ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια

Υγεία
Magnific
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα χαρτογράφησαν τη γονιδιακή δραστηριότητα στο προμετωπιαίο φλοιό και άντλησαν χρήσιμα στοιχεία για τη λειτουργία του εγκεφάλου ανά ηλικία, ανά παθολογία ακόμα και ανά ώρα της ημέρας.
Πέμπτη, 24/09/2026 - 09:00
— Photo: Magnific
News4Health Team News4Health Team

Επιστήμονες δημιούργησαν έναν λεπτομερή χάρτη της γονιδιακής δραστηριότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου, τον προμετωπιαίο φλοιό, αποκτώντας νέα στοιχεία για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και για σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η σχιζοφρένεια.

Σε εννέα ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές που παρατηρούνται με την πάροδο του χρόνου σε διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων και έκαναν σημαντικά βήματα προς την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που βρίσκονται πίσω από ορισμένες από τις πιο σοβαρές νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την αναζήτηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ο προμετωπιαίος φλοιός αποτελεί το πρόσθιο τμήμα του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου, πίσω από το μέτωπο. Συμμετέχει στον σχεδιασμό, στη λήψη αποφάσεων, στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην προσαρμογή της συμπεριφοράς. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και οι λειτουργίες του επηρεάζονται σε πολλές ψυχιατρικές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η γονιδιακή δραστηριότητα εξετάστηκε στους πυρήνες περισσότερων από 6,3 εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων — μεταξύ άλλων νευρώνων, ανοσοκυττάρων, κυττάρων που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία και υποστηρικτικών κυττάρων που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Τα δείγματα προήλθαν από 1.494 νεκρούς δότες, ηλικίας από βρεφική έως 108 ετών, με διαφορετικές γενετικές καταβολές.

Στη μελέτη συμμετείχαν τόσο άνθρωποι χωρίς διαγνωσμένη εγκεφαλική διαταραχή όσο και ασθενείς με Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, άνοια με σωμάτια Lewy, αγγειακή άνοια, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Οι ερευνητές εντόπισαν μοτίβα που ήταν κοινά σε ορισμένες από τις παθήσεις, αλλά και αλλαγές που φαίνεται να χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες διαταραχές.

«Συνολικά, αυτές οι μελέτες βοηθούν να κατανοήσουμε πού εμφανίζονται οι αλλαγές που σχετίζονται με τις ασθένειες και ποιες βιολογικές διαδικασίες αξίζει να διερευνηθούν πιο προσεκτικά», δήλωσε ο δρ. Πάνος Ρούσσος, διευθυντής του Center for Disease Neurogenomics στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Nature και σε άλλα επιστημονικά περιοδικά.

«Μια χρήσιμη θεραπεία πρέπει να επηρεάζει τη σωστή βιολογική διαδικασία στα σωστά κύτταρα. Αυτός ο χάρτης βοηθά να περιορίσουμε την αναζήτηση. Μπορεί να εντοπίσει ευάλωτους πληθυσμούς κυττάρων, να αποκαλύψει διαδικασίες που σχετίζονται με τη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και να βοηθήσει τους ερευνητές να αποφασίσουν ποιοι πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι θα πρέπει να δοκιμαστούν», πρόσθεσε ο Ρούσσος.

Ισχυρές ομοιότητες

Οι νόσοι Αλτσχάιμερ, η άνοια με σωμάτια Lewy, η αγγειακή άνοια και η νόσος Πάρκινσον παρουσίασαν ιδιαίτερα ισχυρές ομοιότητες στη γονιδιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης κοινές οδούς στη νόσο Αλτσχάιμερ και στη νόσο Πάρκινσον στα μικρογλοιακά κύτταρα, δηλαδή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Συγκρίνοντας εγκεφαλικά δείγματα από δότες διαφορετικών ηλικιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν εκτεταμένες μοριακές αλλαγές κατά την ανάπτυξη μέχρι την ενηλικίωση, σχετική σταθερότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής και νέες αλλαγές σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα στα ανοσοκύτταρα και στα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου.

«Αυτό παρέχει ένα σημείο αναφοράς για να διακρίνουμε τη φυσιολογική γήρανση από τις αλλαγές που σχετίζονται με τις ασθένειες», δήλωσε ο Ρούσσος.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν περίπου την ηλικία των 24 ετών ως ένα σημείο μετάβασης, μετά το οποίο το μεγαλύτερο μέρος των κυτταρικών τύπων σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου γίνεται πιο σταθερό.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ολοκληρώνει ξαφνικά την ανάπτυξή του στα 24α γενέθλια κάποιου ή ότι η παρακμή αρχίζει σε αυτή την ηλικία. Άλλες πτυχές της βιολογίας του εγκεφάλου συνεχίζουν να αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής», διευκρίνισε ο Ρούσσος.

Η έρευνα εντόπισε επίσης κυτταρικά μοτίβα που συνδέονται με διαφορές στη γνωστική λειτουργία και με την κατάθλιψη που συνοδεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, άνθρωποι που διατήρησαν τη γνωστική τους λειτουργία παρά το γεγονός ότι παρουσίαζαν σημαντική παθολογία Αλτσχάιμερ εμφάνιζαν διαφορές στις διαδικασίες που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διαχείριση ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Αυτά παρέχουν ενδείξεις για πιθανούς προστατευτικούς μηχανισμούς που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση», σημείωσε ο Ρούσσος.

Κληρονομούμενος γενετικός κίνδυνος

Οι ερευνητές συνέδεσαν τον κληρονομούμενο γενετικό κίνδυνο για διάφορες διαταραχές με συγκεκριμένα γονίδια και τύπους κυττάρων, χαρτογραφώντας παράλληλα τις γενετικές επιδράσεις στη δραστηριότητα περισσότερων από 14.000 γονιδίων.

Ανασύνθεσαν επίσης τα ημερήσια μοτίβα γονιδιακής δραστηριότητας, αξιοποιώντας εγκεφαλικά δείγματα ανθρώπων που είχαν πεθάνει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Σε νεότερους και μεσήλικες ενήλικες, τα γονίδια που συνδέονται με το βιολογικό ρολόι παρουσίαζαν συντονισμένα μοτίβα στους νευρώνες. Στους ηλικιωμένους, τα μοτίβα αυτά ήταν ασθενέστερα και λιγότερο συγχρονισμένα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η γήρανση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται οι καθημερινοί βιολογικοί ρυθμοί μέσα στον εγκέφαλο. Το κατά πόσο η αποκατάσταση αυτών των ρυθμών θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου αποτελεί ένα σημαντικό ερώτημα για μελλοντική έρευνα», δήλωσε ο Ρούσσος.

Οι ερευνητές δημιούργησαν, τέλος, μοριακά προφίλ για μεμονωμένους δότες με νόσο Αλτσχάιμερ και εντόπισαν διαφορές στη ρύθμιση των γονιδίων, καθώς και προβλεπόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων κυττάρων.

«Αυτό βοηθά να εξηγηθεί η βιολογική ποικιλία μεταξύ ανθρώπων με την ίδια διάγνωση και παρέχει μια βάση για τη διερεύνηση πιο εξατομικευμένων θεραπευτικών στρατηγικών», κατέληξε ο Ρούσσος.

Πηγή: Reuters

  • ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΦΛΟΙΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση»
Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση» 23 Σεπτεμβρίου 2026
Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται γιατρός 24 Σεπτεμβρίου 2026
Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται γιατρός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με επιβράδυνση της εξέλιξης του Πάρκινσον
Fitness
08/10/2026 - 21:19

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με επιβράδυνση της εξέλιξης του Πάρκινσον

Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;
Υγεία
07/10/2026 - 16:02

Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;

Εκπαιδευτικές δράσεις από τον Δήμου Ρεθύμνου για το Αλτσχάιμερ και το bullying στο σχολείο
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 21:41

Εκπαιδευτικές δράσεις από τον Δήμου Ρεθύμνου για το Αλτσχάιμερ και το bullying στο σχολείο

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Κολπική μαρμαρυγή: Όταν η θεραπεία γίνεται μαζί με το χειρουργείο καρδιάς
Health Talk
29/09/2026 - 16:00

Κολπική μαρμαρυγή: Όταν η θεραπεία γίνεται μαζί με το χειρουργείο καρδιάς

Αλτσχάιμερ:Ποιοι πρέπει να κάνουν τις νέες αιματολογικές εξετάσεις και ποιοι όχι
Υγεία
28/09/2026 - 08:30

Αλτσχάιμερ:Ποιοι πρέπει να κάνουν τις νέες αιματολογικές εξετάσεις και ποιοι όχι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας: Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία
Υγεία
09/10/2026 - 19:32
ΕΟΠΑΕ: «Καθετί που αφορά την ανθρώπινη λειτουργικότητα είναι ζήτημα ψυχικής υγείας»
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 19:07
Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42
Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το 57% των Ελλήνων εργαζόμενων νιώθει πίεση χρόνου και υπερβολικό φόρτο δουλειάς
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 17:56
Πέθανε ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:34
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία του μαθητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σοβάδες που αποκολλήθηκαν σε σχολική αίθουσα
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:17
Ψαλτοπούλου: Οι τρεις κύριες μορφές της πανώλης, η μετάδοσή της και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Health Talk
09/10/2026 - 16:49
ΕΛΕΑΝΑ: «Η ζωή με ρευματικό νόσημα δεν πρέπει να βάζει τα όνειρα σε αναμονή»
Patient Talk
09/10/2026 - 16:23
Πως το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
Υγεία
09/10/2026 - 16:04
SOS για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τον κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 15:42
Πόνος στον αυχένα: Πέντε απλές ασκήσεις για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 15:16
Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36
Όμιλος Τσέτη: Συνολικά 15 διακρίσεις στα Best in Pharmacy & Supplement Awards 2026
Pharma News
09/10/2026 - 14:13
Όταν η ζήλια γίνεται έλεγχος: Ποια είναι τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 13:58
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 13:33
Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο κατηγορούμενος γιατρός διαψεύδει ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:44
Έκρηξη σε εργοστάσιο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Δύο διασωληνωμένοι τραυματίες
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:30
Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23
Ύφασμα που απολυμαίνεται μόνο του εξουδετερώνει μικρόβια με τη βοήθεια του φωτός
Υγεία
09/10/2026 - 12:00
Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με καρκίνο
Υγεία
09/10/2026 - 11:00
Παιδική φτώχεια: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 10:00
Η αγαπημένη σας μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο από τις ιατρικές πράξεις
Υγεία
09/10/2026 - 09:00
Ο ΕΕΣ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων με δράση στο Θησείο το Σάββατο 10 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 07:19
Διανομή βρεφικού εξοπλισμού ειδών πρώτης ανάγκης σε μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών από τον Δήμο Περιστερίου
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 03:43
Όταν οι πρωτεΐνες «διπλώνουν» λάθος: Εκδήλωση στην Αθήνα για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τις νέες θεραπείες
Υγεία
09/10/2026 - 00:14
«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33
«Καλή Φάση»: Πιστοποιημένη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από την «Μεϊδάνης» και την GEP
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 23:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε επιφυλακή το ECDC για το περιστατικό στη Σιβηρία με την υποψία πνευμονικής πανώλης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 20:12
Εκπαιδευτικές δράσεις από τον Δήμου Ρεθύμνου για το Αλτσχάιμερ και το bullying στο σχολείο
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 21:41
Ξεχάστε το πορτοκάλι! Οι τροφές που έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C
Διατροφή
07/10/2026 - 09:00
ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 10:01
Νίκος Παπανδρέου και Τιμ Κουκ συνομίλησαν για την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των ανηλίκων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 09:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo