ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά

Pharma Policy
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη μη βέλτιστη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη.
Τρίτη, 29/04/2025 - 21:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Προς την κατεύθυνση αυτή το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά προτεινόμενων επιχειρησιακών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές δημόσιας υγείας για να βελτιώσουν την αποδοχή και την πρόσληψη των εμβολίων από τον πληθυσμό.

Ο δεκαπλασιασμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς και η ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) το 2024 αποτελούν δύο σαφή μηνύματα για την ανάγκη επίτευξης και διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για την προστασία των ευρωπαϊκών πληθυσμών.

Αποτελεσματικό εργαλείο

Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη δημόσια υγεία, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης. Παρ' όλα αυτά, περισσότεροι από 35 000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με ιλαρά στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024 και 23 άνθρωποι - 14 από αυτούς παιδιά κάτω των πέντε ετών - πέθαναν μετά τη μόλυνσή τους από ιλαρά.

«Χάρη στον εμβολιασμό εξαλείψαμε την ευλογιά και ελέγξαμε σοβαρές ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Η πρόκληση για τον εμβολιασμό σήμερα είναι πώς να διαφυλάξουμε αυτά τα κέρδη. Απαιτούνται επιταχυνόμενες προσπάθειες για τη διατήρηση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Κάθε δόση εμβολίου μετράει και ο χρόνος έχει σημασία για τη βέλτιστη προστασία», λέει η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.

Το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία σχετικά με τη σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση των λοιμώξεων από ιλαρά που θα καταγραφεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024. Τα δεδομένα καταδεικνύουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μειωμένης αφομοίωσης του εμβολιασμού και των κενών ανοσίας: μεταξύ των ατόμων με γνωστή κατάσταση εμβολιασμού που νόσησαν από ιλαρά το 2024, οκτώ στους δέκα δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η ιλαρά μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε είναι απροστάτευτος - όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους και τους ενήλικες. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των ατόμων που διαγνώστηκαν με ιλαρά το 2024 ήταν άνω των 14 ετών.

Για την πρόληψη των κρουσμάτων ιλαράς και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί θα πρέπει να λάβει δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Ωστόσο, τα επίπεδα εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθούν να υπολείπονται αυτού του στόχου, με πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι μόνο τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβακία) αναφέρουν τέτοια κάλυψη και για τις δύο δόσεις.

Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα κενά

Το ECDC εκτιμά ότι περίπου 600.000 παιδιά ηλικίας 12-23 μηνών ενδέχεται να έχουν χάσει τον πλήρη πρωτογενή εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας μεταξύ 2022 και 2023. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024, σε δείγματα λυμάτων στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανιχνεύθηκε η κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα πολιομυελίτιδας στον άνθρωπο και η ΕΕ/ΕΟΧ εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα - αλλά, για να διατηρηθεί έτσι, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά εμβολιασμού με στοχευμένες εκστρατείες προληπτικού εμβολιασμού και βελτιωμένη επιτήρηση .

Τα στοιχεία είναι σαφή: η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη αφήνει πάρα πολλούς ανθρώπους ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν και των ατόμων που δεν μπορούν να λάβουν εμβόλια για ιατρικούς λόγους. Η προστασία αυτών των ομάδων εξαρτάται από την υψηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό.

Τα επιτυχή προγράμματα εμβολιασμού βασίζονται στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις πεποιθήσεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Η κατανόηση των κοινωνικών και συμπεριφορικών φραγμών και διευκολύνσεων στον εμβολιασμό είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών και παρεμβάσεων για την αύξηση της αποδοχής και της πρόσληψης του εμβολιασμού.

Για να υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναλάβουν τέτοια δράση, το ECDC δημοσίευσε την έκθεση «Εργαλεία και μέθοδοι για την προώθηση της αποδοχής και της υιοθέτησης του εμβολιασμού: μια προσέγγιση της κοινωνικής επιστήμης και της συμπεριφοράς». Η έκθεση συγκεντρώνει ένα σύνολο επιχειρησιακών εργαλείων σε εύχρηστες και προσαρμόσιμες μορφές που ταιριάζουν στα πραγματικά πλαίσια των αρχών δημόσιας υγείας και των προγραμμάτων εμβολιασμού, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των προσπαθειών τους στις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις των διαφόρων κοινοτήτων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιοποιημένων πληροφοριακών συστημάτων εμβολιασμού για τον εντοπισμό και την προσέγγιση των ανεμβολίαστων είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εθνικών προσπαθειών για τη βελτίωση της απόδοσης και της διαχείρισης του συνολικού εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Οι συνεχείς επενδύσεις της ΕΕ και των κρατών μελών σε υψηλής ποιότητας υγειονομική επιτήρηση και άμεση διερεύνηση κρουσμάτων αποτελούν το κλειδί για τη στενή παρακολούθηση της επιδημιολογίας των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στην ΕΕ/ΕΟΧ και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κενών ανοσίας στον πληθυσμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/04/2025 - 18:08
  • ECDC
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Daniela Malo στην προεδρία της ΕΕΦαΜ
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Daniela Malo στην προεδρία της ΕΕΦαΜ 28 Απριλίου 2025
Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ 29 Απριλίου 2025
Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur

Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00

Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού

Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14

Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό

Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27

Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον

"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00

"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στη Ρουμανία: Αισιοδοξία για την κατάσταση των τριών τραυματιών
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 07:46
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo