O όρος «χρυσό γάλα» ή «golden milk» αναφέρεται σε ρόφημα που το βασικό συστατικό του είναι ο κουρκουμάς και ονομάζεται έτσι λόγω του «χρυσού» χρώματος που προσδίδει ο κουρκουμάς. Αυτό το ρόφημα χρησιμοποιείται πολύ στην Αγιουβέρδα και έχει ρίζες στην Ινδία.
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ιδίως για τις αρθρώσεις. Φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή σε αρθρίτιδες, σε νοσήματα του γαστρεντερικού, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την υγεία του δέρματος, όπως αναφέρει η διαιτολόγος και διατροφολόγος Εύη Μάλλιου.
Η κουρκουμίνη, η βασική αντιοξειδωτική του ουσία, έχει μειωμένη απορρόφηση απ τον οργανισμό όταν προσλαμβάνεται μόνη της. Έτσι το «χρυσό γάλα» περιέχει τα απαραίτητα συστατικά, ώστε να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητά της.
Πρώτο και κυριότερο είναι το μαύρο πιπέρι το οποίο αυξάνει 20 φορές την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Το ginger επίσης ενισχύει την απορρόφηση και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το αντιφλεγμονώδες φορτίο του ροφήματος. Ακόμα, προσθέτοντας κανέλλα και μέλι ενισχύουμε τη γεύση και τα αντιοξειδωτικά. Τέλος, καθώς πρόκειται για λιποδιαλυτή ουσία η χρήση μιας λιπαρής ουσίας (πχ λάδι καρύδας) ιδιαίτερα στην περίπτωση που το γάλα είναι φυτικό βοηθάει επίσης στην απορρόφησή της.
Υλικά για δύο μερίδες
- 2 κούπες γάλα (φυτικό ή ζωικό)
- 2 κ.γλ κουρκουμά σε σκόνη
- ¼ κ. γλ μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γλ τζίντζερ (τριμμένο)
- ¼ κ.γλ κανέλλα
- 2 κ.γλ μέλι
- 1 κ.γλ λάδι καρύδας (προαιρετικά)
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει μερικά λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε και το μέλι ή και το λάδι καρύδας.





