ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά

Pharma Policy
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη μη βέλτιστη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη.
Τρίτη, 29/04/2025 - 21:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Προς την κατεύθυνση αυτή το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά προτεινόμενων επιχειρησιακών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές δημόσιας υγείας για να βελτιώσουν την αποδοχή και την πρόσληψη των εμβολίων από τον πληθυσμό.

Ο δεκαπλασιασμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς και η ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) το 2024 αποτελούν δύο σαφή μηνύματα για την ανάγκη επίτευξης και διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για την προστασία των ευρωπαϊκών πληθυσμών.

Αποτελεσματικό εργαλείο

Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη δημόσια υγεία, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης. Παρ' όλα αυτά, περισσότεροι από 35 000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με ιλαρά στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024 και 23 άνθρωποι - 14 από αυτούς παιδιά κάτω των πέντε ετών - πέθαναν μετά τη μόλυνσή τους από ιλαρά.

«Χάρη στον εμβολιασμό εξαλείψαμε την ευλογιά και ελέγξαμε σοβαρές ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Η πρόκληση για τον εμβολιασμό σήμερα είναι πώς να διαφυλάξουμε αυτά τα κέρδη. Απαιτούνται επιταχυνόμενες προσπάθειες για τη διατήρηση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Κάθε δόση εμβολίου μετράει και ο χρόνος έχει σημασία για τη βέλτιστη προστασία», λέει η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.

Το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία σχετικά με τη σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση των λοιμώξεων από ιλαρά που θα καταγραφεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024. Τα δεδομένα καταδεικνύουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μειωμένης αφομοίωσης του εμβολιασμού και των κενών ανοσίας: μεταξύ των ατόμων με γνωστή κατάσταση εμβολιασμού που νόσησαν από ιλαρά το 2024, οκτώ στους δέκα δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η ιλαρά μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε είναι απροστάτευτος - όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους και τους ενήλικες. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των ατόμων που διαγνώστηκαν με ιλαρά το 2024 ήταν άνω των 14 ετών.

Για την πρόληψη των κρουσμάτων ιλαράς και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί θα πρέπει να λάβει δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Ωστόσο, τα επίπεδα εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθούν να υπολείπονται αυτού του στόχου, με πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι μόνο τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβακία) αναφέρουν τέτοια κάλυψη και για τις δύο δόσεις.

Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα κενά

Το ECDC εκτιμά ότι περίπου 600.000 παιδιά ηλικίας 12-23 μηνών ενδέχεται να έχουν χάσει τον πλήρη πρωτογενή εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας μεταξύ 2022 και 2023. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024, σε δείγματα λυμάτων στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανιχνεύθηκε η κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα πολιομυελίτιδας στον άνθρωπο και η ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα - αλλά, για να διατηρηθεί έτσι, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά εμβολιασμού με στοχευμένες εκστρατείες προληπτικού εμβολιασμού και βελτιωμένη επιτήρηση .

Τα στοιχεία είναι σαφή: η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη αφήνει πάρα πολλούς ανθρώπους ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν και των ατόμων που δεν μπορούν να λάβουν εμβόλια για ιατρικούς λόγους. Η προστασία αυτών των ομάδων εξαρτάται από την υψηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό.

Τα επιτυχή προγράμματα εμβολιασμού βασίζονται στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις πεποιθήσεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Η κατανόηση των κοινωνικών και συμπεριφορικών φραγμών και διευκολύνσεων στον εμβολιασμό είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών και παρεμβάσεων για την αύξηση της αποδοχής και της πρόσληψης του εμβολιασμού.

Για να υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναλάβουν τέτοια δράση, το ECDC δημοσίευσε την έκθεση «Εργαλεία και μέθοδοι για την προώθηση της αποδοχής και της υιοθέτησης του εμβολιασμού: μια προσέγγιση της κοινωνικής επιστήμης και της συμπεριφοράς». Η έκθεση συγκεντρώνει ένα σύνολο επιχειρησιακών εργαλείων σε εύχρηστες και προσαρμόσιμες μορφές που ταιριάζουν στα πραγματικά πλαίσια των αρχών δημόσιας υγείας και των προγραμμάτων εμβολιασμού, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των προσπαθειών τους στις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις των διαφόρων κοινοτήτων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιοποιημένων πληροφοριακών συστημάτων εμβολιασμού για τον εντοπισμό και την προσέγγιση των ανεμβολίαστων είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εθνικών προσπαθειών για τη βελτίωση της απόδοσης και της διαχείρισης του συνολικού εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Οι συνεχείς επενδύσεις της ΕΕ και των κρατών μελών σε υψηλής ποιότητας υγειονομική επιτήρηση και άμεση διερεύνηση κρουσμάτων αποτελούν το κλειδί για τη στενή παρακολούθηση της επιδημιολογίας των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στην ΕΕ/ΕΟΧ και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κενών ανοσίας στον πληθυσμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/04/2025 - 18:08
  • ECDC
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Daniela Malo στην προεδρία της ΕΕΦαΜ
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Daniela Malo στην προεδρία της ΕΕΦαΜ 28 Απριλίου 2025
Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ 29 Απριλίου 2025
Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECDC: Ταυτοποιήθηκε ο χανταϊός των Άνδεων στο κρουαζιερόπλοιο
Υγεία
06/05/2026 - 21:06

ECDC: Ταυτοποιήθηκε ο χανταϊός των Άνδεων στο κρουαζιερόπλοιο

Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38

Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια

Ευρωκοινοβούλιο: Ο βιασμός πρέπει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης σε όλη την ΕΕ
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:31

Ευρωκοινοβούλιο: Ο βιασμός πρέπει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης σε όλη την ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου με αιτήματα αιχμής τους μισθούς και τις ελλείψεις προσωπικού
Επικαιρότητα
09/05/2026 - 08:51
Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12
Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00
Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo