Άσχημα είναι τα νέα για τους λάτρεις των θαλασσινών, καθώς για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ επικίνδυνα μικροπλαστικά στο κρέας του αστακού.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Dalhousie ανέλυσαν το κρέας 16 αρσενικών και θηλυκών αστακών που βρέθηκαν σε σημαντικές αλιευτικές περιοχές της ανατολικής ακτής του Καναδά. Βρήκαν μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια σε όλα τα καρκινοειδή, τα οποία αποτελούν δημοφιλή λιχουδιά που εξάγεται σε όλο τον κόσμο.
Πριν από πέντε χρόνια, οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στις προνύμφες των αμερικανικών αστακών, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που τα εντοπίζει στο κρέας των ενήλικων αστακών.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για συνεχή έρευνα και παρακολούθηση των αστακών και της κατανάλωσης μικροπλαστικών στην περιοχή.
«Η παρουσία μικροπλαστικών στον μυϊκό ιστό των αστακών έχει πιθανές επιπτώσεις στη γενική υγεία των αστακών, των καταναλωτών θαλασσινών και διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών», λένε.
«[Πρέπει] να κατανοήσουμε πλήρως τη μεταφορά και την τύχη των μικροπλαστικών μέσα στους θαλάσσιους οργανισμούς, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία».
Τα μικροπλαστικά – πλαστικά θραύσματα διαμέτρου μικρότερης από 5 mm, αόρατα με γυμνό μάτι – έχουν συνδεθεί με τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως ο καρκίνος.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Στο εργαστήριο, οι ερευνητές εξέτασαν βρώσιμο μυϊκό ιστό από τις ουρές 16 αμερικανικών αστακών (Homarus americanus).
Τα ζώα, που αντιπροσώπευαν και τα δύο φύλα και διάφορα μεγέθη, αλιεύθηκαν σε τέσσερις μεγάλες εμπορικές αλιευτικές ζώνες στα ανοικτά της Νέας Σκωτίας, της ανατολικής επαρχίας του Καναδά. Περίπου το 60% των αστακών της Νέας Σκωτίας εξάγεται σε αγοραστές στις ΗΠΑ, αν και άλλες σημαντικές αγορές περιλαμβάνουν την Ασία και την Ευρώπη.
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια ειδική βαφή που κάνει τα μικροπλαστικά να λάμπουν κάτω από το μικροσκόπιο, επιτρέποντάς τους να δουν μικροσκοπικά στίγματα πλαστικού να φωτίζονται σαν «μικρά αστέρια».
Χρησιμοποίησαν επίσης μια τεχνική που ονομάζεται «φασματοσκοπία Raman», η οποία λειτουργεί σαν χημικό αποτύπωμα για κάθε σωματίδιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κάθε τύπο πλαστικού που είναι ενσωματωμένος στο κρέας.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι αστακοί που εξετάστηκαν περιείχαν μικροπλαστικά στους μυϊκούς ιστούς της ουράς τους, «που πιθανώς προέρχονταν από το πεπτικό σύστημα».
Κατά μέσο όρο, η ομάδα βρήκε έξι έως επτά μικροπλαστικά σωματίδια σε ένα γραμμάριο κρέατος (ένα γραμμάριο ισοδυναμεί με περίπου τρεις σταγόνες μεγέθους μπιζελιού).
Διαπίστωσαν ότι το μέσο μέγεθος των πλαστικών σωματιδίων ήταν 3,65 μικρομέτρα ή 0,003 χιλιοστά – περίπου 30 φορές λεπτότερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών ήταν σημαντικά υψηλότερες στους αστακούς από τη νοτιοδυτική ζώνη («περιοχή 1»), αν και δεν είναι σαφές το γιατί.
Σε αυτή την περιοχή, οι αστακοί είχαν συνήθως μικρότερες ουρές, αλλά το συνολικό τους βάρος δεν ήταν σημαντικά μικρότερο σε σχέση με άλλους αστακούς. Οι μικρότερες ουρές μπορεί να οφείλονται στην κατάποση μικροπλαστικών, η οποία προκαλεί μείωση της διατροφής και του μεταβολικού ρυθμού.
Τι πλαστικά εντοπίστηκαν
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αναγνώρισαν τα διάφορα πλαστικά σωματίδια ως ίνες πολυεστερικών ενδυμάτων, βιομηχανικές κόλλες κτλ.
Το πολυμερές που εντοπίστηκε σε μεγαλύτερη ποσότητα ήταν το πλαστικό PEVA το οποίο εντοπίζεται σε όλα τα είδη, από υποδήματα έως σανίδες σέρφινγκ και κουρτίνες ντους.
Επίσης, σε αφθονία εντοπίστηκε πολυεστέρας (που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενδυμάτων, επίπλων και χαλιών) και η πολυσουλφόνη (που χρησιμοποιείται για ηλεκτρικό εξοπλισμό, στην κατασκευή οχημάτων και στην ιατρική τεχνολογία).
Ήδη, έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά που καταπίνονται αυξάνουν τα ποσοστά θνησιμότητας σε διάφορα καρκινοειδή, αλλά τα μικροπλαστικά θα καταλήξουν αναπόφευκτα στο ανθρώπινο σώμα, καθώς βρισκόμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατάποση μικροπλαστικών και άλλων τεχνητών σωματιδίων δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, αλλά έχουν συνδεθεί με καρκίνο, βλάβη στο DNA και κυτταρική βλάβη.
«Μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε ιστούς του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του πλακούντα και του εγκεφάλου», καταλήγει η ομάδα.
«Η παρουσία τους στον άνθρωπο έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, στειρότητα, πρόωρους τοκετούς και διάφορους τύπους καρκίνου».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Regional Studies in Marine Science, είναι η πιο πρόσφατη που εντόπισε μικροπλαστικά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Νωρίτερα φέτος, μια άλλη ομάδα επιστημόνων ανέφερε την ανακάλυψη μικροπλαστικών σε έξι δημοφιλή θαλασσινά – σολομό, μπακαλιάρο, γιλάρι, ροζ γαρίδα, ρέγγα του Ειρηνικού και "λάμπα" του Ειρηνικού.
Πηγή: Daily Mail





