ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μικροβίωμα του εντέρου μιας γυναίκας 117 ετών και η διαδικασία γήρανσης

Υγεία
UNSPLASH
Όταν η Μαρία Μπράνιας Μορέρα πέθανε το 2024 σε ηλικία 117 ετών, δεν άφησε μόνο αναμνήσεις. Άφησε και ένα ανεκτίμητο δώρο στην επιστήμη: δείγματα από το μικροβίωμα του εντέρου της.
Πέμπτη, 02/10/2025 - 21:27
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Οι ερευνητές που εξέτασαν το έντερό της ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ήταν τόσο ποικιλόμορφο όσο ενός ανθρώπου κατά δεκαετίες νεότερου: πλούσιο σε ευεργετικά βακτήρια που συνδέονται με ανθεκτικότητα και μακροζωία. Η καθημερινή της συνήθεια να τρώει γιαούρτι και η μεσογειακή διατροφή της ίσως να τη βοήθησαν σημαντικά. Αν και δεν έχουμε όλοι την ευλογία να κληρονομήσουμε «τυχερά γονίδια», η φροντίδα του μικροβιώματός μας μπορεί να είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε την υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Λεπτομερής επιστημονική μελέτη

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Cell Reports Medicine, οι ερευνητές παρουσίασαν ίσως την πιο λεπτομερή επιστημονική μελέτη για έναν υπεραιωνόβιο (σ.σ.: άτομο ηλικίας 110 ετών ή και άνω). Πριν από τον θάνατό της, η Μπράνιας είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει σε έρευνα με στόχο να αποκαλυφθεί το μυστικό της για το πώς έζησε μια τόσο μακρά και υγιή ζωή.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα δείγματά της με εκείνα ανθρώπων που δεν είχαν φτάσει σε τόσο μεγάλες ηλικίες, τα γενετικά αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη: η Μπράνιας έφερε προστατευτικές γενετικές παραλλαγές που την προφύλασσαν από κοινές ασθένειες. Όμως εξέτασαν και κάτι πάνω στο οποίο έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο – το μικροβίωμα του εντέρου.

{https://youtu.be/yZV-HKv0W80}

Διατροφή και τρόπος ζωής

Αυτό το μικροβίωμα είναι η τεράστια κοινότητα βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο. Βοηθούν στη χώνεψη της τροφής, παράγουν βιταμίνες, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ακόμη και επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Ενώ τα γονίδιά μας παίζουν μόνο μικρό ρόλο στη διαμόρφωση του μικροβιώματος, η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι πολύ πιο σημαντικά.

Κανονικά, όσο οι άνθρωποι γερνούν, τα μικροβιώματα του εντέρου χάνουν την ποικιλότητά τους – δηλαδή την ποικιλία των μικροβιακών ειδών – και τα ωφέλιμα μικρόβια, όπως τα Bifidobacterium, μειώνονται. Αυτή η μείωση της ποικιλότητας έχει συνδεθεί με ευπάθεια και σωματική αδυναμία.

Το έντερο της Μπράνιας διηγήθηκε στους ερευνητές μια διαφορετική ιστορία. Το μικροβίωμά της ήταν ποικιλόμορφο όσο ενός πολύ νεότερου ενήλικα και ιδιαίτερα πλούσιο στην οικογένεια βακτηρίων Bifidobacteriaceae, συμπεριλαμβανομένου του γένους Bifidobacterium. Στους περισσότερους ηλικιωμένους αυτά τα βακτήρια μειώνονται, αλλά τα επίπεδα της Μπράνιας αντιστοιχούσαν σε προηγούμενες αναφορές αυξημένων Bifidobacterium σε άλλους αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτό το ασυνήθιστα «νεανικό» μικροβίωμα μπορεί να στήριξε την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού της, συμβάλλοντας στη μοναδική της μακροζωία.

Ευεργετικά μικρόβια

Τα Bifidobacteria είναι από τα πρώτα μικρόβια που αποικίζουν το έντερο ενός βρέφους και γενικά θεωρούνται ευεργετικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Μελέτες τα συνδέουν με την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας, την προστασία από γαστρεντερικές διαταραχές και τη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Η διατροφή της έδωσε ένα ακόμα στοιχείο για τον τρόπο με τον οποίο διατήρησε τόσο υψηλά επίπεδα των Bifidobacterium. Η Μπράνιας ανέφερε ότι έτρωγε τρία γιαούρτια την ημέρα, το καθένα με ζωντανά βακτήρια που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Bifidobacterium. Ακολουθούσε επίσης κυρίως μεσογειακή διατροφή, ένα διατροφικό πρότυπο που έχει συνδεθεί σταθερά με την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου και την καλή υγεία.

Κεφίρ και λαχανικά

Άλλες τροφές που ενισχύουν το Bifidobacterium είναι το κεφίρ, το κομπούχα και τα ζυμωμένα λαχανικά όπως το κιμτσί και το ξινολάχανο. Αυτά περιέχουν προβιοτικά –ζωντανά βακτήρια που μπορούν να εγκατασταθούν στο έντερο και να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Όμως τα προβιοτικά χρειάζονται καύσιμα. Τα πρεβιοτικά – διαιτητικές ίνες που δεν μπορούμε να χωνέψουμε αλλά από τις οποίες τρέφονται οι μικροοργανισμοί μας – βρίσκονται σε τροφές όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα, τα σπαράγγια, οι μπανάνες, η βρώμη και τα όσπρια. Μαζί, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος.

Φυσικά, αυτή ήταν μια μελέτη ενός μόνο ατόμου, και οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι μόνο το μικροβίωμα εξηγεί τη μακροζωία της. Η εξαιρετική της ηλικία ήταν σχεδόν σίγουρα αποτέλεσμα πολλών αλληλένδετων παραγόντων: προστατευτικών γονιδίων, αποδοτικού μεταβολισμού, χαμηλής φλεγμονής -και, πολύ πιθανόν, της υποστήριξης ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος του εντέρου.

{https://youtu.be/aEhrcIZE1ZM}

Ποικιλότητα και καλύτερη υγεία

Η έρευνα για το μικροβίωμα προχωρά γρήγορα, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς μοιάζει το «τέλειο» μικροβίωμα. Μεγαλύτερη ποικιλότητα γενικά συνδέεται με καλύτερη υγεία, αλλά δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή για μακροζωία. Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση της Μπράνιας ενισχύει μια αυξανόμενη συναίνεση: η καλλιέργεια ενός ποικιλόμορφου, ευεργετικού μικροβιώματος σχετίζεται με καλύτερη υγεία και ανθεκτικότητα.

Αν και δεν μπορούμε να επιλέξουμε τα γονίδιά μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους μικροοργανισμούς του εντέρου μας. Απλά βήματα περιλαμβάνουν την κατανάλωση ζυμωμένων τροφών, όπως γιαούρτια με ζωντανές καλλιέργειες, κεφίρ, κιμτσί και ξινολάχανο, καθώς και φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης, που παρέχουν τα πρεβιοτικά που χρειάζονται οι υγιείς μικροοργανισμοί.

HEALTHY FOOD

Μεσογειακή διατροφή

Η τήρηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής – βασισμένης σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, με το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, με τα ψάρια και τα όσπρια να καταναλώνονται τακτικά, και το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα να περιορίζονται – έχει επανειλημμένα συνδεθεί τόσο με την ποικιλομορφία του μικροβιώματος όσο και με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών.

Αυτές οι συνήθειες δεν θα εγγυηθούν ένα προσδόκιμο ζωής πάνω από τα 110 έτη, αλλά σχετίζονται με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η ζωή της Μαρίας Μπράνιας Μορέρα είναι μια υπενθύμιση ότι η μακροζωία εξαρτάται από μια λεπτή ισορροπία γενετικών παραγόντων, τρόπου ζωής και βιολογίας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε παράγοντα, αλλά η φροντίδα του μικροβιώματός μας είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη διαρκή υγεία.

Πηγή: TheConversation.com

  • ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΝΤΕΡΟ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΔΥ: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ οι ασθενείς
ΕΟΔΥ: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ οι ασθενείς 02 Οκτωβρίου 2025
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες - Η επιστήμη απαντά 03 Οκτωβρίου 2025
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες - Η επιστήμη απαντά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα συνδέει την υγιεινή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας - Ποια τρόφιμα να επιλέγουμε
Διατροφή
26/06/2026 - 18:09

Νέα έρευνα συνδέει την υγιεινή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας - Ποια τρόφιμα να επιλέγουμε

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;
Υγεία
26/06/2026 - 14:00

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;

Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13

Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ

Πεταλούδες που «αψηφούν» τη γήρανση μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για τη μακροζωία
Υγεία
23/06/2026 - 14:00

Πεταλούδες που «αψηφούν» τη γήρανση μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για τη μακροζωία

Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37

Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων

Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00

Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όσοι κάνουν συχνά χρήση chatbot τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν αντιεμβολιαστικές απόψεις
Υγεία
01/07/2026 - 15:07
Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου η μητέρα πολιτεύτριας της ΝΔ έπειτα από εμπρηστική επίθεση
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 14:44
Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 14:00
Άνοια: Πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο έως και 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
01/07/2026 - 13:00
«Προλαμβάνω: Μετέωρη η συνέχιση της θεραπείας για τους δικαιούχους του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 12:29
Μελέτη δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο
Υγεία
01/07/2026 - 12:00
Οι δυνατοί μύες στο στήθος και την πλάτη συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος
Υγεία
01/07/2026 - 11:00
The Lancet: Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών
Υγεία
01/07/2026 - 10:00
FDA: Έγκριση νέας κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου του αίματος που μειώνει και τις επιπλοκές της μεταμόσχευσης
Pharma News
01/07/2026 - 09:00
Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών για την απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 07:18
Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48
Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12
Ποιες καλοκαιρινές συνήθειες και γιατί αυξάνουν τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2026 - 23:11
ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38
Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11
Εντυπωσιακή η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:52
Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:29
Αίτημα για άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας με νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 21:12
«Έξυπνη» πλατφόρμα για τη μείωση της χοληστερόλης με την υπογραφή Ελληνίδας γενετίστριας
Υγεία
30/06/2026 - 20:56
Πετράλωνα: Ολοκληρώνονται οι έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας - Πως σώθηκε ο κόσμος
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 20:04
Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για επείγουσα οικονομική ενίσχυση υπέρ των σεισμοπαθών της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 19:43
Πρώτη δύναμη η «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» στις εκλογές του ΠΦΣ
Pharma Policy
30/06/2026 - 19:16
Ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου αναπτύσσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
30/06/2026 - 18:58
Έμπολα: Καμπανάκι ΟΗΕ για το κόστος από το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 18:37
Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04
Την άρση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου ζητάει η Ομοσπονδία
Pharma Policy
30/06/2026 - 17:32
Πετράλωνα: «Σώθηκε κόσμος γιατί κάποιοι άρχισαν να χτυπάνε τα κουδούνια»
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 17:13
ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27
Laser μυωπίας μετά τα 40: Τι γίνεται όταν μπαίνει στην εξίσωση και η πρεσβυωπία;
Health Talk
30/06/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo