ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά

Pharma Policy
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη μη βέλτιστη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη.
Τρίτη, 29/04/2025 - 21:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Προς την κατεύθυνση αυτή το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά προτεινόμενων επιχειρησιακών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές δημόσιας υγείας για να βελτιώσουν την αποδοχή και την πρόσληψη των εμβολίων από τον πληθυσμό.

Ο δεκαπλασιασμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς και η ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) το 2024 αποτελούν δύο σαφή μηνύματα για την ανάγκη επίτευξης και διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για την προστασία των ευρωπαϊκών πληθυσμών.

Αποτελεσματικό εργαλείο

Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη δημόσια υγεία, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης. Παρ' όλα αυτά, περισσότεροι από 35 000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με ιλαρά στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024 και 23 άνθρωποι - 14 από αυτούς παιδιά κάτω των πέντε ετών - πέθαναν μετά τη μόλυνσή τους από ιλαρά.

«Χάρη στον εμβολιασμό εξαλείψαμε την ευλογιά και ελέγξαμε σοβαρές ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Η πρόκληση για τον εμβολιασμό σήμερα είναι πώς να διαφυλάξουμε αυτά τα κέρδη. Απαιτούνται επιταχυνόμενες προσπάθειες για τη διατήρηση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Κάθε δόση εμβολίου μετράει και ο χρόνος έχει σημασία για τη βέλτιστη προστασία», λέει η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.

Το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία σχετικά με τη σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση των λοιμώξεων από ιλαρά που θα καταγραφεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024. Τα δεδομένα καταδεικνύουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μειωμένης αφομοίωσης του εμβολιασμού και των κενών ανοσίας: μεταξύ των ατόμων με γνωστή κατάσταση εμβολιασμού που νόσησαν από ιλαρά το 2024, οκτώ στους δέκα δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η ιλαρά μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε είναι απροστάτευτος - όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους και τους ενήλικες. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των ατόμων που διαγνώστηκαν με ιλαρά το 2024 ήταν άνω των 14 ετών.

Για την πρόληψη των κρουσμάτων ιλαράς και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί θα πρέπει να λάβει δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Ωστόσο, τα επίπεδα εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθούν να υπολείπονται αυτού του στόχου, με πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι μόνο τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβακία) αναφέρουν τέτοια κάλυψη και για τις δύο δόσεις.

Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα κενά

Το ECDC εκτιμά ότι περίπου 600.000 παιδιά ηλικίας 12-23 μηνών ενδέχεται να έχουν χάσει τον πλήρη πρωτογενή εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας μεταξύ 2022 και 2023. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024, σε δείγματα λυμάτων στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανιχνεύθηκε η κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα πολιομυελίτιδας στον άνθρωπο και η ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα - αλλά, για να διατηρηθεί έτσι, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά εμβολιασμού με στοχευμένες εκστρατείες προληπτικού εμβολιασμού και βελτιωμένη επιτήρηση .

Τα στοιχεία είναι σαφή: η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη αφήνει πάρα πολλούς ανθρώπους ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν και των ατόμων που δεν μπορούν να λάβουν εμβόλια για ιατρικούς λόγους. Η προστασία αυτών των ομάδων εξαρτάται από την υψηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό.

Τα επιτυχή προγράμματα εμβολιασμού βασίζονται στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις πεποιθήσεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Η κατανόηση των κοινωνικών και συμπεριφορικών φραγμών και διευκολύνσεων στον εμβολιασμό είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών και παρεμβάσεων για την αύξηση της αποδοχής και της πρόσληψης του εμβολιασμού.

Για να υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναλάβουν τέτοια δράση, το ECDC δημοσίευσε την έκθεση «Εργαλεία και μέθοδοι για την προώθηση της αποδοχής και της υιοθέτησης του εμβολιασμού: μια προσέγγιση της κοινωνικής επιστήμης και της συμπεριφοράς». Η έκθεση συγκεντρώνει ένα σύνολο επιχειρησιακών εργαλείων σε εύχρηστες και προσαρμόσιμες μορφές που ταιριάζουν στα πραγματικά πλαίσια των αρχών δημόσιας υγείας και των προγραμμάτων εμβολιασμού, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των προσπαθειών τους στις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις των διαφόρων κοινοτήτων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιοποιημένων πληροφοριακών συστημάτων εμβολιασμού για τον εντοπισμό και την προσέγγιση των ανεμβολίαστων είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εθνικών προσπαθειών για τη βελτίωση της απόδοσης και της διαχείρισης του συνολικού εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Οι συνεχείς επενδύσεις της ΕΕ και των κρατών μελών σε υψηλής ποιότητας υγειονομική επιτήρηση και άμεση διερεύνηση κρουσμάτων αποτελούν το κλειδί για τη στενή παρακολούθηση της επιδημιολογίας των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στην ΕΕ/ΕΟΧ και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κενών ανοσίας στον πληθυσμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/04/2025 - 18:08
  • ECDC
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Daniela Malo στην προεδρία της ΕΕΦαΜ
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Daniela Malo στην προεδρία της ΕΕΦαΜ 28 Απριλίου 2025
Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ 29 Απριλίου 2025
Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15

Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία

Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30

Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια

Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00

Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις

Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες
Υγεία
02/09/2026 - 10:00

Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες

Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00

Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Πόσο βοηθούν, ποιους κινδύνους ενέχουν
Υγεία
12/09/2026 - 07:41
Κάθε πότε καθαρίζετε το τηλεχειριστήριο σας; Πρόγραμμα καθαριότητας για ό,τι ακουμπάτε
Υγεία
11/09/2026 - 16:00
Το υπερβολικό φως τη νύχτα συνδέεται με αλλαγές στη δομή και λειτουργία της καρδιάς
Υγεία
11/09/2026 - 15:00
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Καφές: Συνδέεται με λιγότερο λίπος και καλύτερο μεταβολικό προφίλ – Τι δείχνει νέα μελέτη
Health Talk
11/09/2026 - 14:00
Εμμηνόπαυση: Η ορμονοθεραπεία μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
11/09/2026 - 13:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Το "τίμημα" των extensions βλεφαρίδας: Ακάρεα, ερεθισμός και δυσλειτουργία των αδένων
Ομορφιά
11/09/2026 - 10:00
Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30
Μικροπλαστικά στους πνεύμονες: Νέα στοιχεία από ελληνική έρευνα για πιθανή σύνδεση με τον καρκίνο
Υγεία
11/09/2026 - 09:00
Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00
Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
Alzheimer: Ψήφισμα για έγκαιρη διάγνωση και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
10/09/2026 - 08:10
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo