ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διευρυμένος διάλογος για τα προβλήματα των ασθενών με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ

Pharma Policy
1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit
Εκπρόσωποι ασθενών, υπουργείο Υγείας και φορείς του φαρμάκου, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων στο 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Τρίτη, 29/04/2025 - 22:04
— Photo: 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit
News4Health Team News4Health Team

Τη «φωνή» των ασθενών για τα πολύπλευρα και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην πρόσβασή τους σε παροχές υγείας -από τη διάγνωση και την παραπομπή τους στον ειδικό, μέχρι την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα- άκουσαν Πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία.

«Η συζήτηση αυτή μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Αφού συνεχάρη τον ΣΦΕΕ για την πρωτοβουλία, είπε πως από τη συζήτηση, μόνο θετικές δράσεις μπορούν να προκύψουν. «Θα ήθελα να έχω τους πόρους για να δεχθώ κάθε αίτημα και να εκπληρώσω κάθε επιθυμία των ασθενών. Οι ανάγκες, όμως, είναι πολλές και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις από την είσοδο νέων και καινοτόμων φαρμάκων, ειδικά για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Προσπαθούμε να καταστήσουμε γρηγορότερη την είσοδο των νέων θεραπειών τη χώρα μας και προχωράμε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για να κάνουμε καλύτερη την ζωή των ασθενών» ανέφερε. Μερικές από αυτές, είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις καινούργιες συσκευές μονάδων μέτρησης για ασθενείς με διαβήτη, και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο. «Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για να βρούμε τις πιο εφικτές λύσεις», τόνισε.

Παπαδημητρίου: «Επιβεβλημένος ο διάλογος»

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος ΣΦΕΕ, σημείωσε πως τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν προκλήσεις, και το ελληνικό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Συνεπώς, ο διάλογος μεταξύ όλων των φορέων είναι επιβεβλημένος ώστε ο ασθενής να βρίσκεται στο επίκεντρο καθ' όλη τη διαδικασία της θεραπείας του. «Χρειαζόμαστε ασθενοκεντρικές πολιτικές, και το φάρμακο είναι από τα πιο δυνατά όπλα που έχουμε σήμερα. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών υγείας και παράλληλα χρειάζεται να δώσουμε αξία στο πώς ο ίδιος αξιολογεί τις θεραπείες και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει» υπογράμμισε. Όπως είπε, «στόχος του 1ου ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, με τη συμμετοχή των ενώσεων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας, είναι να ακούμε τις φωνές των ασθενών».

Ακολούθησε το πρώτο πάνελ με θέμα «Πρόσβαση στις φροντίδες υγείας», όπου αναδείχθηκαν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διαδρομή τους μέσα στο σύστημα υγείας, από την πρόληψη έως την πρόσβαση σε υγεία και καινοτόμες θεραπείες.

Σε ζωντανή σύνδεση με την EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) η Oana Scarlatescu, Director, Strategic Partnerships and Healthcare Systems, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η προσήλωση στην ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασθενείς, σε συνεχή συνεργασία και μόνιμο διάλογο με τους συλλόγους ασθενών.

Το δεύτερο πάνελ «Ενισχύοντας τον ενεργό ρόλο των ασθενών», εστίασε στην ανάδειξη κοινών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Κεντρικός άξονας ήταν η ενδυνάμωση του ρόλου των συλλόγων ασθενών, η προώθηση της συνδιαμόρφωσης πολιτικής και η σημασία της καινοτομίας για ένα σύστημα υγείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Στόχος μετά από αυτή τη συζήτηση, είναι η έκδοση ενός policy recommendation paper, όπου τα προβλήματα των ασθενών θα μπορέσουν να ταξινομηθούν, να ομαδοποιηθούν και να αξιολογηθούν, ώστε να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής.

Η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία

Στα αποτελέσματα μια μεγάλης έρευνας που έγινε το 2024 από τη Συνομοσπονδία για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στις υπηρεσίες υγείας, αναφέρθηκε η κυρία Φανή Προβή, επιστημονική υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας και στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένας στους δέκα πολίτες απάντησε πως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου στην ικανοποίηση υπηρεσιών υγείας. Το 39,5% στερήθηκε αναγκαία θεραπεία, τουλάχιστον μια φορά, και το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει. Αντίστοιχα, το 34% στερήθηκε μια φορά φάρμακα που είχαν συσταθεί από γιατρό του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, είναι η υψηλή οικονομική επιβάρυνση, η μεγάλη αναμονή για εξετάσεις, αλλά και η έλλειψη διαθεσιμότητας σε φάρμακα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, πως τα τελευταία δύο χρόνια, το 80% των ερωτηθέντων έχει μειώσει τις δαπάνες για βασικές δαπάνες όπως τρόφιμα και ρούχα, για να ανταπεξέλθουν σε έξοδα υγείας.

Ανισότητες και εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών

Από την πλευρά της, η κυρία Βάσω Βακουφτσή, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, είπε πως οι ανισότητες δυστυχώς παραμένουν και είναι πολλές, οπότε οφείλουμε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα για τις αμβλύνουμε. «Δεν λαμβάνουμε όλοι τις ίδιες θεραπείες, ειδικά οι ασθενείς που διαμένουν στην Περιφέρεια. Υπάρχουν τεράστιοι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία για ραντεβού. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται. Είναι επίσης αρκετά σοβαρή είναι και η καθυστερημένη εισαγωγή των νέων και καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα και αυτό δημιουργεί ανισότητες με πολίτες άλλων χωρών. Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εξετάσεις και το φάρμακό του, μπορεί να μείνει εκτός θεραπείας» υπογράμμισε.

Η κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, αναφέρθηκε στο κομμάτι της πρόληψης για τον περιορισμό εμφάνισης νοσημάτων, τόσο της πρωτογενούς (συνήθειες ζωής, περιβαλλοντικοί παράγοντες) όσο και της δευτερογενούς, μέσω ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε, το εθνικό πρόγραμμα συμπτωματικού ελέγχου ήταν απαραίτητο, όμως θα θέλαμε και ένα προσυμπτωματικό εθνικό έλεγχο και για τις σπάνιες παθήσεις και νοσήματα.

«Εάν δεν έχουμε έγκαιρη διάγνωση δεν θα έχουμε αποτελεσματική θεραπεία» υπογράμμισε η κυρία Καίτη Θεοχάρη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος.

Προβληματισμός από μελέτη της EFPIA

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ, ο κ. Χρίστος Γεωργακόπουλος, διευθυντής Market Access ΣΦΕΕ, μοιράστηκε στοιχεία από τη φετινή μελέτη της EFPIA (2020-2023) που προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς από τα 173 φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση από την ΕΜΑ, μόλις τα 75 είναι διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς. Το 55% των νέων φαρμάκων δεν έρχονται τελικά στη χώρα μας, ενώ πλέον η καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες και καινοτόμες θεραπείες, έχει φτάσει κατά μέσο όρο στις 654 ημέρες, δύο μήνες παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. «Το 2023, η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε περίπου σε 7 δισ. ευρώ» είπε, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. «Από τη δαπάνη αυτή, τα 3,5 δισ. ευρώ τα πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), ενώ η συνεισφορά της Πολιτείας ήταν 2,8 δισ. ευρώ, και 700 εκατ. ήταν η συμμετοχή των ασθενών. Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει ένα σύστημα το οποίο χωρίς τη συνεισφορά της θα είχε καταρρεύσει» είπε.

  • ΣΦΕΕ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά
Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά 29 Απριλίου 2025
Επιστολή ΙΣΘ στο Υπουργείο Υγείας: Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή 30 Απριλίου 2025
Επιστολή ΙΣΘ στο Υπουργείο Υγείας: Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!
Health Talk
21/12/2025 - 09:34

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:32

Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025

Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23

Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νεογνικός γενωμικός έλεγχος για σπάνιες γενετικές παθήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
12/01/2026 - 16:00
Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00
Θάνατος από άνοια στα 24: Πώς μια τραγωδία μπορεί να δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες
Υγεία
12/01/2026 - 14:00
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ
Υγεία
12/01/2026 - 11:00
Γεωργιάδης για γρίπη: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 10:30
Νέα έρευνα έδειξε ότι ο καβουρδισμένος καφές διαθέτει ισχυρές αντιδιαβητικές ουσίες
Διατροφή
12/01/2026 - 10:00
Πώς λειτουργεί το υπερενισχυμένο ανοσοποιητικό των αιωνόβιων - Τι έδειξε έρευνα στη Βραζιλία
Υγεία
12/01/2026 - 09:00
Δώρα ζωής από 64χρονο δότη που νοσηλευόταν στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
Υγεία
12/01/2026 - 08:09
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26
Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo