ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακάρεα σκόνης: Πως προκαλούν τις αλλεργίες και τι να κάνετε για να τα αποφύγετε!

Υγεία
PEXELS
«Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται παντού σε χαλιά, κρεβάτια και ρούχα αλλά από όσο γνωρίζουμε δεν ζουν στο δέρμα», σύμφωνα με τον μελετητή των αλλεργιών Euan Tovey από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Woolcock.
Σάββατο, 26/08/2023 - 13:08
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Όπως λέει καθηγητής Euan Tovey «όταν πλένετε τα ρούχα σας, ο λόγος που το νερό θολώνει είναι ότι τα κύτταρα του δέρματός σας επιπλέουν!», Ο μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: Καθώς μαλακώνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα ακάρεα απελευθερώνουν ένζυμα στο έντερο τους μέσω των οποίων γίνεται η διάσπαση των ανθρώπινων δερματικών κυττάρων. Στη δεκαετία του 1980, ο καθηγητής Tovey ανακάλυψε ότι ένα από αυτά τα ένζυμα είναι ένα ισχυρό αλλεργιογόνο που επιπλέει στον αέρα από τις ακαθαρσίες των ακάρεων. «Αυτό το αλλεργιογόνο από τις ακαθαρσίες των ακάρεων κατανέμεται σε μικρότερα σωματίδια σκόνης», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αυτά τα σωματίδια έχουν μέγεθος λιγότερο από ένα χιλιοστό, οπότε σημαίνει ότι είναι εισπνεόμενα».

Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά αραχνοειδή, που σχετίζονται στενά με τα τσιμπούρια. Έχουν μέγεθος περίπου το ένα τρίτο του χιλιοστού σε μήκος. Τα ακάρεα τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία σε ολόκληρο το σπίτι, αφού ο άνθρωπος αποβάλλει «περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού δερματικά κύτταρα την εβδομάδα».

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί σε μια σειρά άλλων πρωτεϊνών στα ακάρεα, αλλά αυτό το ένζυμο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 60% των αλλεργιών. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα ακάρεα μπορούν να παράγουν πολλές ακαθαρσίες κατά τη διάρκεια ζωής του, η οποία είναι περίπου 90 ημέρες.

Τα αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης μπορούν επίσης να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον χώρο, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας. «Σε ξηρές συνθήκες, μπορούν να παραμείνουν για χρόνια, ενώ υπό υγρές συνθήκες διασπώνται σε λίγους μήνες», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Η ποσότητα των ακάρεων ανά εποχή

Η ποσότητα των αλλεργιογόνων από τα ακάρεα κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή. «Οι συνθήκες ανάπτυξης για τα ακάρεα είναι αρκετά ιδανικές την άνοιξη, επειδή τους αρέσουν οι 25 βαθμοί Κελσίου και η αρκετά υψηλή υγρασία, περίπου 75%», λέει ο καθηγητής Tovey.

Όσο πιο ζεστός και πιο υγρός είναι ο καιρός, τόσο το καλύτερο, αλλά τα σπίτια μας παρέχουν το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμούν όλο το χρόνο, ακόμη και σε άνυδρες περιοχές. «Υπάρχουν λίγα υγρά μέρη στα σπίτια, όπως το κάτω στρώμα του χαλιού και τα στρώματα στα κρεβάτια που έχουν υγρά μπαλώματα λόγω συμπύκνωσης ιδρώτα και χνώτων. Οπότε δεν γλιτώνουμε από τα ακάρεα σκόνης», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Αλλά παρόλο που ο αριθμός των ακάρεων σκόνης στο σπίτι αυξομειώνεται, η έκθεση στα αλλεργιογόνα τους αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το σπίτι είναι κλειστό.

Η επίδρασή του στους ανθρώπους

Και κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα: Γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται από τα ακάρεα σκόνης, ενώ άλλοι όχι;

«Τα αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, έκζεμα και άσθμα. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι το γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται πολύ αλλεργικοί στα ακάρεα και άλλοι, όχι. Παλιά πιστεύαμε ότι όσο περισσότερη έκθεση είχε κάποιος σε ακάρεα, τόσο χειρότερη ήταν η αλλεργία του, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει», λέει ο καθηγητής Tovey. «Υπάρχει ένα τεράστιο παράδοξο σχετικά με την έκθεση σε ακάρεα σκόνης».

Κανείς δεν ξέρει γιατί μερικοί είναι πιο αλλεργικοί από άλλους, λέει από την πλευρά του ο Wayne Thomas, από το Ινστιτούτο Telethon Kids, ο οποίος έχει μελετήσει τα αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης.

Ο καθηγητής Thomas επισημαίνει ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. «Μπορεί να είναι θέμα χρονισμού. Το πότε έρχεστε σε επαφή με πολλά αλλεργιογόνα από ακάρεα σκόνης σε σύγκριση με την τελευταία φορά που είχατε λοίμωξη αναπνευστικού, θα μπορούσε να είναι σημαντικό», λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Τα βακτήρια στο έντερο μπορεί επίσης να επηρεάσουν το αν θα εκδηλώσετε αλλεργίες, ή όχι».

Δύσκολη διάγνωση για τις αλλεργίες

«Η τυπική εξέταση που αρέσει στους γιατρούς να κάνουν με το τεστ αλλεργίας στο δέρμα είναι πολύ ευαίσθητη», λέει ο καθηγητής Thomas. Εκτιμά ότι περίπου το 75% των ατόμων που είναι θετικοί σε ακάρεα σκόνης έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ευαισθησίας, ή αντιδρούν σε διαφορετικούς παράγοντες στο περιβάλλον.

Αλλά για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στα ακάρεα σκόνης, τα νέα δεν είναι καλά. «Η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία 30 χρόνια», τονίζει ο καθηγητής Thomas.

Παρόλο που έχουμε εντοπίσει τα κύρια αλλεργιογόνα, δεν ξέρουμε πολλά για το τι ακριβώς κάνουν στο ανθρώπινο σώμα και γιατί διαφορετικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε διαφορετικά αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης.

Τα ακάρεα είναι περισσότερα σε κάποια σημεία του σπιτιού σε σύγκριση με άλλα; Κάποτε πιστεύαμε ότι η κύρια έκθεσή μας στα αλλεργιογόνα των ακάρεων σκόνης συμβαίνει στο κρεβάτι. Αλλά πειράματα του καθηγητή Tovey έδειξαν ότι εκτιθέμεθα σε αυτά κάθε φορά που μετακινούμαστε στο σπίτι.

Μελέτες δείχνουν ότι ανασηκώνουμε σκόνη όταν ξαπλώνουμε αρχικά στο κρεβάτι, η οποία κατακάθεται όταν τελικά ακινητοποιηθούμε. Αν κάνετε ανήσυχο ύπνο, πιθανότατα θα έχετε και περισσότερη έκθεση στα ακάρεα σκόνης.

Εκτιθέμεθα σε αυτά, όμως, και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βγαίνουν από τα ρούχα σας, όταν κάθεστε στον καναπέ και όταν περπατάτε στα χαλιά και τις μοκέτες.

Και προσέξτε αν σκοπεύετε να βγάλετε ρούχα από χώρο αποθήκευσης. Εκεί υπάρχουν πιθανώς τα υψηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων από οπουδήποτε αλλού στο σπίτι, λέει ο καθηγητής Tovey. «Αν φορέσετε ρούχα απευθείας από την ντουλάπα που τα είχατε για καιρό, αν είστε λίγο αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, τότε σίγουρα μπορεί να αρχίσετε να φτερνίζεστε».

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης των αλλεργιογόνων ακάρεων σκόνης; Αν και δεν μπορείτε ποτέ να τα ξεφορτωθείτε εντελώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτά.

Η πιο απλή λύση είναι το πλύσιμο!

«Τα αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης είναι απίστευτα διαλυτά. Εάν χρησιμοποιείτε καυτό νερό, το οποίο είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνετε, μπορείτε να σκοτώσετε τα ακάρεα, αλλά θα επιστρέψουν από κάπου αλλού».

Κρατώντας το σπίτι σας στεγνό, θα διατηρήσετε επίσης χαμηλά τα επίπεδα ακάρεων σκόνης και και των αλλεργιογόνων τους.

Ο τακτικός και καλός αερισμός ρούχων και χαλιών στο φως του ήλιου μπορεί επίσης να σκοτώσει τα ακάρεα σκόνης, αλλά δεν θα απαλλαγείτε από τα αλλεργιογόνα, αν δεν πλύνετε πρώτα τα αντικείμενα.

Η χρήση υγρού πανιού για τη σκόνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αλλεργιογόνων ελαφρώς.

Ο καθηγητής Tovey λέει ότι η ηλεκτρική σκούπα θα βοηθήσει επίσης στην μείωση του αλλεργιογόνου στις επιφάνειες, αλλά «δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν ακόμα πολλά ακάρεα σκόνης αφότου σκουπίσετε το πάτωμα αρκετά καλά. Υπάρχουν πολλά ακάρεα στην βάση του χαλιού και της μοκέτας».

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι κάποια ειδικά καλύμματα στρωμάτων σταματούν τα ακάρεα σκόνης.
«Μπορείτε να ξοδέψετε ένα τεράστιο ποσό για καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες και περιβλήματα στρωμάτων, αλλά το καλύτερο είναι μόνο το τακτικό πλύσιμο», λέει ο καθηγητής Tovey.

Και ξεχάστε τα ειδικά σπρέι. «Μόλις σκοτώσετε μερικά ακάρεα, κάποια άλλα πρόκειται απλώς να τα αντικαταστήσουν, οπότε θα έλεγα ότι είναι λίγο μάταιη κίνηση», λέει ο ίδιος.

Πηγή: abc.net.au

  • ΣΚΟΝΗ
  • ΑΚΑΡΕΑ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Να προσέχεις τον εαυτό σου» - Αυτοέλεγχος και αυτοδιάγνωση στη σύγχρονη εποχή
«Να προσέχεις τον εαυτό σου» - Αυτοέλεγχος και αυτοδιάγνωση στη σύγχρονη εποχή 25 Αυγούστου 2023
ΕΟΔΥ: Οι περιοχές που απειλούνται από τον Ιό του Δυτικού Νείλου 25 Αυγούστου 2023
ΕΟΔΥ: Οι περιοχές που απειλούνται από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεκαπέντε κατ' οίκον «θεραπείες» για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες
Υγεία
09/04/2025 - 16:39

Δεκαπέντε κατ' οίκον «θεραπείες» για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες

Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιες είναι, ποια τα συμπτώματα και οι θεραπείες τους
Υγεία
21/03/2025 - 15:49

Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιες είναι, ποια τα συμπτώματα και οι θεραπείες τους

Η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών στο εστιατόριο - Ένα ξεχωριστό... master class για επίδοξους chef
Υγεία
19/03/2025 - 20:33

Η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών στο εστιατόριο - Ένα ξεχωριστό... master class για επίδοξους chef

Πώς να αντιμετωπίσετε τα δερματικά προβλήματα την άνοιξη
Ομορφιά
14/03/2025 - 18:27

Πώς να αντιμετωπίσετε τα δερματικά προβλήματα την άνοιξη

Τι αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα για τα βαρέα μέταλλα στις σκόνες πρωτεΐνης
Υγεία
15/01/2025 - 11:24

Τι αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα για τα βαρέα μέταλλα στις σκόνες πρωτεΐνης

Ποικιλία λευκού σταφυλιού ύποπτη για πρόκληση αλλεργιών
Διατροφή
19/11/2024 - 06:12

Ποικιλία λευκού σταφυλιού ύποπτη για πρόκληση αλλεργιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ενώνουμε κοινότητες, δίνουμε προτεραιότητα στους ασθενείς»
Patient Talk
08/05/2025 - 08:17
Workshop για τις εξελίξεις στις κύριες γενετικές τεχνικές NGS και CMA
Υγεία
08/05/2025 - 06:41
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του νοσηλευτή στο επίκεντρο του 7ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για την Υγεία
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 03:27
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης τραυματιών από ισχυρό σεισμό
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 00:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν, Μακρόν για προσέλκυση επιστημόνων στην Ευρώπη - Συμμετοχή του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 07:56
Ο Τραμπ διατάσσει τον περιορισμό των ερευνών για τους ιούς - Φοβάται διαρροή στην κοινότητα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 09:45
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo