Το μάνγκο φαίνεται να αποτελεί σύμμαχο για την καρδιακή υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.
Όπως προέκυψε από νέα έρευνα, η κατανάλωση περίπου 1,5 φλιτζανιών μάνγκο την ημέρα για δύο εβδομάδες μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που πάσχουν από παχυσαρκία,
«Παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ανθυγιεινή χοληστερόλη συμβάλλουν καθοριστικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, όπως το μάνγκο, έχει αποδειχθεί από καιρό ότι βοηθά στη μείωση αυτών των κινδύνων», δήλωσε η Δρ Roberta Holt, συνεργάτιδα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.
«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμες αλλαγές — όπως η καθημερινή κατανάλωση φρέσκου μάνγκο — μπορούν να έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων
Η Holt ήταν συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Journal of the American Nutrition Association. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από μια απεριόριστη επιχορήγηση του National Mango Board, αν και το συμβούλιο δεν είχε καμία επιρροή στη μελέτη.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, εξέτασαν την υγεία 24 γυναικών ηλικίας 50 έως 70 ετών που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Πριν από την περίοδο της μελέτης, οι συγγραφείς τους έδωσαν οδηγίες να αποφύγουν την κατανάλωση μάνγκο. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, οι ερευνητές συνέλεξαν βασικές μετρήσεις: μετρήσεις κατά την έναρξη της κατανάλωσης κατά τη δεύτερη επίσκεψη στο εργαστήριό τους και, στη συνέχεια, περισσότερες μετρήσεις κατά την τρίτη επίσκεψη.
Η κατανάλωση δύο μερίδων μάνγκο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της καρδιακής υγείας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές δήλωσαν την Τρίτη ότι ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά καρπός μπορεί να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών σε ορισμένα άτομα.
Οι γυναίκες έτρωγαν μάνγκο το πρωί και το βράδυ. Δύο ώρες μετά την κατανάλωση, η αρτηριακή τους πίεση σε κατάσταση ηρεμίας μειώθηκε και παρατηρήθηκε μείωση της μέσης αρτηριακής πίεσης. Μετά από κατανάλωση μάνγκο κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, η ολική χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά σχεδόν 13 μονάδες και η κακή χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά το ίδιο ποσό.
Μια μικρότερη μελέτη παρακολούθησης με μόνο έξι συμμετέχουσες από την αρχική μελέτη εξέτασε τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας μάνγκο με 83 γραμμάρια λευκού ψωμιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των γυναικών αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο μετά την κατανάλωση μάνγκο σε σύγκριση με την κατανάλωση λευκού ψωμιού. Τα επίπεδα ινσουλίνης επίσης ανταποκρίθηκαν πιο ευνοϊκά στο μάνγκο.
Αν και τα μάνγκο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα σε σύγκριση με άλλα φρούτα, παρέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης μάνγκο στην υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, αλλά τα οφέλη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση: μια περίοδο κατά την οποία ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνεται σημαντικά.
«Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν σημαντικές μεταβολικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Holt. «Αυτά τα ευρήματα βοηθούν στον προσδιορισμό στοχευμένων διατροφικών στρατηγικών, όπως η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων μάνγκο, για να βοηθήσουν αυτόν τον πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο και να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία και την πιθανή μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων».