ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;

Υγεία
Freepik
Οι καλοκαιρινοί παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα του ύπνου αλλά και οι τρόποι για να μπορέσετε να ανακτήσετε μια καλή σχέση με τον Μορφέα.
Πέμπτη, 26/06/2025 - 16:04
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το καλοκαίρι, για κάποιους ανθρώπους, ο ύπνος διαταράσσσεται και αυτή η εποχική αϋπνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τη μεταβολική υγεία.

Αλλά γιατί η αϋπνία αυξάνεται το καλοκαίρι και, το πιο σημαντικό, τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί; Η απάντηση βρίσκεται στο φως.

Κάθε ιστός του σώματος διαθέτει ένα μοριακό «ρολόι». Ωστόσο, αυτά τα ρολόγια λαμβάνουν το σήμα τους από έναν κεντρικό χρονομετρητή, τον υπερχιασματικό πυρήνα του εγκεφάλου. Αυτή η ομάδα περίπου 20.000 νευρώνων συγχρονίζει τα μυριάδες κυτταρικά ρολόγια σε έναν κύκλο σχεδόν 24 ωρών.

Χρησιμοποιεί το εξωτερικό φως που ανιχνεύεται από τα μάτια ως σήμα, προκαλώντας την απελευθέρωση δύο διαφορετικών ορμονών: της μελατονίνης, που μας κάνει να νυστάζουμε, και της κορτιζόλης, που αυξάνεται πριν την αυγή και μας βοηθά να ξυπνήσουμε.

Η επίδραση του φωτος στις φάσεις του ύπνου

Το χειμώνα, αυτό το ερέθισμα φωτός είναι σύντομο. Ωστσόσο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, το φως της ημέρας μπορεί να διαρκέσει 16 ή 17 ώρες. . Αυτή η επιπλέον δόση έχει σημασία, επειδή το φως του απογεύματος είναι το πιο ισχυρό σήμα για να καθυστερήσει ο κεντρικός χρονοδιακόπτης. Το καλοκαίρι, η μελατονίνη μετατοπίζεται κατά περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα αργότερα, ενώ το φως της αυγής πλημμυρίζει νωρίς τα υπνοδωμάτια και καταστρέφει την ορμόνη νωρίτερα.

Αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ποσότητα ύπνου που παίρνουμε. Μια μελέτη παρακολούθησε τον ύπνο 188 συμμετεχόντων στο εργαστήριο για τρεις νύχτες σε διαφορετικές εποχές του έτους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός ύπνος ήταν περίπου μία ώρα μικρότερος το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα.

Η φάση ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών (REM) — το στάδιο του ύπνου που συνδέεται πιο έντονα με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ενοποίηση των συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεων — αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της απώλειας ύπνου το καλοκαίρι.

Η ίδια ομάδα παρακολούθησε αργότερα 377 ασθενείς για δύο συνεχόμενα χρόνια και έδειξε ότι η διάρκεια του ύπνου και ο ύπνος REM άρχισαν να μειώνονται για πέντε μήνες αμέσως μετά την τελευταία παγωμένη νύχτα της άνοιξης. Η διάρκεια του ύπνου μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 62 λεπτά, ενώ ο ύπνος REM μειώθηκε κατά περίπου 24 λεπτά. Ο ύπνος αργών κυμάτων – η φάση που είναι πιο κρίσιμη για την αποκατάσταση των ιστών, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εδραίωση των πραγματικών αναμνήσεων – έφτασε στο ετήσιο χαμηλό του γύρω από την φθινοπωρινή ισημερία.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο έντονα το φως της ημέρας – και ο αριθμός των ωρών που εκτίθενται σε αυτό – μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ευθύνεται για τον κακό ύπνο το καλοκαίρι.

Το θερμόμετρο

Η θερμοκρασία είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λίγο πριν αποκοιμηθούμε, η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να μειώνεται απότομα κατά περίπου 1 °C, για να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε. Φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της νύχτας.

Τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι ακόμη και μια αύξηση από 26 °C σε περίπου 32 °C αυξάνει την εγρήγορση και μειώνει τόσο τον ύπνο αργών κυμάτων όσο και τον ύπνο REM.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην καλοκαιρινή αϋπνία από άλλους. Αυτό έχει να κάνει με τον μοναδικό «χρονικό τύπο» σας – τη φυσική σας προτίμηση να ξυπνάτε νωρίς ή να κοιμάστε αργά.

Οι νυχτερινοί τύποι – τα αποκαλούμενα «νυχτοπούλια» – έχουν ήδη την τάση να κοιμούνται αργά. Μπορεί να μείνουν ξύπνιοι ακόμα πιο αργά όταν ο ουρανός παραμένει φωτεινός μετά τις δέκα. Οι πρωινοί τύποι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ξυπνούν ακόμα νωρίτερα από ό,τι συνήθως λόγω της ώρας που ανατέλλει ο ήλιος το καλοκαίρι.

Η διάθεση μπορεί να ενισχύσει το φαινόμενο. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχικά προβλήματα είναι πιο επιρρεπή σε δυσκολίες ύπνου το καλοκαίρι.

Το χρόνιο άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα – ιδίως οι βήτα αναστολείς, που καταστέλλουν τη μελατονίνη – μπορούν όλα να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο το καλοκαίρι.

Ανακτώντας τον καλοκαιρινό ύπνο

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

  • Απολαύστε τον πρωινό ήλιο. Προσπαθήστε να βγείτε έξω μέσα σε μια ώρα από το ξύπνημα, ακόμα και αν είναι μόνο για 15 λεπτά. Αυτό σηματοδοτεί στο ρολόι ότι η μέρα έχει αρχίσει και το ωθεί να τελειώσει νωρίτερα το βράδυ.
  • Δημιουργήστε ένα τεχνητό σούρουπο. Περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο, κλείστε τις κουρτίνες, σβήστε τα φώτα και μειώστε την ένταση του μπλε φωτός της οθόνης του τηλεφώνου σας για να βοηθήσετε τη μελατονίνη να αυξηθεί στην ώρα της.
  • Μην αφήνετε το φως της αυγής να μπει στο δωμάτιο. Η έκθεση στο φως της αυγής πολύ νωρίς θα σας ξυπνήσει. Κουρτίνες συσκότισης ή μια μάσκα ματιών μπορούν να σας εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξυπνήσετε πριν να ξεκουραστείτε.
  • Διατηρήστε το περιβάλλον δροσερό. Ανεμιστήρες, βαμβακερά ή λινά σεντόνια που αναπνέουν ή ένα χλιαρό ντους πριν τον ύπνο βοηθούν το σώμα να επιτύχει τη σημαντική μείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό που απαιτείται για έναν καλό ύπνο.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 26/06/2025 - 15:55
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • ΑΥΠΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη μασέλα - Συμβουλές προστασίας των δοντιών των ηλικιωμένων
Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη μασέλα - Συμβουλές προστασίας των δοντιών των ηλικιωμένων 26 Ιουνίου 2025
Νέο διαγνωστικό τεστ προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών 26 Ιουνίου 2025
Νέο διαγνωστικό τεστ προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56

Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!
Υγεία
10/12/2025 - 11:58

Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!

Tai chi: Η άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία
Fitness
27/11/2025 - 12:00

Tai chi: Η άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας

Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24

Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο

Χαλαρωτικό μασάζ μισής ώρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ύπνο
Υγεία
10/11/2025 - 10:00

Χαλαρωτικό μασάζ μισής ώρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ύπνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους για ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ: Θεμέλια το 2025, επιτάχυνση το 2026
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 08:01
Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo