ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή και για το μαγείρεμα

Διατροφή
Γιατί το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή και για το μαγείρεμα
Συχνά ακούμε ότι καλό θα είναι να μειώσουμε την ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι καλό να κόψουμε τελείως το λάδι από την δίαιτά μας, πόσο μάλλον το ελαιόλαδο που είναι ένα από τα καλύτερα λάδια με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Τρίτη, 01/03/2022 - 14:08
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ο Richard Hoffman, λέκτορας Διατροφικής και Μεταβολικής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire εξηγεί σε άρθρο που υπογράφει στο The Conversation ότι ο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα η Ισπανική Προκαταρκτική μελέτη (η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει ποτέ γύρω από την Μεσογειακή Διατροφή) έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή και χρησιμοποιούνταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν κατά 62% μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν συμβουλευτεί να κάνουν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Ειδικοί οι οποίοι έχουν κάνει πολλές έρευνες γύρω από την Μεσογειακή διατροφή και την επίδρασή της στις χρόνιες ασθένειες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η πρωταρχική αιτία που η διατροφή αυτή προστατεύει κατά του καρκίνου του μαστού είναι λόγω της παρουσίας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO) σε αυτή. Υπάρχει επίσης η ένδειξη ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει κατά του διαβήτη τύπου 2 και πολύ πιθανό και από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Γιατί όμως το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τα άλλα λάδια μαγειρέματος; Η απάντηση βρίσκεται στην σύνθεσή του. Πέρα από τα λιπαρά που έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιλαμβάνει πολλές φυτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες υπάρχουν στα φυτά και είναι συνδεδεμένες με πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως η μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και οι γνωστικές διαταραχές. Οι μελέτες επίσης έδειξαν ότι ο βασικός λόγος που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για την υγεία μας είναι ακριβώς γιατί περιέχει πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες φαίνεται να έχουν επίσης πολλά οφέλη για το σώμα, όπως η βελτίωση του μικροβιώματος του στομάχου.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι συνδεδεμένες με χαμηλό ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας όπως αναφέρει ο Richard Hoffman. Αυτό φαίνεται να στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πολυφαινόλες εμποδίσουν την χοληστερόλη να οξειδωθεί. Όταν η χοληστερόλη αντιδρά με το οξυγόνο και αυτό οξειδώνεται, αυτό καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό το λάδι παράγεται από την σύνθλιψη των ελιών. Οι περισσότερες εκδοχές του ελαιόλαδου όπως είναι το απλό ελαιόλαδο, δεν περιέχουν πολλές από αυτές τις πολυφαινόλες. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του λαδιού οι περισσότερες πολυφαινόλες χάνονται.

Άλλα λάδια για μαγείρεμα

Τα περισσότερα λάδια για το μαγείρεμα όπως είναι το ηλιέλαιο είναι φτιαγμένα από σπόρους. Οι σπόροι είναι πολλοί δύσκολο να παράγουν λάδι και χρειάζεται να ζεσταθούν για να μπορέσει να αυτό παραχθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στους σπόρους χάνονται κατά την διαδικασία παραγωγής.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το κραμβέλαιο ή αλλιώς έλαιο ελαιοκράμβης είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το αγνό έλαιο αυτό που δεν έχει ζεσταθεί για να παραχθεί το λάδι μπορεί να μειώσει σταδιακά τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μειωθεί το ρίσκο ανάπτυξης ασθένειας που συνδέεται με την χοληστερόλη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που παίζει ρόλο είναι όταν το λάδι μαγειρεύεται σε μεγάλες θερμοκρασίες καθώς κάνει αντίδραση με το οξυγόνο στον αέρα, ωθεί τα λιπαρά να «σπάσουν». Αυτή η διαδικασία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την οξείδωση των λιπαρών και παραμένουν σταθερές ακόμα και στα τηγανητά τρόφιμα. Έτσι, τα λάδια που δεν περιέχουν πολυφαινόλες όπως το ηλιέλαιο, τα λιπαρά δεν προστατεύονται ιδιαίτερα καλά κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Ένας άλλος λόγος που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι καλό για την υγεία μας είναι γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι και υγιεινά και αντιστέκονται στην οξείδωση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι ο κύριος τύπος του κραμβέλαιου. Σε αντίθεση όμως με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο αυτο το λάδι έχει αρκετά υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών (άλφα-λινολενικό οξύ). Αυτό δεν είναι πολύ σταθερό και αυτός είναι και ένας άλλος λόγος που το κραμβέλαιο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Από την άλλη, τ ο λάδι καρύδας είναι μια υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, το λάδι καρύδας περιλαμβάνει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (LDL) γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι συνδεδεμένα με καρδιαγγειακές ασθένειες και υπάρχει απόδειξη ότι τα κορεσμένα λιπαρά στο έλαιο καρύδας αυξάνουν το ρίσκο της ασθένειας της καρδιάς.

Σε κάθε περίπτωση η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία γιατί τα φρούτα, τα λαχανικά, το λάδι είναι γεμάτα από πολυφαινόλες. Αυτό είναι και το μυστικό της διατροφής αυτής και για αυτό φαίνεται ότι προστατεύει από ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Απόδοση από το https://theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 01/03/2022 - 14:10
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιβεβαιώνονται οι...vegan: Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για όσους δεν τρώνε συχνά κρέας
Επιβεβαιώνονται οι...vegan: Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για όσους δεν τρώνε συχνά κρέας 26 Φεβρουαρίου 2022
Ποια ποσότητα καφέ προσφέρει μόνο οφέλη στον οργανισμό μας 03 Μαρτίου 2022
Ποια ποσότητα καφέ προσφέρει μόνο οφέλη στον οργανισμό μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Διατροφή
27/10/2025 - 09:00

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης
Ψυχική Υγεία
02/09/2025 - 12:00

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo