Άγχος, κακή διατροφή, προβλήματα στον θυρεοειδή, και όχι μόνο. Η κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να “προδώσει” προβλήματα υγείας σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις πριν καν ακόμα εκδηλωθούν πιο συνηθισμένα συμπτώματα.
Οι ενδείξεις συνήθως αφορούν σε αλλαγές στην εμφάνιση, την υφή ή το πάχος της τρίχας.
1. Πρόωρο “γκριζάρισμα”: ο ρόλος του άγχους και των γονιδίων
Το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της βιολογικής γήρανσης καθώς όσο μεγαλώνουμε οι θύλακες των τριχών παράγουν λιγότερη χρωστική. Ωστόσο το άγχος μπορεί να επιταχύνει ή να συμβάλει στο γκριζάρισμα των μαλλιών αφού όπως έχει αποδειχθεί προκαλεί βλάβη στο DNA.
«Το οξειδωτικό στρες, όταν δηλαδή οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα και αναστέλλουν τις διαδικασίες επιδιόρθωσης τους, μπορεί να επηρεάσει και τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες», λέει η Paradi Mirmirani, MD, δερματολόγος στο Permanente Medical Group της Καλιφόρνια.
Τα γονίδιά μας επίσης παίζουν ρόλο στο πότε θα αρχίσουμε να γκριζάρουμε, λέει η Δρ. Mirmirani. Έτσι, η ηλικία στην οποία οι γονείς μας ξεκίνησαν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια...γκρι γοητείας, είναι πολύ πιθανό να συμπέσει με την δική μας αντίστοιχη εμπειρία.
2. Εύθραυστα μαλλιά: μπορεί να είναι σημάδι του συνδρόμου Cushing
Τα εύθραυστα μαλλιά είναι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing, μιας σπάνιας πάθησης που προκαλείται λόγω υπερβολικών τιμών κορτιζόλης στο σώμα, της κύριας ορμόνης του στρες.
Η συγκεκριμένη ένδειξη πάντως συνυπάρχει με πολλά άλλα ακόμα πιο θορυβώδη συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, μώλωπες, κόπωση και πόνοι στην πλάτη.
3. Αραίωση: μπορεί να είναι σημάδι νόσου του θυρεοειδούς
Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, μια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη τριχόπτωση και αλλαγή στην εμφάνιση και την υφή των μαλλιών τους, λέει η Δρ Mirmirani.
Εκτός από την αραίωση των μαλλιών, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-πόνο στον αυχένα
-ξηροδερμία
-ίκτερο
-αύξηση βάρους
-αργή ομιλία και κίνηση
-πονόλαιμο
Μια εξέταση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) θα διαγνώσει την πάθηση για την οποία υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή.
4. Τριχόπτωση και αναιμία
Στην περίπτωση που ξαφνικά το μπάνιο και η βούρτσα μας φαίνεται να γεμίζουν από τρίχες, ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.
Πολύ συχνά το συγκεκριμένο είδος αναιμίας συναντάται σε άτομα με χορτοφαγική διατροφή ή σε γυναίκες που έχουν “βαριές” περιόδους.
Ο σίδηρος είναι κρίσιμος για πολλές βιολογικές και χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης των μαλλιών, λέει η Rebecca Baxt, MD, δερματολόγος στο Paramus του Νιου Τζέρσεϊ.
Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι παρουσιάζετε έλλειψη, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή η λήψη κάποιου συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει και στο θέμα της τριχόπτωσης.
Ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως μια εγκυμοσύνη ή η διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών, επίσης επηρεάζουν προσωρινά τα μαλλιά.
5. Η τριχόπτωση μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων και για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως ανά κιλό σωματικού βάρους ενώ η έλλειψη της έχει συνδεθεί με την αραίωση και την απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Οι γιατροί εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που αντιμετωπίζουν παθήσεις του γαστρεντερικού ή που μόλις υποβλήθηκαν σε κάποιο βαριατρικό χειρουργείο καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πέψη των πρωτεϊνών.
6. Πιτυρίδα
Οι κίτρινες ή λευκές νιφάδες στα μαλλιά, στους ώμους, ακόμη και στα φρύδια είναι σημάδι πιτυρίδας, μιας χρόνιας πάθησης του τριχωτού της κεφαλής.
Η πιτυρίδα συνήθως δεν υποδηλώνει σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με ένα κατάλληλο προϊόν καθαρισμού.
Ωστόσο μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, συχνά είναι η αιτία της πυτιρίδας με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν εστιασμένα σημεία λιπαρού δέρματος που καλύπτονται με νιφάδες, φέρουν εξάνθημα και έχουν φαγούρα.
Άλλες αιτίες της πυτιρίδας είναι η ξηροδερμία, η ευαισθησία σε προϊόντα περιποίησης, η ψωρίαση και κάποιοι τύποι εκζέματος.
Προστατεύοντας τα μαλλιά μας
Σε πολλές περιπτώσεις πάντως τα μαλλιά μπορεί να είναι τόσο ταλαιπωρημένα λόγω κακής περιποίησης που πιθανά συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας δεν είναι διακριτά.
Η Δρ Mirmirani τονίζει ότι οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για φθορά της τρίχας εξαιτίας διαδικασιών αλλαγής χρώματος και χρήσης θερμότητας για λόγους styling.
Η υπερβολική θερμότητα από την καθημερινή χρήση πρέσας ή από “πιστολάκι” μπορεί να κάνει τα μαλλιά μας ξηρά, εύθραυστα και δύσκολα στη φροντίδα.
Η αλλαγή χρώματος από επαγγελματία δεν είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ζημιά, σε αντίθεση με ανάλογες διαδικασίες επεξεργασίας που γίνονται σπίτι.