ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι

Διατροφή
Αρχείου UNSPLASH
Ας το παραδεχθούμε. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μακαρονάδες, που λέει και το χαρακτηριστικό διαφημιστικό σλόγκαν.
Παρασκευή, 07/11/2025 - 16:32
— Photo: Αρχείου UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η δημοφιλία των ζυμαρικών οδήγησε μάλιστα μια ομάδα χημικών να αναζητήσει τα... κρυμμένα μυστικά μαγειρέματος που θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν τέλεια ζυμαρικά κάθε φορά που βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας μας.

Είτε προτιμάτε τα σπαγγέτι σας al dente, είτε καλοβρασμένα, μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα στην κουζίνα του σπιτιού σας, σχολιάζει ο Andrea Scotti, επίκουρος Καθηγητής Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο Lund. Πολλοί από εμάς, προσθέτει, έχουμε δει τα ζυμαρικά μας να μοιάζουν στο τέλος του μαγειρέματος με μπεζ χυλό - ειδικά εκείνα που δεν περιέχουν γλουτένη.

Ο ίδιος και η ομάδα του αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα σε μια μελέτη που φιλοδοξούσε να αποκαλύψει τον ρόλο της Φυσικής πίσω από τη διαδικασία μαγειρέματος, δίνοντας επιστημονική απάντηση σε.. καίρια ερωτήματα για κάθε καλοφαγά, όπως λόγου χάρη πόσο νερό και αλάτι χρειάζεται πραγματικά ένα πακέτο σπαγγέτι και ποιος επιτέλους είναι ο ιδανικός χρόνος βρασμού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Hydrocolloids.

Η επιστήμη πίσω από ένα πιάτο μακαρόνια

Η ερευνητική ομάδα στράφηκε για βοήθεια στην πηγή φωτός Diamond, μια εθνική εγκατάσταση συγχρότρου (κυκλικού επιταχυντή σωματιδίων) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και με αυτό το εργαλείο μελέτησαν με ακτίνες Χ τις πολλαπλές ανακλάσεις των ζυμαρικών, από διάφορες γωνίες, ώστε να μελετήσουν την εσωτερική τους δομή.
Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Laue Langevin, μια εγκατάσταση νετρονίων τα οποία και χρησιμοποίησε, προκειμένου να εξετάσει τη μικροδομή των ζυμαρικών, τόσο εκείνων που είναι φτιαγμένα με την παραδοσιακή συνταγή όσο και αυτών που δεν περιέχουν γλουτένη.
Σε απλή μετάφραση, οι επιστήμονες αποφάσισαν να επιστρατεύσουν προηγμένα εργαλεία τεχνολογίας ώστε να ανακαλύψουν το πώς αλλάζει η δομή των ζυμαρικών όταν τα μαγειρεύουμε και γιατί τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά σε σχέση με τα συνηθισμένα είδη πάστας.

Η δύναμη της γλουτένης και του αλατιού

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, στα παραδοσιακά ζυμαρικά, η γλουτένη λειτουργεί ως ένα ισχυρό συνδετικό συστατικό που συγκρατεί τους κόκκους αμύλου στη θέση τους ακόμη και κατά τη διάρκεια του βρασμού, δίνοντας στα ζυμαρικά τη σφριγηλότητα τους.
Στα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη όμως οι κόκκοι αμύλου διογκώνονται και «καταρρέουν» πιο εύκολα - εξηγώντας την χυλώδη υφή που προκύπτει όταν δεν μαγειρεύονται σε απόλυτα σωστές συνθήκες.

Οι επιστήμονες επίσης εξέτασαν την επίδραση του αλατιού στη δομή των ζυμαρικών. Όπως διαπίστωσαν, το αλάτι όχι μόνο κάνει τα ζυμαρικά νοστιμότερα, αλλά επηρεάζει επίσης έντονα τη μικροδομή τους καθώς βοηθά τη γλουτένη να διατηρήσει τη σύσταση της και έτσι οι κόκκοι αμύλου αλλοιώνονται λιγότερο κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ιδανική ποσότητα αλατιού είναι επτά γραμμάρια ανά λίτρο νερού. Ο ιδανικός χρόνος βρασμού δε, είναι 10 λεπτά για κανονικού τύπου ζυμαρικά, 11 αν χρησιμοποιούμε προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Για αυτά τα τελευταία, μάλιστα, η προσοχή του μάγειρα είναι επιβεβλημένη, καθώς οι τεχνητές ενώσεις επεξεργασμένων αμύλων που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες στη θέση της γλουτένης αποδομούνται εύκολα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Και αφού τα τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι δομικά πιο εύθραυστα και λιγότερο ανεκτικά στο παρατεταμένο μαγείρεμα, το αποτέλεσμα συχνά είναι «λασπωμένα» σπαγγέτι.

Λαχτάρα για καλύτερα ζυμαρικά (και χωρίς γλουτένη!)

Η κατανόηση της δομής των ζυμαρικών σε αυτές τις πολύ μικρές κλίμακες, που είναι αόρατες ακόμη και κάτω από μικροσκόπιο, θα βοηθήσει στο σχεδιασμό καλύτερων τροφίμων χωρίς γλουτένη, λένε οι ειδικοί. Στόχος, τα προϊόντα πάστας από τα οποία έχει αφαιρεθεί η γλουτένη να γίνουν πιο ανθεκτικά σε ενίοτε μη ιδανικές συνθήκες μαγειρέματος, έχοντας παρόμοια υφή με τα κανονικά σπαγγέτι.

Οι συγγραφείς της μελέτης, εξηγούν επίσης ότι τα κανονικά ζυμαρικά από σιτάρι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επειδή η γλουτένη επιβραδύνει τον τρόπο με τον οποίο διασπώνται οι κόκκοι αμύλου κατά την πέψη. Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, που παρασκευάζονται από ρύζι και αλεύρι καλαμποκιού, συχνά δεν έχουν αυτή τη δομή, πράγμα που σημαίνει ότι τα σάκχαρα απελευθερώνονται πιο γρήγορα. Χρησιμοποιώντας τη σκέδαση νετρονίων, οι επιστήμονες τροφίμων μπορούν πλέον να εντοπίζουν ποια συστατικά και συνθήκες μαγειρέματος μπορούν να μιμηθούν καλύτερα τη δομή της γλουτένης.

Αυτή είναι επίσης μια ιστορία, επισημαίνει ο Δρ. Scotti, για το πώς τα πρωτοποριακά πειραματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται κυρίως για βασική έρευνα μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώνουν και την έρευνα των τροφίμων.

Η σκέδαση νετρονίων έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην προώθηση της κατανόησης μας για τα μαγνητικά υλικά, τις μπαταρίες, τα πολυμερή και τις πρωτεΐνες. Τώρα μας βοηθά επίσης να εξηγήσουμε πώς συμπεριφέρονται τα καθημερινά τρόφιμα σε μικροσκοπικό επίπεδο, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Και αν μετά από όλα αυτά, αισθάνεστε την ανάγκη για ένα λαχταριστό πιάτο μακαρόνια, να και η ευκαιρία για πρακτική εξάσκηση όλων των παραπάνω επιστημονικών συμβουλών!

Πηγές: THECONVERSATION.COM, SCIENCEDIRECT

  • ΖΥΜΑΡΙΚΑ
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς 07 Νοεμβρίου 2025
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε 08 Νοεμβρίου 2025
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56

Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025

Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA

Φιστίκια και εγκέφαλος: Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως μπορεί ο νόστιμος ξηρός καρπός να τον προστατεύσει
Διατροφή
09/12/2025 - 18:29

Φιστίκια και εγκέφαλος: Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως μπορεί ο νόστιμος ξηρός καρπός να τον προστατεύσει

Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη
Υγεία
08/12/2025 - 21:26

Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη

Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19

Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Merck ανακοινώνει το Innovation Cup 2026 με πρώτο βραβείο 20.000 ευρώ
Pharma News
22/12/2025 - 20:08
Παιδικό Χριστουγεννιάτικο Party στο Medtronic Diabetes Shop
Pharma News
22/12/2025 - 19:43
Τροφικές δηλητηριάσεις και γιορτές: Οι συμβουλές ενός μικροβιολόγου
Διατροφή
22/12/2025 - 19:01
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε καραμέλες με «αόρατες» χρωστικές ουσίες
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 18:24
«The Athens MIH»: Ο νέος οδικός χάρτης της Παιδοοδιαντρικής της EAPD
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 18:07
Παράταση έως και 31 Ιανουαρίου 2026 για την υποβολή δικαιολογητικών στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 17:22
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
Ημέρα Καινοτομίας και Συνεργασίας 2025» από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Pharma News
22/12/2025 - 16:39
ΑΠΘ: Στους κορυφαίους εκπαιδευτές χειρουργών παγκοσμίως ο καθηγητής Γεώργιος Τσουλφάς
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 16:33
Σκι: Οδηγός για ασφαλείς εξορμήσεις στα βουνά - Ποιοι τραυματισμοί καραδοκούν
Health Talk
22/12/2025 - 16:16
Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!
Πολιτική Υγείας
22/12/2025 - 15:52
Καταβλήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ 2,4 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 15:34
Ποιά είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης Κ; - Τι αναφέρει το ECDC
Πολιτική Υγείας
22/12/2025 - 15:17
Ινστιτούτο Ophthalmica: Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.000 γυαλιά οράσεως για συνανθρώπους μας στην Αφρική
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 14:53
ΔΥΠΑ: 2.000 νέες θέσεις εργασίας για Άτομα με Αναπηρία σε Δήμους
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 14:34
Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκε η λήψη κερατοειδών από 77χρονη δότρια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 14:16
Πώς τα γραπτά μηνύματα μπορούν να αποκαλύψουν τις σκοτεινές πτυχές μιας προσωπικότητας
Ψυχική Υγεία
22/12/2025 - 14:00
Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
22/12/2025 - 13:39
Η προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
22/12/2025 - 13:00
Η εντυπωσιακή ανταπόκριση σε Ψηφιακό Βοηθό Γιατρού και Προσωπικό Βοηθό Υγείας Πολίτη σε αριθμούς
Digital Health
22/12/2025 - 12:00
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Health Talk
22/12/2025 - 10:00
Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Γρίπη Κ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην περάσετε τις γιορτές κρεβατωμένοι
Υγεία
22/12/2025 - 08:00
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!
Health Talk
21/12/2025 - 09:34
Όταν η άσκηση γίνεται «ασπίδα» του εγκεφάλου: Πώς προστατεύει τη μνήμη και τη σκέψη μας όσο μεγαλώνουμε
Υγεία
21/12/2025 - 08:19
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υγείας την περασμένη χρονιά
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 22:00
Μιμείστε χωρίς να το καταλάβετε τους άλλους; Τι δείχνει για τον ψυχισμό σας
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 21:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Όταν η άσκηση γίνεται «ασπίδα» του εγκεφάλου: Πώς προστατεύει τη μνήμη και τη σκέψη μας όσο μεγαλώνουμε
Υγεία
21/12/2025 - 08:19
Γρίπη Κ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην περάσετε τις γιορτές κρεβατωμένοι
Υγεία
22/12/2025 - 08:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo