ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τη χρήση του baricitinib σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID

Υγεία
PEXELS
Ο συνδυασμός baricitinib και στεροειδών είναι αρκετά ασφαλής για νoσηλευόμενους ασθενείς με COVID
Τετάρτη, 08/09/2021 - 12:13
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Η υπερβολική ανοσολογική απάντηση σε μια λοίμωξη μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής ή και περισσότερο από το ίδιο το παθογόνο που προκαλεί τη λοίμωξη. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να δρουν προστατευτικά στην περίπτωση σήψης. Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της λοίμωξης COVID-19. Ο θάνατος από την COVID-19 μπορεί να συμβεί εξαιτίας μιας υπερβολικής, μη αναλογικής ανοσολογικής απόκρισης (παρόμοια με τη σήψη παρά τη χρήση αποτελεσματικών αντιβιοτικών).

Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα εάν τυχόν ανοσολογικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιβίωση ασθενών με COVID-19, έχει τεθεί επανειλημμένα. Όπως και στην περίπτωση της βακτηριακής σήψης, μελέτες που αξιολόγησαν τη χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) στην COVID-19 έχουν παράγει γενικά θετικά αποτελέσματα, αν και δεν ήταν όλες οι μελέτες απόλυτα θετικές.Μια άλλη ανοσορυθμιστική θεραπεία που έχει αξιολογηθεί σε κλινικές μελέτες είναι η χρήση αναστολέων της κινάσηςJanus (JAK). Μελέτες με βάση ειδική ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μηχανιστικές μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το baricitinib, ένας αναστολέας των κινασών JAK1 και JAK2, με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή.

Το baricitinib, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 70 χώρες ως θεραπεία για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρά ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου, όπως δευτερογενείς λοιμώξεις και φλεβική θρόμβωση, σχετίζονται με αλλαγές στους φλεγμονώδεις καταρράκτες και την πήξη. Ωστόσο, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σπάνιες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, την εγκεκριμένη ένδειξη για τη baricitinib.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine,δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μια τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο, διπλής-τυφλήςκλινικής δοκιμής (η μελέτη COV-BARRIER), η οποία αξιολόγησε τη χρήση της baricitinib σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. H τυχαιοποίηση της μελέτης έγινε αυστηρά μέσω ενός διαδραστικού συστήματος απόκρισης και διαστρωμάτωσε την κατανομή των ασθενών στα σκέλη της μελέτης με βάσητη σοβαρότητα της νόσου, την ηλικία, την περιοχή και τη χρήση στεροειδών.

Η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε 101 κέντρα σε 12 χώρες και συμμετείχαν 1525 ασθενείς. Το σύνθετο κύριο καταληκτικό σημείο ήταν το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισε ανάγκη και προχώρησε σε χορήγηση οξυγόνουσε υψηλές ροές, μη επεμβατικό αερισμό, επεμβατικό μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση) ή θάνατο έως την ημέρα 28. Συνολικά, το 27.8% των συμμετεχόντων που έλαβαν baricitinib και το 30.5% που έλαβαν εικονικό φάρμακο εμφάνισαν το κύριο καταληκτικό σημείο (σχετικόςλόγος πιθανοτήτων 0.85, με 95% διάστημα αξιοπιστίας 0.67-1.08, p=0.18), με απόλυτη διαφορά κινδύνου −2.7 ποσοστιαίες μονάδες (με 95% διάστημα αξιοπιστίας −7.3 έως +1.9). Η θνησιμότητα στις 28 ημέρες για όλες τις αιτίες ήταν 8% (n = 62) για τη baricitinib και 13% (n = 100). Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo), οι ασθενείς που έλαβαν baricitinib είχαν σχετική μείωση 38,2% και απόλυτη μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων στην ολική θνησιμότητα (ανεξαρτήτως αιτίας) στις 28 ημέρες (λόγος σχετικού κινδύνου 0.57 με 95% διάστημα αξιοπιστίας 0.41-0.78 και p = 0.0018). Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο αριθμόςτων ασθενώνπου απαιτείται να λάβει τηθεραπεία (numberneededtotreat - NNT) για την πρόληψη ενός επιπλέον θανάτου είναι 20. Τα αποτελέσματααυτάείναιιδιαίτερα θετικά. Για σύγκριση, οι άλλες δύο ανοσορρυθμιστικές θεραπείες που συσχετίστηκαν με μείωση της θνησιμότητας είναι η δεξαμεθαζόνη (η οποία έδειξε σχετική μείωση 17% και απόλυτη μείωση θνησιμότητας 2-8% και ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται να λάβει τη θεραπεία για την πρόληψη ενός επιπλέον θανάτου είναι 36) και η τοσιλιζουμάμπη(tocilizumab) (η οποία παρουσίασε 15% σχετική μείωση και 4% απόλυτη μείωση θνησιμότητας και ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται να λάβει τη θεραπεία για την πρόληψη ενός επιπλέον θανάτου είναι 25).

Παρόλο που η κλινική μελέτη COV-BARRIER δεν έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων για το σύνθετοπρωτογενές καταληκτικό αποτέλεσμα, παρόμοιο αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί και στη μελέτη AdaptiveCovidTreatmentTrial (ACTT) -2, η οποία συνέκρινε επίσης το baricitinibμε εικονικό φάρμακο, αλλά σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη. Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τις διαφορές μεταξύ αυτών των δοκιμών. Πρώτον, μια συνεργιστική επίδραση της baricitinib με remdesivir θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την κλινική ανάρρωση στην μελέτη ACTT-2 αλλά όχι στην μελέτη COV-BARRIER (επειδή μόνο το 18,9% έλαβε ρεμδεσιβίρη). Δεύτερον, η χορήγηση υποστηρικτικής αναπνευστικής φροντίδας ήταν ετερογενής στις 12 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη COV-BARRIER, επειδή τόσο η ένδειξη όσο και ο χρόνος των παρεμβάσεων αναπνευστικής υποστήριξης (δηλαδή συμπληρωματικό οξυγόνο, οξυγόνο με συσκευές υψηλής ροής και επεμβατικός αερισμός) μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των χωρών. Η μελέτηACTT-2 έγινε κυρίως στις ΗΠΑ, οπότε υπήρχε μια πιο ομοιογενής προσέγγιση.

Τόσο η μελέτη COV-BARRIER έδειξε μείωση στη θνησιμότητα στις 28 ημέρες και στις 60 ημέρες, όσο και η μελέτηACTT-2, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σχεδιασμένη και δεν είχε αρκετή στατιστική ισχύ για αποτελέσματα θνησιμότητας, έδειξε σταθερά καλύτερη επιβίωση και σημαντική μείωση της θνησιμότητας στις 28 ημέρες(λόγος σχετικού κινδύνου 0.47 με 95% CI 0.24-0.93), σε ασθενείς που χρειάζονταν συμπληρωματικό οξυγόνο ή οξυγόνο με υψηλές ροές. Το αποτέλεσμα αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στη μελέτη COV-BARRIER (όπου ο σχετικόςλόγοςείναιHR 0. 57). Είναι σημαντικό ότι στην μελέτη COV-BARRIER ότι το όφελος στην επιβίωση που παρέχεται από το baricitinib ήταν ανεξάρτητο από την χορήγησηστεροειδών (κυρίως δεξαμεθαζόνη). Σε αντίθεση, η χρήση tocilizumab έδειξε όφελος σε μια ανοιχτή κλινική δοκιμή όταν χορηγήθηκε ταυτόχρονα με στεροειδή αλλά όχι όταν δεν υπήρχε συγχορήγηση με στεροειδή.

Τα αποτελέσματα ασφάλειας της μελέτης COV-BARRIER επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της ACTT-2, δηλαδή, ότι η θεραπεία με baricitinib δεν συσχετίστηκε με περισσότερες παρενέργειες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο αν και θα μπορούσαν να αναμένονται περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις και θρομβωτικά συμβάντα στην ομάδα της baricitinib. Ωστόσο, σε περισσότερους από 2500 ασθενείς (και στις δύο μελέτες συνολικά) , η ασφάλεια της baricitinib ήταν σχεδόν ίδια με εκείνη του εικονικού φαρμάκου. Στην πραγματικότητα, στην μελέτη ACTT-2, ο αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων ήταν σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα της baricitinib από ότι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, υποδηλώνοντας ότι η ανοσοτροποποίηση που προκαλείται από τοbaricitinib μπορεί να μην είναιτόσο ανοσοκατασταλτική όσο από άλλα φάρμακα όπως τα στεροειδή. Επιπλέον, ακόμη και με την προσθήκη στεροειδών (τα οποία επιτρέπονταν για τη θεραπεία της COVID-19 στην COV-BARRIER αλλά όχι στηνACTT-2), τοbaricitinib δεν συσχετίστηκε με περισσότερες λοιμώξεις. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι ο συνδυασμός baricitinib και στεροειδών είναι αρκετά ασφαλής. Το baricitinib έχει λίγες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αποβάλλεται σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όπως και με νεφρική δυσλειτουργία. Επιπλέον, επειδή τόσο το baricitinib όσο και τα στεροειδή υπάρχουν και σε μορφή δισκίου και είναι προσιτά, προσφέρονται για χρήση και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2021 - 12:20
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λύματα: Εκτόξευση του ιικού φορτίου στα Ιωάννινα
Λύματα: Εκτόξευση του ιικού φορτίου στα Ιωάννινα 07 Σεπτεμβρίου 2021
Μόσιαλος: Γιατί το στέλεχος Μ δεν πρόκειται να νικήσει τη μετάλλαξη Δέλτα 08 Σεπτεμβρίου 2021
Μόσιαλος: Γιατί το στέλεχος Μ δεν πρόκειται να νικήσει τη μετάλλαξη Δέλτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή

Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51

Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00

Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026

Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00

Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους

Πώς οι επιστήμονες μετατρέπουν το θυμάρι σε φάρμακο ακριβείας
Υγεία
19/01/2026 - 14:00

Πώς οι επιστήμονες μετατρέπουν το θυμάρι σε φάρμακο ακριβείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC και ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν μαζί για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας και της συνεργασίας στη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00
Συναγερμός για δύο ζωονόσους που εμφανίζονται ως η επόμενη «μεγάλη» απειλή για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 12:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει πώς οι μεταλλάξεις του DNA προκαλούν ασθένειες
Digital Health
29/01/2026 - 11:00
Γιατί είναι η ανησυχητική η έξαρση του νοροϊού στη Μ. Βρετανία - Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
29/01/2026 - 10:00
Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo