Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τον χυμό πορτοκαλιού ως μια απλή συνήθεια στο πρωινό, κάτι που πίνουμε χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι αυτό το καθημερινό ρόφημα μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό από το να μάς ξεδιψάει.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα χιλιάδων γονιδίων μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πολλά από αυτά τα γονίδια βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην καταπράυνση των φλεγμονών και στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται τη ζάχαρη, τα οποία όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη παρακολούθησε ενήλικες που έπιναν 500 ml καθαρού παστεριωμένου χυμού πορτοκαλιού κάθε μέρα για δύο μήνες. Μετά από 60 ημέρες, πολλά γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν γίνει λιγότερο ενεργά.
Αυτά περιλάμβαναν τα NAMPT, IL6, IL1B και NLRP3, τα οποία συνήθως ενεργοποιούνται όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση στρες. Ένα άλλο γονίδιο γνωστό ως SGK1, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να συγκρατούν το νάτριο (αλάτι), έγινε επίσης λιγότερο ενεργό.
Τέτοιες αλλαγές ταιριάζουν με προηγούμενα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε νεαρούς ενήλικες.
Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για το γιατί ο χυμός πορτοκαλιού έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το ποτό δεν αυξάνει απλώς το σάκχαρο του αίματος. Αντίθετα, φαίνεται να προκαλεί μικρές αλλαγές στα ρυθμιστικά συστήματα του σώματος που μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.
Καλύτερος μεταβολισμός του λίπους
Οι φυσικές ενώσεις των πορτοκαλιών, ιδιαίτερα η εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές εσπεριδοειδών γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, φαίνεται να επηρεάζουν τις διαδικασίες που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ισορροπία της χοληστερόλης και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τη ζάχαρη.
Η ανταπόκριση ποικίλλει επίσης ανάλογα με το μέγεθος του σώματος. Τα άτομα με μεγαλύτερο βάρος έδειξαν μεγαλύτερες αλλαγές στα γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, ενώ οι πιο αδύνατοι εθελοντές έδειξαν ισχυρότερες επιδράσεις στη φλεγμονή.
Μια συστηματική ανασκόπηση ελεγχόμενων δοκιμών με 639 συμμετέχοντες από 15 μελέτες διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του προδιαβήτη, ενώ η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Μια άλλη ανάλυση που εστίασε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες διαπίστωσε μικρές μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης και αυξήσεις της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), που συχνά ονομάζεται καλή χοληστερόλη, μετά από αρκετές εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού. Αν και αυτές οι αλλαγές είναι μέτριες, ακόμη και μικρές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά όταν διατηρούνται για πολλά χρόνια.
Περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από μελέτες που εξετάζουν τους μεταβολίτες, τα μικροσκοπικά μόρια που παράγονται καθώς το σώμα επεξεργάζεται τα τρόφιμα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ο χυμός πορτοκαλιού επηρεάζει τις οδούς που σχετίζονται με τη χρήση ενέργειας, την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο, όπως γίνεται όλο και πιο κατανοητό, παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού για ένα μήνα αύξησε τον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής. Οι εθελοντές έδειξαν επίσης βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο αίματος και υπερβολικό σωματικό λίπος, μπορεί να δουν ιδιαίτερα οφέλη.
Αιμοφόρα αγγεία
Σε μια μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού βελτίωσε τη λειτουργία του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων, γνωστή ως ενδοθηλιακή λειτουργία, σε 68 παχύσαρκους συμμετέχοντες. Η ενδοθηλιακή λειτουργία περιγράφει πόσο καλά χαλαρώνουν και διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία, και η καλύτερη λειτουργία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Δεν αναφέρουν όλες οι μελέτες τα ίδια αποτελέσματα. Μια ευρύτερη ανάλυση των συγκεντρώσεων λιπιδίων στο αίμα διαπίστωσε ότι, αν και τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), που συχνά ονομάζεται κακή χοληστερόλη, συχνά μειώνονται, άλλες μετρήσεις λιπιδίων, όπως τα τριγλυκερίδια και η HDL, μπορεί να μην αλλάζουν πολύ. Ακόμα και έτσι, τα άτομα που πίνουν τακτικά χυμό πορτοκαλιού μπορεί να εξακολουθούν να επωφελούνται.
Μια μελέτη σε 129 εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο χυμού πορτοκαλιού στη Βραζιλία ανέφερε χαμηλότερες συγκεντρώσεις απολιποπρωτεΐνης Β, ή apo-B, στο αίμα, ενός δείκτη που αντανακλά τον αριθμό των σωματιδίων που μεταφέρουν χοληστερόλη και συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Συνολικά, τα στοιχεία αμφισβητούν την ιδέα ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών ισοδυναμεί απλώς με την κατανάλωση ζάχαρης σε ένα ποτήρι. Τα ολόκληρα φρούτα παραμένουν η καλύτερη επιλογή λόγω των ινών τους, αλλά ένα μέτριο ποτήρι καθαρού χυμού πορτοκαλιού την ημέρα φαίνεται να έχει αποτελέσματα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.





