ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΤ: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών στην Ελλάδα

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Τα ευρήματα από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του 2025 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ.
Πέμπτη, 25/09/2025 - 12:18
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Το κόστος (67%) και η ασφάλεια των τροφίμων (61%) αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα στην Ευρώπη, το κόστος (60%) και η γεύση (51%) έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η έρευνα στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις, που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης με 26.370 άτομα σε ολόκληρη την Ε.Ε., το διάστημα 26 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2025, η έρευνα παρουσιάζει μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα τρόφιμα, τον βαθμό ευαισθητοποίησης και ενδιαφέροντος τους για την ασφάλεια των τροφίμων, τις ανησυχίες τους, τις πηγές πληροφόρησης για θέματα ασφάλειας τροφίμων αλλά και τον βαθμό εμπιστοσύνης τους σε αυτές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διεξάγει την έρευνα κάθε 3 χρόνια και τα αποτελέσματα αφορούν τον μέσο όρο μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, υπάρχουνσημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών και μεταξύ κοινωνικο-δημογραφικών κατηγοριών (π.χ. ηλικιακές ομάδες, επίπεδο εκπαίδευσης, εισόδημα νοικοκυριού).

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δηλώνουν ότι γνωρίζουν τη λειτουργία του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022. Ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων έχει ακούσει για συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας τροφίμων, με πιο γνωστά από αυτά να είναι τα πρόσθετα τροφίμων (71%) και τα φυτοφάρμακα (67%). Αξιοσημείωτες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ασθένειες των ζώων (65%, αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων), τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα (63%, αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων) και τις τροφικέςδηλητηριάσεις (62%, αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων).

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA, Nikolaus Kriz, δήλωσε: «Τα νέα στοιχεία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για την EFSA και πολλούς εταίρους μας σε όλη την Ευρώπη», ενώ η Barbara Gallani, επικεφαλής επικοινωνίας και συνεργασιών στην EFSA, τόνισε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στην ΕΕ έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των τροφίμων τους».

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου συνοδεύονται από ξεχωριστές αναφορές για καθένα από τα 27 κράτη μέλη.

Οι απαντήσεις των Ελλήνων που ρωτήθηκαν

Ακολουθούν βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις των Ελλήνων ερωτηθέντων:

  • Το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (67%) καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (61%) και την γεύση (57%). Στο Ευρωβαρόμετρο του 2022, ο τρίτος βασικός παράγοντας ήταν η περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση. Σε γενικές γραμμές όμως, τόσο η περιεκτικότητα (44%) σε θρεπτικές ουσίες όσο και η προέλευση (41%) εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο.
  • Οι Έλληνες καταναλωτές ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων σε συντριπτικό ποσοστό (98%), έναντι του μέσου όρου των Ευρωπαίων καταναλωτών (72%).
  • Τα θέματα ασφάλειας τροφίμων για τα οποία έχουν ακούσει σχετικά και τους απασχολούν περισσότερο είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (62%) τα πρόσθετα στα τρόφιμα ή τα ποτά (54%), οι τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό,ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα (43%) και τα κατάλοιπα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (42%).
  • Σχεδόν 1 στους 2 (49%) ενδιαφέρεται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα.
  • Η κύρια πηγή πληροφόρησης των Ελλήνων καταναλωτών για τους κινδύνους από τα τρόφιμα είναι η τηλεόραση, σε ποσοστό 62%, ενώ ακολουθούν οι συζητήσεις με συγγενείς, φίλους, γείτονες ή συναδέλφους (60%), το διαδίκτυο (53%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ιστολόγια (50%).
  • Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες εμπιστεύονται τους γιατρούς (89%) και τους πανεπιστημιακούς ή επιστήμονες δημόσιων φορέων (87%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την σπουδαιότητα της ασφάλειας των τροφίμων και τον κομβικό ρόλο του ΕΦΕΤ σε αυτά τα θέματα, ο οποίος, βάσει των αρμοδιοτήτων του, υλοποιεί σημαντικό ελεγκτικό έργο στην τροφική αλυσίδα και παρέχει έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στο καταναλωτικό κοινό.

  • ΕΦΕΤ
  • ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  • ΚΟΣΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρέθυμνο: Πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά του Δημοτικού σχετικά με το Αλτσχάιμερ
Ρέθυμνο: Πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά του Δημοτικού σχετικά με το Αλτσχάιμερ 24 Σεπτεμβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήρης οδηγός του ΥΠΑΑΤ προς κτηνοτρόφους και καταναλωτές για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
16/09/2025 - 21:42

Πλήρης οδηγός του ΥΠΑΑΤ προς κτηνοτρόφους και καταναλωτές για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Ευρωβαρόμετρο: Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεύτερο βασικότερο αίτημα των Ελλήνων
Πολιτική Υγείας
03/09/2025 - 11:56

Ευρωβαρόμετρο: Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεύτερο βασικότερο αίτημα των Ελλήνων

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα με πλαστικές κουτάλες ως «μη κανονική»
Επικαιρότητα
20/08/2025 - 19:17

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα με πλαστικές κουτάλες ως «μη κανονική»

Ανάκληση κονσέρβας ακέφαλου κολιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
12/08/2025 - 16:34

Ανάκληση κονσέρβας ακέφαλου κολιού από τον ΕΦΕΤ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα κατεψυγμένου ψαριού από την Ισπανία
Επικαιρότητα
25/06/2025 - 03:24

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα κατεψυγμένου ψαριού από την Ισπανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μεσοθηλιώματος η 26η Σεπτεμβρίου: Μέτρο προστασίας η αποφυγή της έκθεση στον αμίαντο
Health Talk
25/09/2025 - 13:22
Πώς ο χρυσός, η πλατίνα και τα διαμάντια μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
25/09/2025 - 13:00
H παρουσία της Pfizer στο Bio3 Forum 2025 για την αξιοποίηση των δεδομένων Υγείας με Τεχνητή Νοημοσύνη
Pharma News
25/09/2025 - 12:44
ΕΦΕΤ: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/09/2025 - 12:18
Lancet: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από καρκίνο, από το 1990 και μετά
Υγεία
25/09/2025 - 12:00
Περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια θα παραλάβουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2025-2026
Πολιτική Υγείας
25/09/2025 - 11:23
Βλαστικά κύτταρα αποκατέστησαν τις βλάβες σε ποντίκια με εγκεφαλικό
Υγεία
25/09/2025 - 11:00
Εμβόλιο κατά της Covid-19: Μήπως ανήκετε στο γκρουπ της χαμένης ανοσίας; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
25/09/2025 - 10:00
Έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
Health Talk
25/09/2025 - 09:45
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Παρουσίαση των ελληνικών προγραμμάτων Πρόληψης στον ΟΗΕ
Πολιτική Υγείας
25/09/2025 - 09:26
Ερευνητές ανακάλυψαν έναν μηχανισμό που μπορεί να βάλει φρένο στην εξέλιξη του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
25/09/2025 - 09:00
Η ασυνέπεια στο ραντεβού της πρώτης μαστογραφίας αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού
Υγεία
25/09/2025 - 08:37
Στις 18 Οκτωβρίου ο 1ος Παγκόσμιος Αγώνας για την πρόληψη του Alzheimer!
Patient Talk
25/09/2025 - 06:46
ΠΟΜΕΠ: Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώσεις Τραμπ για εμβόλια, παρακεταμόλη και αυτισμό!
Health Talk
25/09/2025 - 03:27
Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου ξεκινάει η εμβολιαστική αντιλυσσική εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
25/09/2025 - 00:08
Μόνιμη απώλεια βάρους με νέο πειραματικό φάρμακο που επαναπρογραμματίζει τον μεταβολισμό
Pharma News
24/09/2025 - 23:11
Ρέθυμνο: Πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά του Δημοτικού σχετικά με το Αλτσχάιμερ
Επικαιρότητα
24/09/2025 - 22:44
Η κατανομή λίπους επηρεάζει διαφορετικά τη δομή του εγκεφάλου και τις γνωστικές λειτουργίες
Υγεία
24/09/2025 - 22:21
Απειλή για 1,6 δισ. ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη τα ορυκτά καύσιμα
Επικαιρότητα
24/09/2025 - 21:46
Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων του αναπνευστικού στους μαθητές - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!
Health Talk
24/09/2025 - 20:57
Αρναούτογλου: «Η ΕΕ να στηρίξει στην Ελλάδα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων»
Επικαιρότητα
24/09/2025 - 20:32
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα έλαβε συγχαρητήρια για τη Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας και το πρόγραμμα "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
24/09/2025 - 20:16
ΠΟΥ: «Καμία επιστημονική απόδειξη δεν συνδέει την παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη με τον αυτισμό»
Υγεία
24/09/2025 - 19:48
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον σύλλογο «Πνεύμονες Ζωής»
Patient Talk
24/09/2025 - 19:12
Μητσοτάκης: «Εξετάζουμε μέτρο απαγόρευσης χρήσης των social media από ανηλίκους κάτω των 16 ετών»
Πολιτική Υγείας
24/09/2025 - 18:34
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για την έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη
Υγεία
24/09/2025 - 18:18
Πρωτοποριακή επέμβαση στη Μυτιλήνη - Τοποθετήθηκε αισθητήρας που χτυπάει «καμπανάκια» στην καρδιά 58χρονου
Επικαιρότητα
24/09/2025 - 17:51
ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι και συνολικά 87 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
24/09/2025 - 17:33
Παρατηρητήριο για τις πολιτικές και την οργάνωση της Δημόσιας Υγείας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Επικαιρότητα
24/09/2025 - 17:17
Ξεχνάτε πράγματα; Μπορεί να φταίει η διατροφή σας - Τι έδειξε νέα μελέτη
Διατροφή
24/09/2025 - 16:55

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καμπανάκι από τους επιστήμονες για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
Υγεία
23/09/2025 - 11:11
Πώς συνδέονται ο καρκίνος του προστάτη και η στυτική δυσλειτουργία
Health Talk
23/09/2025 - 12:12
Φυτοφάρμακα: Τα 12 πιο επιβαρυμένα και τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Διατροφή
24/09/2025 - 14:00
Η κετογονική διατροφή συνδέεται με δυσανεξία στη γλυκόζη και λιπώδες ήπαρ
Διατροφή
24/09/2025 - 12:00
Η φυσική ορμόνη που ενδυναμώνει τον εγκέφαλο μας μετά από έντονη άσκηση
Fitness
24/09/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo