Από τα βάθη της Τάφρου των Μαριανών μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, τα μικροπλαστικά μπορούν πλέον να βρεθούν σχεδόν παντού στη Γη.
Τώρα, αποδεικνύεται ότι είναι παρόντα ....ακόμη και στις πιο προσωπικές μας στιγμές, καθώς οι επιστήμονες τα εντόπισαν στα αναπαραγωγικά υγρά και των δύο φύλων, επηρεάζοντας πιθανώς την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.
Η ομάδα εξέτασε το ωοθυλακικό υγρό – που βρίσκεται στις ωοθήκες – από 29 γυναίκες και το σπερματικό υγρό, που βρίσκεται στο σπέρμα, από 22 άνδρες.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι μια σειρά από μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται συχνά ήταν παρόντα σε περισσότερα από τα μισά δείγματα.
Αυτά περιλαμβάνουν μικροπλαστικά που συνδέονται με αντικολλητικές επικαλύψεις, πλαστικά δοχεία, προιόντα περιποίησης μαλλιών, μονωτικά και υλικά επένδυσης.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Emilio Gomez-Sanchez, από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ανθρώπινα όργανα.
Ως εκ τούτου, δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα η ανίχνευση μικροπλαστικών στα υγρά του ανθρώπινου αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά μας εντυπωσίασε η συχνότητά τους, καθώς βρέθηκαν στο 69% των γυναικών και στο 55% των ανδρών που μελετήσαμε».
Τα μικροπλαστικά ορίζονται ως πλαστικά σωματίδια μεγέθους μικρότερου από 5 mm και υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Αν και η έρευνα αυτή δεν αξιολόγησε άμεσα τον τρόπο με τον οποίο τα μικροπλαστικά επηρεάζουν τη γονιμότητα, η ανίχνευσή τους υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία του ανθρώπου, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
«Από μελέτες σε ζώα γνωρίζουμε ότι στους ιστούς όπου συσσωρεύονται τα μικροπλαστικά, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, σχηματισμό ελεύθερων ριζών, βλάβη στο DNA, γήρανση των κυττάρων και ενδοκρινικές διαταραχές», πρόσθεσε ο Δρ Gomez-Sanchez.
«Είναι πιθανό να επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων ή του σπέρματος στους ανθρώπους, αλλά δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε».
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά εισέρχονται πιθανώς στον οργανισμό μέσω της κατάποσης, της εισπνοής και της επαφής με το δέρμα.
Από εκεί εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο τα διανέμει σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων.
Σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ της παρουσίας μικροπλαστικών και της ποιότητας των ωαρίων και του σπέρματος.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction, παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ Carlos Calhaz-Jorge, απερχόμενος πρόεδρος της ESHRE, δήλωσε: «Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή είναι σίγουρα μια πραγματικότητα, αν και δεν είναι εύκολο να μετρηθούν αντικειμενικά.
Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης βρήκαν μικροπλαστικά σε πάνω από τα δύο τρίτα των ωοθυλακικών υγρών και σε περισσότερο από το 50% των σπερματικών υγρών των ασθενών που μελετήθηκαν.
Αν και η σημασία αυτών των ευρημάτων δεν είναι ακόμη σαφής, θα πρέπει να θεωρηθούν ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της αποφυγής της γενικευμένης χρήσης πλαστικών στην καθημερινή μας ζωή».
Προηγούμενες μελέτες έχουν ανιχνεύσει μικροπλαστικά στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, στο αίμα και ακόμη και στον εγκεφαλικό ιστό.
Επιπλέον, ξεχωριστή έρευνα έχει διαπιστώσει υψηλά επίπεδα σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως φακελάκια τσαγιού, μπιμπερό και επιφάνειες κοπής.