Η δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έδειξε μάλιστα ότι αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος κυρίως στους άνδρες και στα άτομα με υπερβολικό βάρος.
Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι προηγούμενες δοκιμές περιελάμβαναν εξατομικευμένα και ισορροπημένα προγράμματα διατροφής που ενδέχεται να μην είναι τα ίδια με αυτά που ακολουθούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health, ερευνητές στον Καναδά χρησιμοποίησαν δεδομένα από 28.525 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) και είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο υγείας σχετικά με συμπτώματα κατάθλιψης, το οποίο τους έδωσε μια βαθμολογία με βάση τη σοβαρότητα.
Από το σύνολο, 14.329 ήταν γυναίκες και 14.196 άνδρες. Λίγο λιγότερο από το 8% ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το 33% ήταν υπέρβαροι και το 38% παχύσαρκοι.
Η πλειοψηφία της ομάδας (87%) δήλωσε ότι δεν ακολουθούσε συγκεκριμένη δίαιτα, ενώ 2.206 άτομα περιόριζαν απλά τις θερμίδες.
Περίπου 859 ακολουθούσαν μια «διατροφή περιορισμένη σε θρεπτικά συστατικά», χαμηλή σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, φυτικές ίνες ή υδατάνθρακες, και 631 ακολουθούσαν διατροφή προσαρμοσμένη σε άτομα με διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων ήταν πιο συχνές μεταξύ των παχύσαρκων ασθενών και των υπέρβαρων.
Οι βαθμολογίες του ερωτηματολογίου για συμπτώματα κατάθλιψης, όπως κακή διάθεση, χαμηλή ενέργεια και διαταραχές του ύπνου, ήταν υψηλότερες μεταξύ των ατόμων που περιορίζονταν σε θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που δήλωσαν ότι δεν ακολουθούσαν καμία δίαιτα.
Οι βαθμολογίες ήταν επίσης υψηλότερες μεταξύ των υπέρβαρων ατόμων που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών θερμίδων.
Οι ερευνητές δήλωσαν: «Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σταθερά στις «υγιεινές» έναντι των «ανθυγιεινών» δίαιτων.
Έχουν δείξει ότι οι «υγιεινές» δίαιτες, πλούσιες σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, άπαχες πρωτεΐνες και ψάρια, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Αντίθετα, μια «ανθυγιεινή» διατροφή που κυριαρχείται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης.
«Επομένως, τα άτομα πρέπει να υιοθετήσουν ένα απόλυτα υγιεινό διατροφικό πρότυπο για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.».
Ελλείψεις συστατικών
Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, γεγονός που υποβάλλει τον οργανισμό σε στρες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, αλλά παρέχει πληροφορίες για το πώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δίαιτες που συνιστούν οι επαγγελματίες υγείας ως παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, ιδίως στους άνδρες και τους παχύσαρκους ασθενείς.
Ο καθηγητής Sumantra Ray, επικεφαλής επιστήμονας και εκτελεστικός διευθυντής του NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, επεσήμανε ότι « απαιτούνται περαιτέρω καλά σχεδιασμένες μελέτες που θα καταγράφουν με ακρίβεια τη διατροφική πρόσληψη και θα ελαχιστοποιούν την επίδραση της τύχης και των συγχυτικών παραγόντων, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η σημαντική έρευνα».