Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του ανακοίνωσε την υπογραφή διατάγματος που θα μειώνει έως 80% τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου οι τιμές είναι συχνά σχεδόν τριπλάσιες σε σύγκριση με άλλα ανεπτυγμένα κράτη.
Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό να γίνει στην πράξη δεδομένου ότι αντίστοιχη προσπάθεια στην πρώτη θητεία του είχε ναυαγήσει μετά από την έντονη αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας;
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι φαρμακευτικές εταιρείες ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη που θα επικεντρωνόταν στο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Medicare, αφού σύμφωνα με πηγές από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον Λευκό Οίκο.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν προετοιμασμένες ότι το σχετικό διάταγμα που προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος θα ισχύει για ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων πέραν εκείνων που υπόκεινται επί του παρόντος σε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Έντονη αντίδραση των φαρμακοβιομηχανιών
Λόγω αυτού του νόμου, το Medicare έχει διαπραγματευτεί τις τιμές για 10 φάρμακα, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος. Περισσότερα φάρμακα επρόκειτο να τεθούν σε διαπραγμάτευση αργότερα φέτος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Associated Press, η πρόταση του Τραμπ πιθανότατα θα επηρεάσει μόνο ορισμένα φάρμακα που καλύπτονται από το Medicare και χορηγούνται κατά την ιατρική πράξη στα ιατρεία— όπως ενέσεις για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλα ενέσιμα φάρμακα.
«Ο καθορισμός των τιμών από την κυβέρνηση, υπό οποιαδήποτε μορφή, είναι κακό για τους Αμερικανούς ασθενείς», δήλωσε στο Reuters ο Alex Schriver, εκπρόσωπος της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να συνδέσει τις τιμές των φαρμάκων με αυτές που πληρώνουν άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ένα δικαστήριο μπλόκαρε ένα προτεινόμενο πρόγραμμα εναρμόνισης με τις διεθνείς τιμές αναφοράς.
Η πρόταση αυτή, πριν από πέντε χρόνια, είχε προβλεφθεί από την κυβέρνησή του ότι θα εξοικονομούσε στους φορολογούμενους περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια, μειώνοντας τις ετήσιες δαπάνες των ΗΠΑ για φάρμακα κατά περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Medicare παρέχει ασφάλιση υγείας σε περίπου 70 εκατομμύρια ηλικιωμένους Αμερικανούς. Οι καταγγελίες για τις διαβόητα υψηλές τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες μεγάλες και πλούσιες χώρες, έχουν από καιρό προκαλέσει την οργή και των δύο κομμάτων, αλλά μια μόνιμη λύση δεν έχει ποτέ εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Η φαρμακευτική βιομηχανία υποστήριξε ότι η προσπάθεια του Τραμπ το 2020 θα έδινε στις ξένες κυβερνήσεις το «πάνω χέρι» στην απόφαση για την αξία των φαρμάκων στις ΗΠΑ. Η βιομηχανία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η επιβολή χαμηλότερων τιμών θα βλάψει τα κέρδη και, τελικά, θα επηρεάσει την καινοτομία και τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μόνο τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο Medicare Part B — η ασφάλιση για επισκέψεις σε ιατρεία — είναι πιθανό να καλυφθούν από το σχέδιο. Οι δικαιούχοι του Medicare είναι υπεύθυνοι για την κάλυψη μέρους του κόστους για την απόκτηση αυτών των φαρμάκων κατά τις επισκέψεις στον γιατρό, ενώ για τους παραδοσιακούς ασφαλισμένους του Medicare δεν υπάρχει ετήσιο ανώτατο όριο για τα έξοδα που καταβάλλουν.
Μια έκθεση της κυβέρνησης Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν διπλάσια από ορισμένες άλλες χώρες για την κάλυψη αυτών των φαρμάκων. Οι δαπάνες για φάρμακα του Medicare Part B ξεπέρασαν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Τα πιο συνηθισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χορηγούνται σε φαρμακεία πιθανότατα δεν θα καλύπτονται από το νέο διάταγμα.