ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Διατροφή
Αρχείου FREEPIK
Αποτελέσματα ενδοσκοπήσεων σε 30.000 γυναίκες έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο προκαρκινικών βλαβών που μπορούν να οδηγήσουν σε κακοήθεια και μάλιστα σε νεαρή ηλικία.
Παρασκευή, 14/11/2025 - 23:48
— Photo: Αρχείου FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν κάποτε ασθένεια της τρίτης ηλικίας, όμως τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά σε άτομα κάτω των 50 αυξάνονται σταθερά- ιδίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αιτία αυτής της αύξησης παραμένει ασαφής, αλλά μια νέα μελέτη υποδεικνύει μια σημαντική σύνδεση με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματα ενδοσκοπήσεων σχεδόν 30.000 γυναικών, η ομάδα του Mass General Brigham διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων -προκαρκινικές βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία- σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερο τα συγκεκριμένα τρόφιμα σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του medicalxpress.

Γραμμική η αύξηση του κινδύνου

«Τα ευρήματα της μελέτης μας (σ.σ.: δημοσιεύθηκε στο Jamanetwork) υποστηρίζουν τη σημασία της μείωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιβάρυνσης από πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Άντριου Τσαν, διευθυντής της Μονάδας Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας και γαστρεντερολόγος στο Mass General Brigham Cancer Institute.

«Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται γραμμικά- όσο περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνετε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων» εξήγησε.

Παράλληλη η αύξηση

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών- έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων που συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων– έχει αυξηθεί παράλληλα με τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης (EOCRC). Η ομάδα του Τσαν είχε προηγουμένως εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ αυτών των τροφίμων και του καρκίνου του παχέος εντέρου γενικότερα, όμως αυτή είναι η πρώτη μελέτη που τα συνδέει με πρώιμη εμφάνιση της νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη Nurses’ Health Study II, μια μακροχρόνια μελέτη νοσηλευτριών γεννημένων μεταξύ 1947 και 1964- μιας γενιάς που ήδη θεωρείται υψηλού κινδύνου για EOCRC. Εξέτασαν 24 χρόνια δεδομένων από 29.105 γυναίκες που είχαν κάνει τουλάχιστον δύο ενδοσκοπήσεις πριν τα 50 τους, για ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν επίσης διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια. Από αυτά, οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση ημερήσια πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφών. Παρότι οι διατροφικές πληροφορίες ήταν αυτοαναφερόμενες, αυτού του τύπου τα ερωτηματολόγια έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα ως προς την αποτύπωση των διατροφικών προτύπων.

Προκαρκινικοί πολύποδες

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες κατανάλωναν 5,7 μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφών την ημέρα, που αντιστοιχούσαν στο 35% των ημερήσιων θερμίδων -λίγο κάτω από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Από τα αποτελέσματα των ενδοσκοπήσεων, οι ερευνητές εντόπισαν 2.787 γυναίκες με προκαρκινικούς πολύποδες. Εκείνες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες (περίπου 10 μερίδες ημερησίως) είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης συμβατικών αδενωμάτων– της βλάβης που σχετίζεται περισσότερο με τον EOCRC, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τις λιγότερες (περίπου 3 μερίδες ημερησίως).

Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της εμφάνισης οδοντωτών βλαβών (serrated lesions), ενός άλλου τύπου προκαρκινικής βλάβης που εξελίσσεται πιο αργά και δεν συνδέεται συχνά με τον EOCRC.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου

«Ένα από τα πλεονεκτήματα της μελέτης μας ήταν ότι διαθέταμε λεπτομερή στοιχεία για άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, ο διαβήτης τύπου 2 και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών», σημείωσε ο Τσαν. «Ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η συσχέτιση με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρέμενε ισχυρή» πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν αρκούν από μόνα τους για να εξηγήσουν την άνοδο των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης, και για αυτό συνεχίζουν να εξετάζουν και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Παράλληλα, αναζητούν καλύτερους τρόπους ταξινόμησης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς ορισμένα ενδέχεται να είναι πιο επιβλαβή από άλλα.

Πηγή: ERTNEWS

  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή 11 Νοεμβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00

Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών
Υγεία
14/11/2025 - 13:00
Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
Σύνδρομο Kallmann: H σπάνια γενετική σεξουαλική διαταραχή του Χίτλερ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 10:18
Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων
Digital Health
14/11/2025 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Δεν είμαι ο διαβήτης μου. Είμαι αυτός που συνεχίζει, που προσπαθεί, που ζει
Patient Talk
14/11/2025 - 07:45

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Στην Αττική οι περισσότεροι ασθενείς που επωφελήθηκαν
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo