ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια

Υγεία
Αρχείου FREEPIK
Πως λειτουργεί αυτή η ελάχιστα επεμβατική ασύρματη συσκευή, η οποία τοποθετείται κάτω από το κρανίο και ποια τα οφέλη που αναμένεται να προσφέρει στον άνθρωπο.
Παρασκευή, 26/12/2025 - 15:22
— Photo: Αρχείου FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Μια νέα διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής (Brain-Machine Interface, BMI) χρησιμοποιεί το φως για να «μιλήσει» στον εγκέφαλο, όπως δείχνουν πειράματα σε ποντίκια. Μέσω της άμεσης επικοινωνίας με τον εγκέφαλο, η νέα αυτή ασύρματη συσκευή θα μπορούσε κάποια μέρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση χαμένων αισθήσεων ή στη διαχείριση του πόνου χωρίς φάρμακα, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Η ελάχιστα επεμβατική ασύρματη συσκευή, η οποία τοποθετείται κάτω από το κρανίο, λαμβάνει πληροφορίες με τη μορφή φωτεινών μοτίβων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε γενετικά τροποποιημένους νευρώνες στον εγκεφαλικό ιστό, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του LiveScience.

Στη νέα μελέτη, αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν σαν να ανταποκρίνονταν σε αισθητηριακές πληροφορίες από τα μάτια των ποντικιών. Τα ποντίκια έμαθαν να ταιριάζουν αυτά τα διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας για να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες -συγκεκριμένα, να ανακαλύπτουν τις θέσεις νόστιμων σνακ σε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων.

Η συσκευή σηματοδοτεί ένα βήμα προς μια νέα γενιά BMI που θα είναι ικανές να λαμβάνουν τεχνητές πληροφορίες — στην περίπτωση αυτή, φως LED -ανεξάρτητα από τα τυπικά αισθητήρια όργανα στα οποία βασίζεται ο εγκέφαλος, όπως τα μάτια. Αυτό θα βοηθούσε τους επιστήμονες να κατασκευάσουν συσκευές που θα συνδέονται με τον εγκέφαλο, χωρίς να απαιτούν καλώδια ή ογκώδη εξωτερικά μέρη.

«Η τεχνολογία είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη διεξαγωγή βασικής έρευνας» και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την ανθρώπινη υγεία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Τζον Ρότζερς, ερευνητής βιοηλεκτρονικής στο Northwestern University και κύριος συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Neuroscience.

SISKEVI EGKEFALOS

H μικρή συσκευή (αριστερά) έχει σχεδιαστεί για να εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του κρανίου και να μεταφέρει φως LED στον εγκεφαλικό ιστό που βρίσκεται από κάτω. (Πηγή εικόνας: Mingzheng Wu/Rogers Research Group)

Παράκαμψη του αισθητηριακού συστήματος

Η συσκευή, η οποία είναι μικρότερη από τον δείκτη του ανθρώπινου χεριού, είναι μαλακή και εύκαμπτη, ώστε να προσαρμόζεται στην καμπυλότητα του κρανίου. Περιλαμβάνει 64 μικροσκοπικά LED, ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που τροφοδοτεί τα φώτα και μια κεραία λήψης. Επιπλέον, μια εξωτερική κεραία ελέγχει τα LED χρησιμοποιώντας επικοινωνίες κοντινού πεδίου (Νear-field-communications, NFC) — ηλεκτρομαγνητικά πεδία για επικοινωνίες μικρής εμβέλειας, όπως γίνεται για τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα.

Η συμπαγής συσκευή έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται κάτω από το δέρμα, αντί να εμφυτεύεται απευθείας στον εγκέφαλο. «Προβάλλει φως απευθείας στον εγκέφαλο [μέσω του κρανίου] και η απόκριση του εγκεφάλου σε αυτό το φως δημιουργείται από μια γενετική τροποποίηση στους νευρώνες», εξήγησε ο Ρότζερς στο Live Science.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν ανταποκρίνονται κανονικά στο φως που τους πέφτει, οπότε απαιτείται γονιδιακή επεξεργασία για να συμβεί αυτό.

«Η γενετική τροποποίηση δημιουργεί κανάλια ιόντων ευαίσθητα στο φως», εξήγησε ο Ρότζερς. Όταν ενεργοποιούνται από το φως, αυτά τα κανάλια επιτρέπουν στα φορτισμένα σωματίδια να ρέουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενεργοποιώντας ένα σήμα που στη συνέχεια αποστέλλεται σε άλλα κύτταρα. «Μέσω αυτού του μηχανισμού, δημιουργούμε ευαισθησία στο φως απευθείας στον ίδιο τον εγκεφαλικό ιστό», είπε. Η γενετική τροποποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας έναν ιικό φορέα, έναν αβλαβή ιό που δημιουργήθηκε για να μεταφέρει την επιθυμητή γενετική τροποποίηση σε συγκεκριμένα κύτταρα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Η χρήση του φωτός για τον έλεγχο της δραστηριότητας των γενετικά τροποποιημένων κυττάρων ονομάζεται οπτογενετική και είναι μια σχετικά νέα επιστήμη. Σε προηγούμενη εργασία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παρόμοια προσέγγιση για να ενεργοποιήσουν μόνο μία ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά η νέα συσκευή τούς επέτρεψε να ενεργοποιήσουν τη δραστηριότητα πολλών νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

«[Η γενετική τροποποίηση] δεν διεγείρει μόνο το τμήμα του εγκεφάλου που είναι φυσιολογικά υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη, αλλά ολόκληρη την επιφάνεια του φλοιού», είπε ο Ρότζερς. Έτσι, η αποστολή διαφορετικών μοτίβων φωτισμού δημιουργεί μια αντίστοιχη κατανομή της νευρικής δραστηριότητας. «Είναι σαν να μπορούμε να προβάλλουμε μια σειρά εικόνων — σχεδόν σαν να παίζουμε μια ταινία — απευθείας στον εγκέφαλο, ελέγχοντας την ακολουθία των μοτίβων».

Οι ερευνητές δοκίμασαν το εμφύτευμα στα ποντίκια, δίδοντάς του ασύρματα εντολές να παράγει διάφορα μοτίβα φωτεινών εκρήξεων. Τα ποντίκια εκπαιδεύτηκαν να ανταποκρίνονται σε κάθε μοτίβο με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, δείχνοντας ότι μπορούσαν να διακρίνουν τα μοτίβα που μεταδίδονταν. Με κάθε τύπο σήματος, έπρεπε να πηγαίνουν σε μια συγκεκριμένη κοιλότητα σε έναν τοίχο και, αν επέλεγαν σωστά, έπαιρναν ζαχαρούχο νερό ως ανταμοιβή.

Ο Μπιν Χε, ερευνητής νευρομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε την τεχνική ως καινοτόμο για τη χρήση του φωτός στη ρύθμιση κυκλωμάτων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. «Μπορεί να έχει διάφορες εφαρμογές στην έρευνα της νευροεπιστήμης με τη χρήση ζωικών μοντέλων… και όχι μόνο», ανέφερε.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές βλέπουν δυνατότητες για τη χρήση αυτής της συσκευής σε μελλοντικά προσθετικά μέλη.

Οι εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσθήκη αισθήσεων, όπως η αφή ή η πίεση, σε προσθετικά άκρα, ή την αποστολή οπτικών ή ακουστικών σημάτων σε προσθετικά όργανα όρασης ή ακοής.

«Οι οπτογενετικές τεχνικές μόλις αρχίζουν να χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους», τόνισε ο Ρότζερς και πρόσθεσε πως «υπάρχουν τεράστια πλεονεκτήματα [στη χρήση του φωτός], επειδή δεν χρειάζεται να διαταράξετε τους ιστούς του εγκεφάλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για να ελέγξετε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου».

{https://youtu.be/hVIKYOKcKoo}

Ο Ρότζερς σημείωσε ότι από τεχνολογική άποψη, η πλατφόρμα θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει πολύ μεγαλύτερες περιοχές του εγκεφάλου και να περιέχει περισσότερα μικρο-LED. Ωστόσο, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις τροφοδοσίας για να υποστηρίξουν μια μεγαλύτερη συσκευή. Τεχνικά, θα πρέπει να λειτουργεί στους ανθρώπους όπως και στα ποντίκια, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα πριν από οποιαδήποτε δοκιμή σε ανθρώπους.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τη γενετική τροποποίηση», κατέληξε ο Ρότζερς.

Πηγή: ERTNEWS

  • ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη 26 Δεκεμβρίου 2025
Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές 29 Δεκεμβρίου 2025
Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 16:08

Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21

Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00
Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14
"Ρυπογόνο" το τεχνητό φως - Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας
Υγεία
12/05/2026 - 13:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:35
Κρίσιμα Φάρμακα στην ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού
Pharma Policy
12/05/2026 - 12:07
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Ατύχημα Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι - Γεωργιάδης: Έτοιμοι να τον φέρουμε πίσω όταν καταστεί εφικτό
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 10:14
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Η ενασχόληση με τις τέχνες μειώνει την βιολογική γήρανση όσο και η διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
12/05/2026 - 09:00
Έκθεση της Deloitte: Οι μεγάλες προτεραιότητες των οργανισμών υγείας για το 2026
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 07:23
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση
Ψυχική Υγεία
12/05/2026 - 03:37
Κείμενο πολιτικής για τον Ενιαίο Χώρο Δεδομένων Υγείας στην Ελλάδα
Digital Health
12/05/2026 - 00:12
Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό σοβαρών συγγενών καρδιοπαθειών από ευνοϊκή συνταξιοδοτική ρύθμιση
Patient Talk
11/05/2026 - 23:24
Θεσσαλονίκη: Zεϊμπέκικο για ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζεται να «χορέψει» η Alzheimer Ελλάς
Patient Talk
11/05/2026 - 22:09
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Η «Ντουλάπα της Προσφοράς» της άνοιξε στο Vinted
Patient Talk
11/05/2026 - 21:14
Ανδρουλάκης σε νοσηλευτές: «Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 20:49
ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03
Allwyn Care: Νέες πανελλαδικές δράσεις πρόληψης και εθελοντικής προσφοράς
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 19:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Αλλάζει το «καλάθι» των χωρών αναφοράς για τα φάρμακα: Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση
Pharma Policy
11/05/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo