5 τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

5 τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά
Αν πασχίζεις να χάσεις το λίπος στην κοιλιά, τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις 5 χρήσιμες συμβουλές.
Τρίτη, 14/07/2020 - 13:07

Η απώλεια κοιλιακού λίπους ή λίπους στην κοιλιά είναι κάτι που ακούμε καθημερινά σε συζητήσεις με φίλους μας. Όσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί τόσο δύσκολο να μοιάζει να το αποβάλλουμε.

Είναι σημαντικό, όμως, να το απομακρύνουμε, γιατί το κοιλιακό λίπος είναι ένας ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία. Η έρευνα το συνδέει με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Για αυτόν τον λόγο, η απώλεια αυτού του λίπους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευημερία σας.

Μπορείτε να μετρήσετε το κοιλιακό σας λίπος μετρώντας την περιφέρεια γύρω από τη μέση σας με μια μεζούρα.

Ορισμένες στρατηγικές απώλειας βάρους μπορούν να στοχεύουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς περισσότερο από άλλες περιοχές του σώματος.

5 τρόποι απώλειας κοιλιακού λίπους

1. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα ζαχαρούχα ποτά

Τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα είναι κακά για την υγεία σας. Η κατανάλωση πολλών από αυτούς τους τύπους τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι η προστιθέμενη ζάχαρη έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του μεταβολισμού.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ζάχαρη, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης , μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά και το ήπαρ σας. Η ζάχαρη περιέχει μισή γλυκόζη και μισή φρουκτόζη. Όταν τρώτε πολλή προσθήκη ζάχαρης, το συκώτι υπερφορτώνεται με φρουκτόζη και αναγκάζεται να το μετατρέψει σε λίπος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η κύρια διαδικασία πίσω από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία. Αυξάνει το κοιλιακό λίπος και το λίπος του ήπατος, γεγονός που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε διάφορα μεταβολικά προβλήματα

Η υγρή ζάχαρη είναι χειρότερη από αυτή την άποψη. Ο εγκέφαλος δεν φαίνεται να καταγράφει υγρές θερμίδες με τον ίδιο τρόπο όπως οι στερεές θερμίδες, οπότε όταν πίνετε ποτά με ζάχαρη, καταλήγετε να τρώτε περισσότερες συνολικές θερμίδες. Μια μελέτη παρατήρησε ότι τα παιδιά είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία με κάθε πρόσθετη καθημερινή μερίδα ζαχαρούχων ποτών. Δοκιμάστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εξαλείψετε εντελώς τα ζαχαρούχα ποτά. Αυτό περιλαμβάνει ποτά με ζάχαρη, αναψυκτικά ζάχαρης, χυμούς φρούτων και διάφορα αθλητικά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Λάβετε υπόψη ότι κανένα από αυτά δεν ισχύει για ολόκληρα φρούτα, τα οποία είναι εξαιρετικά υγιή και έχουν πολλές ίνες που μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της φρουκτόζης.

γλυκα

2. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει την όρεξη κατά 60%, να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα και να σας βοηθήσει να τρώτε έως και 441 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Η πρωτεΐνη όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάκτηση βάρους.

Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη και καλύτερη πρωτεΐνη είχαν πολύ λιγότερο κοιλιακό λίπος. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη συνδέεται με μια σημαντικά μειωμένη πιθανότητα αύξησης του κοιλιακού λίπους πάνω από 5 χρόνια στις γυναίκες. Αυτή η μελέτη συνέδεσε επίσης τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και τα έλαια με περισσότερο κοιλιακό λίπος και τα φρούτα ενώ τα λαχανικά συνδέθηκαν με το μειωμένο λίπος.

Δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως ολόκληρα αυγά, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τη διατροφή σας.

πρωτεινη

3.Φάτε λιγότερους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια λίπους. Αυτό υποστηρίζεται από πολλές μελέτες. Όταν οι άνθρωποι κόβουν υδατάνθρακες, η όρεξή τους μειώνεται και χάνουν βάρος. Περισσότερες από 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έχουν τώρα δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδηγούν μερικές φορές σε 2-3 φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδηγούν επίσης σε γρήγορες μειώσεις του βάρους του νερού , κάτι που δίνει στους ανθρώπους γρήγορα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι βλέπουν συχνά μια διαφορά μέσα σε 1-2 ημέρες. Μελέτες που συγκρίνουν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δείχνουν ότι η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων μειώνει ειδικά το λίπος στην κοιλιά και γύρω από τα όργανα και το ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του λίπους που χάνεται σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι επιβλαβές κοιλιακό λίπος.

Αποφεύγοντας υδατάνθρακες σε τροφές όπως η ζάχαρη,τα γλυκά και το λευκό ψωμί θα βοηθήσει αρκετά, ειδικά εάν διατηρείτε υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης. Εάν ο στόχος είναι να χάσετε βάρος γρήγορα , μερικοί άνθρωποι μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε 50 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό βάζει το σώμα σας σε κέτωση, μια κατάσταση στην οποία το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπη καθώς μειώνεται το κύριο καύσιμο και η όρεξή του.Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, εκτός από την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία των ατόμων με διαβητικούς τύπου 2.

υδατανθρακες

4. Να ασκείστε τακτικά

Η άσκηση είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή και να αποφύγετε ασθένειες. Η βοήθεια για τη μείωση του κοιλιακού λίπους είναι ένα από τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από την άσκηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε 1000 κοιλιακούς την ημέρα. Σε μια μελέτη, 6 εβδομάδες προπόνησης μόνο με κοιλιακούς δεν είχαν μετρήσιμη επίδραση στην περιφέρεια της μέσης ή στην ποσότητα του λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα. Η προπόνηση με βάρη και η καρδιαγγειακή άσκηση θα μειώσουν το λίπος σε όλο το σώμα.

Η αερόβια άσκηση - όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι - μπορεί να επιτρέψει σημαντικές μειώσεις του κοιλιακού λίπους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση απέτρεψε εντελώς τους ανθρώπους να ανακτήσουν το κοιλιακό λίπος μετά από απώλεια βάρους, υπονοώντας ότι η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της συντήρησης βάρους. Η άσκηση οδηγεί επίσης σε μειωμένη φλεγμονή, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώσεις σε άλλα μεταβολικά προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό κοιλιακό λίπος.

γερος

5. Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι ως επί το πλείστον άπεπτες φυτικές ύλες. Η κατανάλωση πολλών ινών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο τύπος των ινών είναι σημαντικός. Φαίνεται ότι ως επί το πλείστον οι διαλυτές και ιξώδεις ίνες επηρεάζουν το βάρος σας. Αυτές είναι ίνες που δεσμεύουν το νερό και σχηματίζουν ένα παχύ τζελ που «κάθεται» στο έντερο σας.

Αυτό το τζελ μπορεί να επιβραδύνει δραματικά την κίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια παρατεταμένη αίσθηση πληρότητας και μειωμένη όρεξη. Μια μελέτη επισκόπησης διαπίστωσε ότι επιπλέον 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ημέρα συνδέθηκαν με μείωση κατά 10% στην πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους περίπου 4,5 κιλών για 4 μήνες.

Μια 5ετής μελέτη ανέφερε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων διαλυτών ινών την ημέρα συνδέθηκε με μείωση 3,7% της ποσότητας λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα.Αυτό σημαίνει ότι οι διαλυτές ίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση του επιβλαβούς λίπους της κοιλιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες είναι να τρώτε πολλά φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών και φρούτων. Τα όσπρια είναι επίσης μια καλή πηγή, καθώς και ορισμένα δημητριακά, όπως ολόκληρη η βρώμη.

φρουτα

ΠΗΓΗ: healthline

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2020 - 16:55