ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη: Έτσι τα γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά συνδέονται με την ασθένεια του Πάρκινσον

Υγεία
Μελέτη: Έτσι τα γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά συνδέονται με την ασθένεια του Πάρκινσον
Το Frozen yogurt και άλλα γνωστά χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα συσχετίζονται με το ρίσκο ανάπτυξης της ασθένειας του Πάρκινσον, σύμφωνα με μελέτη του 2017.
Παρασκευή, 26/08/2022 - 15:41
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Το Frozen yogurt, το παγωμένο γιαούρτι που στη ουσία πρόκειται για είδος παγωτού, μπορεί να μια καλή λιχουδιά για να μας δροσίσει μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, αλλά ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνουμε.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρουν ότι αν καταναλώνουμε 3 ή παραπάνω μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά την ημέρα, αυτό μπορεί να ενισχύσει το ρίσκο εμφάνισης της ασθένειας του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνον που καταναλώνει μια μόνο μερίδα. Παρομοίως, ένα άτομο που καταναλώνει μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά είναι πιο πιθανό να αναπτύξει την ασθένεια σε σύγκριση με κάποιον που καταναλώνει μια μερίδα την εβδομάδα.

Οι συγγραφείς έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό, αφού εξέτασαν μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων 25 ετών. Η έρευνα που αφορούσε την διατροφή και τις πληροφορίες για την υγεία 80.000 γυναικών που έλαβαν μέρος στην μελέτη που αφορούσε την υγεία των νοσηλευτών και 48.000 ανδρών από τον υγειονομικό κλάδο, από την μελέτη που έγινε αργότερα, έδειξε 1.036 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον κατά την διάρκεια της μελέτης.

Αναζητώντας τα γαλακτοκομικά που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες, από βούτυρο, γάλα μέχρι γιαούρτι, οι ερευνητές έκαναν μια συσχέτιση με αυτούς που ανέπτυξαν πάρκινσον με την κατανάλωση γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά, χαμηλά λιπαρά ή και καθόλου λιπαρά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά, δεν είχαν σύνδεση με την εξουθενωτική νευρολογική κατάσταση. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά ήταν 34% πιο πιθανό να υποφέρουν από Πάρκινσον, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα χαμηλών γαλακτοκομικών την ημέρα, είχαν κατά 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα όλη την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έκαναν την σύνδεση αυτή χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση πίσω από την σύνδεση αυτή. «Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη ανάλυση που αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το Πάρκινσον σήμερα, ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Katherine C. Hughes, με δήλωσή της στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας το 2017. «Τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις για τους λόγους που σήμερα υπάρχει αυξημένο ρίσκο εμφάνισης Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Τέτοια γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία καταναλώνονται ευρέως, θα μπορούσαν να είναι ένας αυξημένος παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση της νόσου» πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς τόνισαν πάντως ότι την ώρα που η συχνή κατανάλωση των γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση του Πάρκινσον, παρόλα αυτά η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος την ασθένεια είναι πραγματικά χαμηλές. Μόλις 1% από τους σχεδόν 6.000 ανθρώπους στη μελέτη που κατανάλωναν το λιγότερο 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, θα μπορούσαν να αναπτύξουν την ασθένεια του Πάρκινσον, σε σύγκριση με το 0.6% των 78.000 ατόμων που ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγή: https://studyfinds.org

Τελευταία τροποποίηση στις 26/08/2022 - 15:48
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα για Covid -19: Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως το fast food αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης
Έρευνα για Covid -19: Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως το fast food αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης 26 Αυγούστου 2022
Έτσι ο ανοσοφθορισμός μπορεί να βοηθήσει στις εγχειρήσεις αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου 27 Αυγούστου 2022
Έτσι ο ανοσοφθορισμός μπορεί να βοηθήσει στις εγχειρήσεις αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αffidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα εισάγει μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 14:44

Αffidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα εισάγει μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον
Υγεία
25/11/2025 - 15:09

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον

Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00

Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Διατροφή
30/10/2025 - 17:38

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Το άγνωστο βιομηχανικό χημικό που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες νόσησης από Πάρκινσον
Υγεία
03/10/2025 - 19:02

Το άγνωστο βιομηχανικό χημικό που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες νόσησης από Πάρκινσον

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πέντε νέα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Η χορτοφαγική και vegan διατροφή στερεί ύψος και βάρος από τα παιδιά αλλά βοηθά στην καρδιακή τους υγεία
Διατροφή
16/12/2025 - 14:00
Πώς το μαλακτικό στην πλύση μπορεί να σαμποτάρει την υγεία αλλά και την ανθεκτικότητα των ρούχων
Υγεία
16/12/2025 - 13:00
Εξέταση καλπροτεκτίνης: Οι πάσχοντες από Crohn και ελκώδη κολίτιδα καταγγέλλουν τη μη αποζημίωση της
Patient Talk
16/12/2025 - 12:00
Τα έξι συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 11:00
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00
Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00
Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23
Coca-Cola 3Ε και Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν γεύματα σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 03:41
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11
Οικονομική ενίσχυση 187 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά μέχρι τέλος του 2025
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 23:18
Δράση προληπτικού ελέγχου υγείας, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 18 και 22 Δεκεμβρίου
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 22:13
EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56
Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo