Η AstraZeneca σχεδιάζει να δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση των παραγωγικών και ερευνητικών δυνατοτήτων της στις ΗΠΑ έως το 2030, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, στην τελευταία μεγάλη επένδυση φαρμακευτικής εταιρείας ως αντανακλαστικό στην πολιτική δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η επένδυση θα χρηματοδοτήσει μια νέα μονάδα παραγωγής φαρμάκων στη Βιρτζίνια και θα επεκτείνει την έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) και την παραγωγή κυτταρικής θεραπείας στο Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, την Καλιφόρνια, την Ιντιάνα και το Τέξας, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.
Θα αναβαθμίσει επίσης το δίκτυο κλινικών δοκιμών της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας στις ΗΠΑ και θα υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα.
Τη Δευτέρα, η AstraZeneca δήλωσε ότι η επέκταση υποστηρίζει το στόχο της να φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα έως το 2030, με το ήμισυ να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% των ετήσιων εσόδων της AstraZeneca το 2024, και η εταιρεία είχε δώσει προτεραιότητα στην αγορά αυτή - τη μεγαλύτερη στον κόσμο, αξίας 635 δισεκατομμυρίων δολαρίων - πριν από την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία.
Η κίνηση για την επέκταση της παρουσίας της στις ΗΠΑ είναι η τελευταία μιας σειράς κινήσεων φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στον κλάδο και επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Ο τομέας αυτός έχει ιστορικά γλιτώσει από εμπορικές διαμάχες.
Ο Τραμπ έχει καλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν περισσότερα από τα φάρμακα που πωλούν στις ΗΠΑ εντός της χώρας, αντί να εισάγουν δραστικές ουσίες ή τελικά φάρμακα. Επίσης, πιέζει για τη μείωση των τιμών στις ΗΠΑ στο επίπεδο που πληρώνουν άλλες χώρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot ανακοίνωσε τα σχέδια στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι οι τιμές των φαρμάκων πρέπει να αυξηθούν αλλού και να «εξισωθούν» με άλλες χώρες που συμβάλλουν αποτελεσματικά περισσότερο στα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος της έρευνας και ανάπτυξης για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Howard Lutnick, διεξάγει έρευνα για τις εισαγωγές φαρμάκων, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέους δασμούς.
«Επί δεκαετίες, οι Αμερικανοί εξαρτώνται από την εισαγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων. Ο Πρόεδρος Trump και η νέα δασμολογική πολιτική της χώρας μας στοχεύουν στην εξάλειψη αυτής της διαρθρωτικής αδυναμίας», δήλωσε ο Lutnick σε ανακοίνωση της AstraZeneca.
Παρόλο που ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα με την επιβολή δασμών στον τομέα, νωρίτερα αυτό το μήνα γνωστοποίησε ότι θα δοθεί στις εταιρείες ένα διάστημα από ένα έως 18 μήνες για να «συντονιστούν» πριν τεθούν σε ισχύ οι επιβαρύνσεις.
Η εταιρεία δήλωσε ότι ο χρόνος και ο τόπος της ανακοίνωσης συνδέονται με το πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ, αν και μέρος των δαπανών θα πραγματοποιούνταν ούτως ή άλλως, ώστε να δημιουργηθεί η υποδομή για μελλοντικά φάρμακα.
Η δέσμευση αυτή προστίθεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πειραματικά φάρμακα απώλειας βάρους με το βλέμμα στη Wall Street
Η νέα μονάδα στη Βιρτζίνια - η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση της εταιρείας στον τομέα της παραγωγής - θα παράγει δραστικά συστατικά για τα πειραματικά φάρμακα απώλειας βάρους της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου φαρμάκου GLP-1 για από του στόματος χορήγηση και ενός αναστολέα PCSK9 για τη διαχείριση της χοληστερόλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η επένδυση θα μπορούσε να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Απασχολεί περίπου 18.000 άτομα στις ΗΠΑ και έχει παγκόσμιο εργατικό δυναμικό περίπου 90.000 ατόμων.
Τον Ιανουάριο ακύρωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 607,1 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, επικαλούμενη τη μείωση της κρατικής στήριξης.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την εισηγμένη μετοχή της από το Λονδίνο, όπου είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία του χρηματιστηρίου με αξία 159 δισεκατομμύρια λίρες, στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.