που ονομάζεται OASIS 4, διήρκησε 71 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε σε 22 κέντρα σε τέσσερις χώρες. Συμμετείχαν άτομα χωρίς διαβήτη, που είτε είχαν δείκτη μάζας σώματος ≥30 (παχυσαρκία), είτε δείκτη μάζας σώματος ≥27 σε συνδυασμό με τουλάχιστον μία επιπλοκή που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως υπέρταση, υπνική άπνοια ή δυσλιπιδαιμία. Από τους 307 συμμετέχοντες οι 205 έλαβαν 25 mg σεμαγλουτίδης μία φορά την ημέρα, ενώ οι 102 έλαβαν placebo. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν παράλληλα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, όπως συστήνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι δύο βασικοί στόχοι των ερευνητών

Οι ερευνητές έθεσαν δύο βασικούς στόχους για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας:

  1. Να δουν πόσο ποσοστιαία μειώθηκε το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων από την αρχή της μελέτης μέχρι την 64η εβδομάδα,
  2. Να υπολογίσουν πόσοι συμμετέχοντες κατάφεραν να χάσουν τουλάχιστον το 5% του αρχικού τους βάρους. Επιπλέον, εξετάστηκαν και άλλες παράμετροι, όπως το ποσοστό των ατόμων που έχασαν 10%, 15% ή και 20% του βάρους τους, αλλά και το κατά πόσο βελτιώθηκε η καθημερινή τους ζωή και η σωματική τους λειτουργικότητα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που μετρά την επίδραση του βάρους στην ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα που έλαβε σεμαγλουτίδη, η μέση μείωση του σωματικού βάρους από την έναρξη έως την 64η εβδομάδα ήταν −13,6%, ενώ στην ομάδα placebo ήταν μόλις −2,2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Ποιότητα ζωής

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχουν απώλεια βάρους από 5% έως και 20% σε σχέση με το placebo. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη σωματική λειτουργικότητα, γεγονός που δείχνει ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη ευκολία στην κίνηση και περισσότερη άνεση στην καθημερινότητά τους. Οι γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία, διάρροια, εμετός) ήταν πιο συχνές στην ομάδα της σεμαγλουτίδης (74,0%) συγκριτικά με την ομάδα placebo (42,2%). Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιες έως μέτριες και μειώνονταν με τον χρόνο. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται άμεσα με το φάρμακο. Συμπερασματικά, η καθημερινή χορήγηση από του στόματος σεμαγλουτίδης σε δόση 25 mg οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με το placebo, σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για μείωση κινδύνου καρκίνου και βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων, δείχνουν ότι οι GLP-1 αγωνιστές αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση της μακροχρόνιας ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς τους σε μία σειρά χρόνιων ασθενειών που οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας και αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε παχύσαρκους ασθενείς.

  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν οι μεσήλικες στην Αμερική
Σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν οι μεσήλικες στην Αμερική 29 Σεπτεμβρίου 2025
Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες να ροχαλίσουν οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες 29 Σεπτεμβρίου 2025
Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες να ροχαλίσουν οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
12/08/2026 - 11:59

Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο

Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00

Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους

Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ
Υγεία
27/07/2026 - 22:07

Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050
Υγεία
27/07/2026 - 10:00

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο χρόνιος βήχας και ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει
Health Talk
12/08/2026 - 17:59
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 17:33
Επαναστατικό ψηφιακό «τεστ» χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες
Digital Health
12/08/2026 - 17:11
Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία; Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να σώσει ζωές
Υγεία
12/08/2026 - 16:41
Κλειστοί οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου για τον κίνδυνο φωτιάς
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 15:48
ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26
Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44
Θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών και σήμερα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 14:08
Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34
Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03
Η Meta αντιμέτωπη με αγωγή τριάντα πολιτειών των ΗΠΑ για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 12:37
Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
12/08/2026 - 11:59
Βοήθεια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Κολομβία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 11:34
Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς
Υγεία
12/08/2026 - 11:12
Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21
Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών
Health Talk
12/08/2026 - 09:59
Το BBQ αλλιώς: Επτά καλοκαιρινές και φιλικές προς την καρδιά συνταγές για... σχάρα
Διατροφή
11/08/2026 - 17:12
Μετάθεση της πλήρους έναρξης του Ψηφιακού Αποθετηρίου για την 1η Ιανουαρίου ζητεί ο ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 16:39
Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Πιο συχνές και περισσότερο έντονες οι ακραίες ζέστες
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 16:04
Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι από την επιδημία του Έμπολα
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 15:37
Πρωτοποριακή επέμβαση σε επιβαρυμένο ηλικιωμένο ασθενή στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
11/08/2026 - 14:46
Γεωργιάδης: «Το "Παπανικολάου" ενισχύεται με 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 13:51
Safe Water Sports: Κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα για τους ηλικιωμένους
Υγεία
11/08/2026 - 13:24
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 12:18
Η Καλιφόρνια ανάβει «κόκκινο» στους AI «ψυχοθεραπευτές» - Η παραδοχή της OpenAI για τις αυτοκτονίες
Ψυχική Υγεία
11/08/2026 - 11:53
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται... νευρική ορθορεξία - Ποιος ο ρόλος των social media
Διατροφή
11/08/2026 - 11:09
Γεωργιάδης για Βενιζέλειο: «Κλειστό και άδειο το γραφείο που έπεσαν οι σοβάδες»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 10:14
H «άγνωστη» πλευρά της κλιματικής αλλαγής: Οι ζεστές νύχτες επιβαρύνουν το σώμα
Υγεία
11/08/2026 - 09:42
Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας από τα θαλάσσια σπορ και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
11/08/2026 - 09:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
Έκκληση για 10 κατεπείγουσες κοινές δράσεις κατά της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 16:46
Γεωργιάδης για Βενιζέλειο: «Κλειστό και άδειο το γραφείο που έπεσαν οι σοβάδες»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 10:14
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται... νευρική ορθορεξία - Ποιος ο ρόλος των social media
Διατροφή
11/08/2026 - 11:09
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo