ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

Ψυχική Υγεία
Αρχείου FREEPIK
Αναλύοντας δεδομένα από σχεδόν 21.000 συμμετέχοντες οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα χρήσης της AI στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και ευερεθιστότητας.
Δευτέρα, 26/01/2026 - 16:47
— Photo: Αρχείου FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Παρόλο που οι συγκεκριμένες τεχνολογικές δυνατότητες μπήκαν στην ζωή μας μόλις λίγα χρόνια πριν, αποτελούν ήδη ένα σταθερό χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα πολλών από εμάς, είτε όταν ρωτάμε το ChatGPT την καλύτερη συνταγή για ινδικό κοτόπουλο, είτε όταν του ζητάμε να συνοψίσει για λογαριασμό μας εκείνη την βαρετή έκθεση που χρειαζόμαστε για τη δουλειά.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network, και ο στόχος ήταν να διερευνηθεί αν η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί τελικά να επηρεάζει και την ψυχική υγεία των χρηστών.

Η σύνδεση που προέκυψε

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα δύο μηνών, από 20.847 ενήλικες συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο της έρευνας, όλοι ρωτήθηκαν: «Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τις ακόλουθες τεχνολογίες;»

Οι διαθέσιμες απαντήσεις ήταν ποτέ, μία ή δύο φορές, περίπου μία φορά το μήνα, περίπου μία φορά την εβδομάδα, πολλές φορές την εβδομάδα, κάθε μέρα και πολλές φορές την ημέρα. Το ερωτηματολόγιο επίσης περιείχε ερωτήσεις που σχετίζονταν με θέματα ψυχικής υγείας.

Η μετέπειτα ανάλυση έδειξε ότι το 10,3% του δείγματος χρησιμοποιούσε Τεχνητή Νοημοσύνη κάθε μέρα, και από αυτούς το 5,3% παραπάνω από μια φορά.

Μεταξύ των καθημερινών χρηστών, περίπου οι μισοί τη χρησιμοποιούσαν για εργασιακούς λόγους, το 11,4% για θέματα σπουδών και το 87,1% για προσωπικά ζητήματα.

Οι ερευνητές δεν εξεπλάγησαν ανακαλύπτοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας διέφερε σημαντικά ανάλογα με τη δημογραφική ομάδα. Οι πιο συχνοί χρήστες ήταν πιθανότερο να είναι νεότεροι, με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, καλύτερο εισόδημα και κάτοικοι αστικού περιβάλλοντος.

Η πιθανή σύνδεση

Σύμφωνα με τον Roy H. Perlis, MD, MSc, καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και κλινικό ερευνητή στο Mass General Research Institute, «οι πιθανότητες τουλάχιστον για εκδήλωση “μέτριας” κατάθλιψης (ο διαγνωστικός δείκτης στα όρια του οποίου συνήθως οι κλινικοί γιατροί παραπέμπουν κάποιον για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία) ήταν 30% μεγαλύτερες μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον καθημερινά Τεχνητή Νοημοσύνη». Παρόμοιο μοτίβο προέκυψε και όσον αφορά σε συμπτώματα άγχους και ευερεθιστότητας.

Ψάχνοντας βαθύτερα τα ευρήματα της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η σύνδεση με προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν σημαντική μόνο όταν η χρήση της AI αφορούσε προσωπικά θέματα και όχι αναζητήσεις για εργασιακούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις

Όπως συμβαίνει συχνά σε έρευνες, λένε οι ειδικοί, η συγκεκριμένη μελέτη δημιούργησε μια σειρά νέων ερωτημάτων, με βασικότερο ίσως το θέμα αιτίας και αποτελέσματος.

«Δεν γνωρίζουμε αν (η συχνή χρήση της AI) αποτελεί αιτία, αποτέλεσμα ή τίποτα από τα δύο», εξηγεί ο Δρ.Perlis προσθέτοντας ότι «σίγουρα είναι πιθανό άτομα με πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο συχνά».

Ένα άλλο ερώτημα που έμεινε ανοιχτό είναι αυτό της συσχέτισης με την ηλικία του χρήστη. Οι συμμετέχοντες κάτω των 25 ή άνω των 64 ετών δεν είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά -όπως οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες- που συνέδεαν τυχόν συμπτώματα ψυχικής υγείας με τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως συγκεκριμένες μορφές χρήσης της AI, να είναι πιο “προβληματικές” σε σχέση με άλλες. «Ως ψυχίατρος», υπογραμμίζει ο Δρ. Perlis, «σίγουρα ανησυχώ για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως υποκατάστατο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης».

Τον προβληματισμό αυτό συμμερίζεται και ο ψυχοθεραπευτής John Puls, LCSW, MCAP, ειδικός σε θέματα εθισμών στο Full Life Comprehensive Care. «Τα αποτελέσματα δεν με εκπλήσσουν καθόλου», λέει. «Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης συχνά εμποδίζει την συμμετοχή σε ουσιαστικές συζητήσεις με άλλους και στη λήψη υποστήριξης από αυτούς».

Αυτό, εξηγεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόνωση και μοναξιά. Ο Puls υπογραμμίζει επίσης ότι «όταν η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης μας και της επίλυσης προβλημάτων για λογαριασμό μας, είναι φυσικό να αρχίσει κάποιος να αισθάνεται ότι δεν έχει σκοπό, κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάθλιψη».

Χρήση με όρους ασφάλειας

Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να θεωρηθούν ανησυχητικά, ο Perlis ελπίζει ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για θέματα προσωπικής φύσεως θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη εάν αναπτυχθεί με τον σωστό τρόπο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα chatbots μπορεί να αποτέλεσουν πολλά υποσχόμενες παρεμβάσεις για άτομα που διαφορετικά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπεία», τονίζει. «Αλλά μόνο εάν αυτά σχεδιάζονται και επιβλέπονται προσεκτικά, και ιδανικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έναν θεραπευτή».

Πηγή: MEDICAL NEWS TODAY.COM

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • CHATGPT

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης 23 Ιανουαρίου 2026

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00

Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα

Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00

Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς

Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε
Διατροφή
26/01/2026 - 16:00

Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε

Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01

Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες

Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00

Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη

Blue Monday: Οδηγός εργασιακής διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
19/01/2026 - 12:00

Blue Monday: Οδηγός εργασιακής διαχείρισης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14
Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
26/01/2026 - 16:47
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16
Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε
Διατροφή
26/01/2026 - 16:00
Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 15:39
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
Το στόμα μας μπορεί να κρύβει το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Υγεία
26/01/2026 - 15:00
Συγκλονίζει η τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρές τέσσερις εργαζόμενες σε εργοστάσιο - Όλα τα τελευταία δεδομένα!
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 14:38
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Έξι ασκήσεις για να κρατήσετε τα χέρια σας ενεργά
Υγεία
26/01/2026 - 13:00
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη άσθματος και αλλεργιών
Υγεία
26/01/2026 - 11:00
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Τι είναι ο πνευμονιόκοκκος και ποιοι κινδυνεύουν - Οι επιπλοκές
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 09:00
Skincare layering: Ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης χωρίς να πονοκεφαλιάζετε
Ομορφιά
25/01/2026 - 09:43
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Skincare layering: Ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης χωρίς να πονοκεφαλιάζετε
Ομορφιά
25/01/2026 - 09:43
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo