ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας: Θετικά νέα για τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Υγεία
Freepik
Σημαντικές μελέτες ανακοινώθηκαν σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, οι οποίες αναμένονται να τροποποιήσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου.
Τετάρτη, 22/10/2025 - 16:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (European Society of MedicalOncology – ESMO) αποτελεί ένα από τα δύο σημαντικότερα παγκόσμια συνέδρια που αφορούν στην Ογκολογία. Φέτος το ESMO 2025 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 17-21 Οκτωβρίου 2025.

Σημαντικές μελέτες ανακοινώθηκαν σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, οι οποίες αναμένονται να τροποποιήσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τις σημαντικότερες από αυτές τιςμελέτες.

Σε περίπου 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού τα κύτταρά τους περιέχουν υποδοχείς για έναν παράγοντα που λέγεται HER2, εναντίον του οποίου εδώ και αρκετά χρόνια χορηγούνται στοχευμένες θεραπείες. Στο συνέδριο ESMO 2025 παρουσιάστηκαν σημαντικές μελέτες που αφορούν αυτή την κατηγορία ασθενών με καρκίνο του μαστού (HER2 θετική νόσος).

Για την αντιμετώπιση των ασθενών με όγκους μεγέθους μεγαλύτερο από 2cm (Τ2) ή με διηθημένους λεμφαδένες μασχάλης, η καθιερωμένη αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει εισαγωγική (νεοεπικουρική) χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με θεραπεία στοχεύουσα τον HER2 υποδοχέα και ακολουθεί χειρουργική αντιμετώπιση. Γνωρίζουμε πλέον πως ο μέγιστος στόχος είναι αυτός της πλήρους παθολογονατομικής ανταπόκρισης δηλαδή της εξάλειψης της νόσου καθώς οι ασθενείς που το επιτυγχάνουν έχουν και καλύτερη πρόγνωση. Οι ασθενείς με HER2-θετικό πρώιμο καρκίνο μαστού επιτυγχάνουν πλήρη παθολογονατομική ανταπόκριση σε ποσοστό 40-60% με υψηλότερα ποσοστά στις ασθενείς που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς.

Στο ESMO 2025 ανακοινώθηκε η μελέτη DESTINY-Breast11 σύμφωνα με την οποία η νεοεπικουρική θεραπεία με το σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη (T-DXd; Enhertu) επιτυγχάνει μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους ανταπόκρισης έναντι της κλασικής χημειοθεραπείας με ανθρακυκλίνη και κυκλοφωσφαμίδη και τα δύο ακολουθούμενα από χημειοθεραπεία με ταξάνη και θεραπεία έναντι του HER2 υποδοχέα με τραστουζουμάμπη και περτουζουμάμπη.

Συγκεκριμένα, η νεοεπικουρική θεραπεία με τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη αύξησε το ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης από 56.3% σε 67.3% έναντι της χημειοθεραπείας με ανθρακυκλίνη σε ασθενείς με νόσο υψηλού κινδύνου για υποτροπή (στάδιο ≥T3 ή με διηθημένους λεμφαδένες (N1–3)). Σημαντικό επίσης είναι πως το όφελος ήταν εμφανές ακόμη και στις γυναίκες με HER2-θετική νόσο και θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, που γνωρίζουμε πως ανταποκρίνονται λιγότερο στηνεοεπικουρική θεραπεία, με ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης 61.4% με την τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη έναντι 52.3% με ανθρακυκλίνη.

Σημειώθηκε και μία τάση μείωσης και του κινδύνου υποτροπής κατά 44% στους 24 μήνες παρακολούθησης της μελέτης από την προσθήκη της τραστουζουμάμπηςδερουξτεκάνης στην νεοεπικουρική θεραπεία εάν και τα δεδομένα είναι ακόμη ανώριμα. Αλλά και στην επικουρική θεραπεία η τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη έδειξε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Πλέον η εγκεκριμένη θεραπεία για ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ανταπόκριση είναιη θεραπεία με ένα σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου, το οποίο περιέχει το HER2-στοχεύον αντίσωμα τραστουζουμάμπη συνδεδεμένο με έναν αναστολέα μικροσωληνίσκων, η τραστουζουμάμπηεμτανσίνη(T-DM1; Kadcyla).

Ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης DESTINY-Breast05 που ανακοινώθηκε στο ESMO 2025 η επικουρική θεραπεία με τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη μείωσε κατά 53% τον κίνδυνο υποτροπής συγκριτικά με την καθιερωμένη θεραπεία με τραστουζουμάμπηεμτανσίνη. Αξιοσημείωτη είναι η προφυλακτική δράση του φαρμάκου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς μείωσε κατά 36% τον κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικών μεταστάσεων που γνωρίζουμε πως σχετίζεται με δυσμενέστερη πρόγνωση.

Αναφορικά με το προφίλ ασφάλειας προσοχή χρειάζεται η ανάπτυξη διάμεσης πνευμονίτιδας που σχετίζεται με το φάρμακο καθώς παρατηρήθηκε στο 9.6% των ασθενών που έλαβαν τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη έναντι του 1.6% στο σκέλος της τραστουζουμάμπηςεμτανσίνης. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η επικουρική θεραπεία με τραστουζουμάμπηδερουξτεκάνη μπορεί να αποτελέσει τη νέα καθιερωμένη επικουρική θεραπεία στους ασθενείς με HER2-θετικό πρώιμο καρκίνο μαστού που δεν παρουσιάζουν πλήρη ανταπόκριση στην νεοεπικουρική θεραπεία ενώ το φάρμακο μετακινείται όλο και νωρίτερα στον θεραπευτικό αλγόριθμο πριν την μεταστατική νόσο.

Σε περίπου 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού δεν εκφράζονται υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης ή ο παράγοντας HER2.Αυτοί οι όγκοι χαρακτηρίζονται ως τριπλά αρνητικοί. Η εισαγωγή των συζευγμένων αντισωμάτων με φάρμακο αλλάζει την κλινική πρακτική για την αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας της μεταστατικής νόσου με αρνητική έκφραση PD-L1 (CPS<10) όπου η ανοσοθεραπεία δεν έχει αποδείξει σημαντικό όφελος η καθιερωμένη έως τώρα θεραπεία ήταν η χημειοθεραπεία.

Στο ESMO 2025 ανακοινώθηκε η μελέτη ASCENT-03 σύμφωνα με την οποία η θεραπεία μεένα σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου που αποτελείται από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του TROP2 (trophoblastcellsurfaceantigen 2) υποδοχέα και ένα χημικοθεραπευτικό φάρμακο αναστολέα τοποϊσομεράσηςI, η σακιτουζουμάμπηγκοβιτεκάνη προσέφερε όφελος έναντι της χημειοθεραπείας.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με σακιτουζουμάμπηγκοβιτεκάνη αύξησε το διάστημα χωρίς υποτροπή από 6.9 σε 9.7 μήνες μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπής κατά 38% συγκριτικά με την κλασική χημειοθεραπεία. Η διάρκεια ανταπόκρισης ήταν 12.2 μήνες στους ασθενείς που έλαβαν με σακιτουζουμάμπηγκοβιτεκάνη έναντι μόλις 7.2 μήνες στους ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία με ανάλογο προφίλ τοξικότητας.

Δεδομένου των αντίστοιχων θετικών αποτελεσμάτων του συνδυασμού σακιτουζουμάμπηςγκοβιτεκάνης και ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη σε ασθενείς με PD-L1 θετικό μεταστατικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού από την μελέτη ASCENT-04/KEYNOTE-D19 που ανακοινώθηκε στο συνέδριο ASCO 2025 φαίνεται πως ο θεραπευτικός αλγόριθμος της μεταστατικής νόσου τροποποιείται σημαντικά.

  • ESMO
  • ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γονιδιακή παραλλαγή που προκαλεί παχυσαρκία προστατεύει επίσης από τις καρδιακές παθήσεις
Γονιδιακή παραλλαγή που προκαλεί παχυσαρκία προστατεύει επίσης από τις καρδιακές παθήσεις 22 Οκτωβρίου 2025
Νέα μελέτη: Το mRNA εμβόλιο για την Covid-19 πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά του καρκίνου 22 Οκτωβρίου 2025
Νέα μελέτη: Το mRNA εμβόλιο για την Covid-19 πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά του καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29

Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;

Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13

Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025

Καρκίνος μαστού: Πώς το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες
Υγεία
11/11/2025 - 17:39

Καρκίνος μαστού: Πώς το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη σεξουαλική υγεία μετά τον καρκίνο μαστού
Health Talk
04/11/2025 - 16:33

Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη σεξουαλική υγεία μετά τον καρκίνο μαστού

Διημερίδα ΕΚΠΑ-ΙΑΣΩ: Γυναικολογικοί καρκίνοι, θεραπευτικά διλήμματα και νεότερα δεδομένα από το ESMO 2025
Υγεία
03/11/2025 - 13:18

Διημερίδα ΕΚΠΑ-ΙΑΣΩ: Γυναικολογικοί καρκίνοι, θεραπευτικά διλήμματα και νεότερα δεδομένα από το ESMO 2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
ECDC: Χαμηλά επίπεδα διάγνωσης ηπατίτιδας στην Ε.Ε - Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 12:02
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Συνήγορος του Καταναλωτή: Τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα με τους παρόχους υγείας και τις ασφάλειες
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo