ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα σε γιατρούς επειδή πρότειναν φάρμακο στο e-prescription

Πολιτική Υγείας
Pexels
Την ανάκληση χρηματικών προστίμων που επιβλήθηκαν σε γιατρούς επειδή ανέγραψαν προτεινόμενο φάρμακο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Παρασκευή, 03/05/2024 - 13:37
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Την έντονη αντίδραση του ΙΣΑ έχει προκαλέσει η επιβολή χρηματικών προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς λόγω αναγραφής προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Με επιστολή στη Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη ζητάει την ανάκληση των προστίμων.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αποδέκτης αναφορών και παραπόνων ιατρών- μελών του, καθώς όπως ενημερωθήκαμε λαμβάνουν ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την επιβολή χρηματικών ποινών για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στο πεδίο ΣΧΟΛΙΟ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και για το γεγονός της συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων γαστροπροστασίας με ICD-10 Τ887, εφόσον ο θεράπων ιατρός το κρίνει σκόπιμο για την διαφύλαξη της υγείας του ασθενούς του», αναφέρει η επιστολή.

Μάλιστα, ο ΙΣΑ παραθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ανακληθούν τα πρόστιμα, επικαλούμενος τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που δίνουν στο γιατρό το δικαίωμα να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας για τον ασθενή του.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπουν την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς και την επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από τους φαρμακοποιούς. Μεταξύ άλλων στην απόφαση σημειώνεται ότι «ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, το οποίο θεωρεί καταλληλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, και σε περιπτώσεις, που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις».

«Πάγια θέση του ΙΣΑ συνιστά το γεγονός ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να παρακολουθήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος», σημειώνει ο ΙΣΑ και χαρακτηρίζει «εντελώς άδικο» να ταλαιπωρούνται οι ιατροί κατ’ αυτόν τον τρόπο για αυτό και ζητάει την αναστολή των προστίμων.

Άλλωστε, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ οδήγησε τον ΙΣΑ να συμβουλέψει τους γιατρούς μέλη του, επ’ ωφελεία της Δημόσιας Υγείας:

1) Ο γιατρός οφείλει να συνεχίσει να συνταγογραφεί όπως το πράττει, όταν το θεωρεί απαραίτητο, σημειώνοντας στη συνταγή το σκεύασμα που ο ίδιος θεωρεί ως το καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή του στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως οδηγία.

2) Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

3) Η μετάθεση της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό στο φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.

Η Επιστολή

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αποδέκτης αναφορών και παραπόνων ιατρών- μελών του, καθώς όπως ενημερωθήκαμε λαμβάνουν ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την επιβολή χρηματικών ποινών για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στο πεδίο ΣΧΟΛΙΟ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και για το γεγονός της συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων γαστροπροστασίας με ICD-10 Τ887, εφόσον ο θεράπων ιατρός το κρίνει σκόπιμο για την διαφύλαξη της υγείας του ασθενούς του

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005), οι κάθε φύσεως ιατρικές γνωματεύσεις, όπως είναι και οι ιατρικές συνταγές είναι ιατρικές πράξεις (άρθρο 1), κάθε δε ιατρός κατά την άσκηση του λειτουργήματός του οφείλει να ενεργεί και να ασκεί το ιατρικό λειτούργημα σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης (άρθρο 2), αλλά και ενεργεί με βάση: α) την εκπαίδευση που του έχει παρασχεθεί κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, την άσκησή του για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη ιατρική του εκπαίδευση, β) την πείρα και τις δεξιότητες που αποκτά κατά την άσκηση της ιατρικής και γ) τους κανόνες της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης, ενεργώντας με πλήρη ελευθερία, στο πλαίσιο των γενικά αποδεκτών κανόνων και μεθόδων της ιατρικής επιστήμης, όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Έχει δικαίωμα για επιλογή μεθόδου θεραπείας, την οποία κρίνει ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι άλλης, για τον συγκεκριμένο ασθενή, με βάση τους σύγχρονους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, και παραλείπει τη χρήση μεθόδων που δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. (άρθρο 3).

Περαιτέρω πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΙΣΑ είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπουν την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς και την επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από τους φαρμακοποιούς, και εξεδόθη η υπ΄ αριθμόν 3802/2014 απόφαση Ολομέλειας του ΣτΕ, στην σκέψη 17 της ανωτέρω απόφασης ορίζεται ρητώς και σαφώς ότι: «Περαιτέρω, η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναιρεί την επιστημονική ανεξαρτησία των ιατρών. Και τούτο διότι ναι μεν η εν λόγω ρύθμιση συνιστά επέμβαση στον τρόπο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ωστόσο η επέμβαση αυτή, που δικαιολογείται από την ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος σκοπού και ειδικότερα της διασφάλισης των πόρων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης ώστε να είναι εφικτή η εκπλήρωση της υποχρέωσης των Ασφαλιστικών Οργανισμών για την προστασία της υγείας του συνόλου των ασφαλισμένων τους (πρβλ. σκέψεις στις ΣτΕ Ολομ. 1283 - 1286/2012, 668/2012, 2197/2010), δεν οδηγεί στη συνταγογράφηση ακατάλληλου φαρμάκου ή φαρμάκου κατώτερης ποιότητας, αλλά στη συνταγογράφηση φαρμάκου, που περιέχει την κατά την εκτίμηση του ιατρού, ενδεδειγμένη δραστική ουσία για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς, είναι, όμως, συνήθως, φθηνότερο από το φάρμακο αναφοράς και για το λόγο αυτό, η δαπάνη χορήγησής του καλύπτεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Εξάλλου, ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, το οποίο θεωρεί καταλληλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, και σε περιπτώσεις, που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται στην προσβαλλομένη ή υπερβαίνουν το ποσοστό του 15%, με συνέπεια, στην περίπτωση αυτή, την επιβάρυνση του ασθενή - ασφαλισμένου, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με τη διαφορά μεταξύ της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής, χωρίς, πάντως, να απαγορεύεται η εκτέλεση της συνταγής….».

Συνεπεία των ανωτέρω, ο ΙΣΑ πρότεινε στους γιατρούς μέλη του, επ’ ωφελεία της Δημόσιας Υγείας, τα ακόλουθα:

1) Ο γιατρός οφείλει να συνεχίσει να συνταγογραφεί όπως το πράττει, όταν το θεωρεί απαραίτητο, σημειώνοντας στη συνταγή το σκεύασμα που ο ίδιος θεωρεί ως το καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή του στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως οδηγία.

2) Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

3) Η μετάθεση της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό στο φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.

Πάγια θέση του ΙΣΑ συνιστά το γεγονός ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος, δε μπορεί να παρακολουθήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος.

Οι επιβληθείσες ποινές από πλευράς του ΕΟΠΥΥ επειδή ο ιατρός ανέγραψε προτεινόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ανωτέρω προβλεπόμενα.

Είναι κατά συνέπεια εντελώς άδικο να ταλαιπωρούνται οι ιατροί μας κατ’ αυτόν τον τρόπο, δια τούτο σας καλούμε όπως κατά δίκαιη κρίση διατάξετε την αναστολή και την ανάκληση των σχετικών ποινών».

  • ΠΡΟΣΤΙΜΑ
  • ΙΣΑ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε τροχιά υλοποίησης το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού
Σε τροχιά υλοποίησης το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού 03 Μαϊος 2024
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη σε συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - ΕΟΠΥΥ 07 Μαϊος 2024
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη σε συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39

Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»

ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»
Pharma Policy
23/03/2026 - 22:46

ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»

ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56

ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους
Ψυχική Υγεία
31/03/2026 - 18:01
Θεραπεία για την παχυσαρκία με συνδρομή!
Pharma News
31/03/2026 - 17:17
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 16:54
Αποκαλυπτικός χάρτης του ιστού του μαστού - Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη καρκίνου
Υγεία
31/03/2026 - 16:21
Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στρέφεται στα AI chatbots για θέματα υγείας
Digital Health
31/03/2026 - 16:00
Gnomon Informatics: Η Κύπρος αποκτά εθνική εφαρμογή ψηφιακής υγείας μέσω της πλατφόρμας eHealthPass
Digital Health
31/03/2026 - 15:28
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
H Motor Oil ενίσχυσε με σημαντική χορηγία την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 14:43
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση και τη θεραπεία της
Health Talk
31/03/2026 - 13:41
Καθαριστικά: Γιατί η εισπνοή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από την κατάποση!
Υγεία
31/03/2026 - 13:00
Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
Μετεωροπάθεια: Γιατί νιώθετε το Erminio στα κόκκαλά σας!
Υγεία
31/03/2026 - 12:30
Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν
Υγεία
31/03/2026 - 12:00
Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από τη long Covid
Υγεία
31/03/2026 - 11:00
Μικροπλαστικά: Μήπως τα εργαστηριακά γάντια έχουν φουσκώσει το πρόβλημα;
Υγεία
31/03/2026 - 10:00
Το άτμισμα φαίνεται να προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πνεύμονα
Υγεία
31/03/2026 - 09:00
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μεγάλη δράση στην Πλατεία Συντάγματος
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 07:23
Επίθεση Φάμελλου στην κυβέρνηση από τη Λαμία για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 03:42
Ισπανία: Το χειροφίλημα δια της βίας συνιστά σεξουαλική επίθεση με δικαστική απόφαση
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 00:06
Πανεπιστήμιο Keele: Επιστημονικές εξελίξεις, ηθικές και νομικές προεκτάσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 23:21
Νέα προσέγγιση για μια αντιγήρανση χωρίς ερεθισμούς από την The Skin Pharmacist
Ομορφιά
30/03/2026 - 22:58
Κομισιόν: Επείγουσα συνάντηση για το ζήτημα των λιπασμάτων στις 13 Απριλίου!
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 22:21
Το ανθρωπιστικό έργο στη Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 21:57
Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καρδιο-ογκολογία με τη συμμετοχή της GE HealthCare
Υπηρεσίες Υγείας
30/03/2026 - 21:34
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
Η SOFMEDICA επεκτείνεται στη Σλοβενία, ενισχύοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες λύσεις υγείας
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:42
Το γενετικό τεστ SRY οδηγεί στον αποκλεισμό των intersex ατόμων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Fitness
30/03/2026 - 19:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo