Η έκθεση στον καπνό της φωτιάς - ο οποίος μπορεί να αποτελείται από σωματίδια, αέρια, υλικά από κτίρια όπως υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), τοξικά μέταλλα και καρκινογόνες ενώσεις - μπορεί να αλλοιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις συγκεκριμένες κυτταρικές αλλαγές που σχετίζονται με την έκθεση στον καπνό της φωτιάς, τεκμηριώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο καπνός μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος. «Γνωρίζαμε ότι η έκθεση στον καπνό προκαλεί αναπνευστικά, καρδιακά, νευρολογικά προβλήματα και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αλλά δεν κατανοούσαμε τον τρόπο», δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης Kari Nadeau, καθηγήτρια Κλιματικών και Δημογραφικών Σπουδών John Rock και πρόεδρος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας.
«Η μελέτη μας καλύπτει αυτό το κενό γνώσης, ώστε οι κλινικοί γιατροί και οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη απειλή των δύσκολα περιορίσιμων, τοξικών πυρκαγιών».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα από δύο ομάδες ατόμων που ταιριάζουν ως προς την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση: 31 ενήλικες που εκτέθηκαν στον καπνό, τόσο πυροσβέστες όσο και πολίτες, και 29 ενήλικες που δεν εκτέθηκαν στον καπνό. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε οξεία ή χρόνια πάθηση και κανένας δεν λάμβανε ανοσορυθμιστικά φάρμακα κατά τη στιγμή της λήψης του αίματος ή πριν από αυτήν, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός ενός μήνα μετά την έκθεση των συμμετεχόντων στον καπνό της πυρκαγιάς.
Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές μοριακής ανάλυσης μεμονωμένων κυττάρων - επιγενετικές αναλύσεις και μαζική κυτταρομετρία - και βιοπληροφορικά αναλυτικά εργαλεία, οι ερευνητές εξέτασαν και ανέλυσαν μεμονωμένα κύτταρα σε κάθε δείγμα αίματος.
Η μελέτη διαπίστωσε αρκετές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο στα άτομα που εκτέθηκαν στον καπνό σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εκτέθηκαν στον καπνό. Τα άτομα που εκτέθηκαν στον καπνό παρουσίασαν αύξηση των CD8+ Τ κυττάρων μνήμης (ένας τύπος ανοσοκυττάρων κρίσιμος για τη μακροχρόνια ανοσία έναντι παθογόνων) και αυξημένη ενεργοποίηση και βιοδείκτες χημειοκινών (δείκτες φλεγμονής και ανοσολογικής δραστηριότητας) σε πολλαπλούς τύπους κυττάρων. Επιπλέον, όσοι είχαν εκτεθεί στον καπνό παρουσίασαν αλλαγές σε 133 γονίδια που σχετίζονται με αλλεργίες και άσθμα, και περισσότερα από τα ανοσοκύτταρά τους ήταν συνδεδεμένα με τοξικά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο.
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές εκθέσεις όπως ο καπνός από πυρκαγιές, ακόμη και σε υγιή άτομα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας Mary Johnson, επικεφαλής ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας. «Η ακριβής γνώση του πώς μπορεί να μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε νωρίτερα την ανοσολογική δυσλειτουργία από την έκθεση στον καπνό και να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες που θα μετριάζουν ή θα αποτρέπουν εντελώς τις επιπτώσεις της έκθεσης στον καπνό και των περιβαλλοντικών ρύπων στην υγε
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών και επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. «Γνωρίζοντας περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στον καπνό βλάπτει τον οργανισμό, μπορούμε να ενισχύσουμε τις εκστρατείες δημόσιας υγείας σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στον καπνό και τη σημασία της τήρησης των διαδικασιών εκκένωσης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών», δήλωσε ο Nadeau. «Μπορούμε επίσης να επανεξετάσουμε τα επίπεδα έκθεσης στον καπνό που θεωρούμε τοξικά».