Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια υποομάδα ανοσοκυττάρων που δεν είχε χαρακτηριστεί μέχρι τώρα μπορεί να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών και να εξηγεί τις διαφορές μεταξύ του αστικού και του αγροτικού πληθυσμού. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy, παρέχει νέες πληροφορίες για το πώς διαμορφώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στα πρώτα στάδια της ζωής και γιατί τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες από τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Με επικεφαλής τους ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC), συμπεριλαμβανομένης της φοιτήτριας MD/PhD Catherine Pizzarello και της συγγραφέως Kirsi Järvinen-Seppo, MD, PhD, η μελέτη αποκάλυψε μια μοναδική υποομάδα Τ κυττάρων γνωστών ως βοηθητικά κύτταρα 2 (Th2) με διακριτά μοριακά χαρακτηριστικά.
Τα Τ κύτταρα είναι τα βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά σύμφωνα με την Jarvinen-Seppo, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο συγκεκριμένος υποτύπος αναγνωρίζει ορισμένα τρόφιμα ως αλλεργιογόνα και τα επιτίθεται.
«Αυτά τα προ-αλλεργικά Τ κύτταρα είναι πιο φλεγμονώδη απ' ο,τιδήποτε έχει περιγραφεί προηγουμένως σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε η Järvinen-Seppo, επικεφαλής της Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο UR Medicine Golisano Children's Hospital. «Βρέθηκαν συχνότερα σε βρέφη που ζούσαν σε αστικές περιοχές και αργότερα ανέπτυξαν αλλεργίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελούν προγνωστικό βιοδείκτη ή ακόμη και μηχανιστικό παράγοντα αλλεργικών ασθενειών».
Η μελέτη συνέκρινε δείγματα αίματος από βρέφη που ζούσαν σε αστικές περιοχές με δείγματα από βρέφη που ζούσαν σε αγροτικές κοινότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ τα βρέφη που ζούσαν σε αστικές περιοχές είχαν υψηλότερα επίπεδα επιθετικών κυττάρων Th2, τα βρέφη της επαρχίας είχαν περισσότερα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.
Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί μια πιθανή αιτία, ο Jarvinen-Seppo υποθέτει ότι οι διαφορές στην ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου μεταξύ των δύο πληθυσμών και η μεγαλύτερη έκθεση σε «υγιή» βακτήρια στα παιδιά της υπαίθρου μπορεί να είναι ένας παράγοντας.
«Το αγροτικό περιβάλλον, το οποίο είναι πλούσιο σε μικροβιακή έκθεση, φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός πιο ανεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος. Εν τω μεταξύ, το αστικό περιβάλλον μπορεί να προάγει την εμφάνιση ανοσοκυττάρων που είναι προετοιμασμένα για αλλεργική φλεγμονή», δήλωσε η Jarvinen-Seppo.
«Εάν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις συνθήκες για αυτή την ανισότητα μεταξύ των διαφορετικών υποπληθυσμών Τ κυττάρων, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να βρούμε λύσεις στην ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών», δήλωσε ο Järvinen-Seppo.