ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ

Υγεία
Αρχείου FREEPIK
Περίπου 630.000 γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 60.000 άνδρες αναπτύσσουν καρκίνους που οφείλονται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), ενώ τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον HPV.
Πέμπτη, 26/02/2026 - 19:28
— Photo: Αρχείου FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την έναρξη της Ελληνικής Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον HPV, η οποία εντάσσεται στη Διεθνή Εκστρατεία «One Less Worry» («Μια Έγνοια Λιγότερη»).

Όπως επισημάνθηκε, η λοίμωξη από HPV τις περισσότερες φορές δεν δίνει συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και σε καρκίνους του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Βασικό εργαλείο πρόληψης

Ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός, υπογράμμισε ότι ο HPV δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά σχετίζεται με περίπου δέκα διαφορετικούς καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες.

Όπως ανέφερε, ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο πρόληψης, καθώς το εμβόλιο προσφέρει σχεδόν πλήρη προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται με τους τύπους του ιού που καλύπτει, ενώ παρέχει σημαντική προστασία και έναντι άλλων HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.

Σημείωσε ότι το εμβόλιο χορηγείται διεθνώς εδώ και περίπου 20 χρόνια, με περισσότερες από 280 εκατομμύρια δόσεις, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλή και η ασφάλειά του τεκμηριωμένη. Πρόσθεσε δε ότι σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 85%-90%, παρατηρείται και το φαινόμενο της «ανοσίας αγέλης», με έμμεση προστασία ακόμη και όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για κορίτσια και αγόρια και προσφέρει προστασία από καρκίνους και κονδυλώματα, ενώ ο προληπτικός έλεγχος με HPV DNA testing μπορεί να εντοπίσει προβλήματα πολύ νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Η Ελλάδα απέχει από τους στόχους του ΠΟΥ

Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας έως το 2030 -εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών έως 15 ετών, έλεγχος του 70% των γυναικών με HPV testing και κατάλληλη θεραπεία των περιστατικών- ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η χώρα μας παραμένει μακριά από αυτούς τους στόχους».

Στην Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των κοριτσιών είναι πολύ χαμηλά και μακριά από τον στόχο του Π.Ο.Υ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το ποσοστό των κοριτσιών που έκαναν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε ηλικίες 9-10 ετών είναι 18,6%, σε ηλικίες 11-15 ετών 41,4% ενώ το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης με δύο δόσεις σε κορίτσια που συμπληρώνουν τα 15 έτη ανέρχεται σε 52,5% το 2024 . Στα αγόρια τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κατά πολύ χαμηλότερα.Ο κ . Αγοραστός ανέφερε ότι στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε HPV DNA testing παραμένει γύρω στο 30%-35%, κυρίως μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω».

Έχει υπολογισθεί, ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους 3 στόχους του Π.Ο.Υ. μέχρι το 2030, τότε θα μπορέσει να εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας μέχρι το 2047. Με αυτές τις προϋποθέσεις, από επίπτωση της νόσου 8,1/100.000/έτος σήμερα, το 2047 θα ελαττωθεί αυτή στο 4/100.000/έτος, με μείωση ~67% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας.

«Ο κύριος στόχος είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά από 9 ετών και άνω, κορίτσια και αγόρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη «λυδία λίθο» για την πρόληψη πολλαπλών καρκίνων» επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Η ψυχολόγος υγείας και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ, Χριστίνα Καραμανίδου, σημείωσε ότι βασικός στόχος της Εκστρατείας είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και του φόβου που εξακολουθούν να επηρεάζουν μέρος των γονέων. Όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί ανησυχίες ότι ο εμβολιασμός μπορεί να είναι επιβλαβής ή ότι ενδέχεται να συνδέεται με πρόωρη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας, αντιλήψεις που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.Παράλληλα σημείωσε ότι το πλαίσιο της Εκστρατείας δημιουργήθηκαν δύο ενημερωτικά βίντεο: ένα που απευθύνεται σε γονείς και ένα σε εφήβους, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και της συμμετοχής τους στη λήψη απόφασης για τον εμβολιασμό.

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Ανδρομάχη Αθηναίου, αναφέρθηκε στον ρόλο της HPV Task Force της Ομοσπονδίας και στη σημασία της ενημέρωσης των ασθενών και του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό και τον προληπτικό έλεγχο. Όπως σημείωσε, παρά τη διαθεσιμότητα προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η συμμετοχή του κοινού δεν είναι η αναμενόμενη και απαιτείται εντατικοποίηση της ενημέρωσης.

Η διευθύντρια του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ, Αναστασία Χατζηδημητρίου, παρουσίασε δράσεις του Ινστιτούτου στον τομέα της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων μελέτη σε 11.000 γυναίκες από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες εφαρμόστηκε η μέθοδος αυτολήψης δείγματος για HPV testing. Όπως ανέφερε, το 99% των γυναικών δήλωσε ότι θα επαναλάμβανε τη διαδικασία, ενώ όσες βρέθηκαν θετικές καθοδηγήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο από γυναικολόγους.

Η Ελληνική Εκστρατεία Ενημέρωσης υλοποιείται από την Ελληνική HPV Εταιρεία, τη Διεθνή Εταιρεία για τον Ιό των Θηλωμάτων (IPVS), το ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα. Η Εκστρατεία περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν πριν, κατά και μετά το 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IPVS στην Αθήνα (22–25 Οκτωβρίου 2026), με στόχο το μήνυμα να φτάσει σε όλους: παιδιά, γονείς, νέους ενήλικες και επαγγελματίες υγείας.

«Η πρόληψη είναι δύναμη. Η ενημέρωση είναι δύναμη. Η προστασία είναι δύναμη», υπογράμμισαν οι διοργανωτές της Εκστρατείας στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ότι: «Μαζί μπορούμε να έχουμε μια έγνοια λιγότερη. Εμβολιαστείτε και εξεταστείτε, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας».

  • HPV
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη 26 Φεβρουαρίου 2026
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV 26 Φεβρουαρίου 2026
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04

Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη

Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος
Υγεία
26/02/2026 - 15:30

Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος

Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα
Patient Talk
24/02/2026 - 17:43

Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα

Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24

Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες

Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59

Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος προωθεί ενισχυμένη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33
Εικόνες και βίντεο από τη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:11
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14
Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!
Patient Talk
26/02/2026 - 16:49
Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32
Θεσσαλονίκη: Αυξημένες περιπολίες για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών στα φαρμακεία
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 16:11
«Κάνε την απλή κίνηση»: Ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
Υγεία
26/02/2026 - 15:47
Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος
Υγεία
26/02/2026 - 15:30
Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Υγεία
26/02/2026 - 14:30
Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
Τα «παντοτινά χημικά» γερνούν γρηγορότερα τους άνδρες μέσης ηλικίας
Υγεία
26/02/2026 - 13:30
Χειμερία νάρκη: Ο μηχανισμός που προστατεύει τη μυική μάζα στις καφέ αρκούδες στο μικροσκόπιο
Υγεία
26/02/2026 - 12:30
Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45
Αγαπηδάκη για τον έναν χρόνο του "Προλαμβάνω" για τα καρδιαγγειακά: 80.000 άνθρωποι...πρόλαβαν!
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:30
Ανθρώπινα οστά σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο νοσοκομείο Καρδίτσας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 10:56
Σπάνια νοσήματα: Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στις σπάνιες αιματολογικές νεοπλασίες
Υγεία
26/02/2026 - 10:47
Η ξηροφθαλμία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι αυτοάνοσου νοσήματος
Υγεία
26/02/2026 - 10:30
Ελληνική έρευνα για την ημικρανία μεταξύ των κορυφαίων του 2025: Τι συμβαίνει με τη διακοπή των μονοκλωνικών
Υγεία
26/02/2026 - 09:30
Πρώτη γέννηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από μεταμόσχευση μήτρας νεκρής δότριας – Ελπίδα για γυναίκες με MRKH
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 08:36
Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο
Υγεία
25/02/2026 - 21:11
Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33
«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:08
Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
25/02/2026 - 19:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo