ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών

Pharma Policy
Pexels
Σε συμφωνία για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας των τελευταίων 20 ετών, κατέληξαν οι συννομοθέτες της ΕΕ, θέτοντας νέους κανόνες για την καινοτομία, τις εγκρίσεις και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Πέμπτη, 11/12/2025 - 11:27
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του φαρμακευτικού πλαισίου της ΕΕ, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών. Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προετοιμασίας απέναντι σε ελλείψεις.

Κεντρικό στοιχείο του πακέτου είναι η νέα διάρκεια προστασίας δεδομένων: οκτώ χρόνια αποκλειστικής πρόσβασης στα δεδομένα του προϊόντος και επιπλέον ένα έτος προστασίας της αγοράς, κατά το οποίο δεν μπορούν να διατεθούν γενόσημα ή βιο-ομοειδή προϊόντα. Επιπρόσθετες περίοδοι μπορούν να χορηγηθούν όταν ένα προϊόν καλύπτει ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, περιλαμβάνει νέα δραστική ουσία ή όταν εγκρίνονται νέες ενδείξεις με σημαντικό κλινικό όφελος — με συνολικό ανώτατο όριο τα έντεκα έτη.

Αναλυτικότερα, βάσει της συμφωνίας, πέρα από τον «πυρήνα», των 8+1 χρόνων, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να λάβουν πρόσθετο χρόνο αποκλειστικότητας, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που συνδέονται με πραγματικό όφελος για τη δημόσια υγεία.

Μία θεραπεία που καλύπτει ανάγκη για την οποία δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμη αποτελεσματική αγωγή, μπορεί να λάβει ένα επιπλέον έτος προστασίας. Αντίστοιχα, ένα φάρμακο που περιλαμβάνει νέα δραστική ουσία και συνοδεύεται από ένα σύνολο απαιτητικών προϋποθέσεων, όπως η διεξαγωγή συγκριτικών κλινικών δοκιμών, η υλοποίηση δοκιμών σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη και η υποχρέωση ταχείας αίτησης άδειας κυκλοφορίας εντός 90 ημερών από την πρώτη αίτηση εκτός ΕΕ, θα μπορεί επίσης να λάβει ενισχυμένη προστασία ενός έτους.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα επιβραβεύονται για τη διερεύνηση και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών ενδείξεων με πραγματικό πρόσθετο κλινικό όφελος. Σε περιπτώσεις όπου μια νέα ένδειξη αποδεδειγμένα υπερτερεί των ήδη διαθέσιμων θεραπειών, θα χορηγείται επίσης ένα έτος πρόσθετης προστασίας, ενθαρρύνοντας εταιρείες να συνεχίζουν την έρευνα ακόμη και μετά την αρχική κυκλοφορία ενός φαρμάκου.

Ειδική μεταχείριση προβλέπεται για τα «πρωτοποριακά ορφανά φάρμακα», τα οποία απευθύνονται σε παθήσεις χωρίς καμία διαθέσιμη θεραπευτική επιλογή. Για αυτά, η αποκλειστικότητα στην αγορά μπορεί να φτάσει έως και τα έντεκα έτη, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις και το υψηλό κόστος ανάπτυξης σε αυτούς τους τομείς.

Με τον τρόπο αυτό, το νέο πλαίσιο επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη διατήρησης της Ευρώπης ως ελκυστικού χώρου επενδύσεων στη φαρμακευτική έρευνα και στην παράλληλη προώθηση της πρόσβασης των ασθενών σε οικονομικότερες θεραπείες το συντομότερο δυνατό.

Μικροβιακή αντοχη

Για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, θεσπίζεται μεταβιβάσιμο «κουπόνι» αποκλειστικότητας για κρίσιμα αντιμικροβιακά, που προσφέρει ένα επιπλέον έτος προστασίας δεδομένων. Παράλληλα, ενισχύονται οι απαιτήσεις ορθής χρήσης, όπως η υποχρεωτική ιατρική συνταγή για όλα τα αντιμικροβιακά και νέα ενημερωτικά εργαλεία για τους ασθενείς.

Ειδικότερα, η συμφωνία εισάγει:

  • μεταβιβάσιμο κουπόνι αποκλειστικότητας για κρίσιμα αντιμικροβιακά: παρέχει +12 μήνες προστασίας δεδομένων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο προϊόν, ακόμη και άλλης εταιρείας.

  • Υποχρέωση ιατρικής συνταγής για όλα τα αντιμικροβιακά.

  • Ενισχυμένες απαιτήσεις πληροφόρησης και «κάρτα ενημέρωσης» όταν το φυλλάδιο είναι μόνο ηλεκτρονικό.

  • Υποβολή σχεδίου διαχείρισης αντιμικροβιακής χρήσης και ενσωμάτωση αξιολόγησης περιβαλλοντικού κινδύνου σχετικά με την AMR.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα για την αποτροπή ελλείψεων: οι εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν σχέδια πρόληψης ελλείψεων, ενώ ο EMA θα καταρτίζει λίστα κρίσιμων προϊόντων που χρειάζονται στενή παρακολούθηση.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Το νέο πλαίσιο αναμορφώνει επίσης τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), επιταχύνοντας τις αξιολογήσεις και εισάγοντας ηλεκτρονική διαδικασία αδειοδότησης. Εισάγεται ακόμη η δυνατότητα «ρυθμιστικών sandboxes» για τον έλεγχο και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών υπό εποπτευόμενες συνθήκες.

Οι αλλαγές πουτ αφορούν στον EMA στοχεύουν στην επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών έγκρισης νέων θεραπειών. Το νέο πλαίσιο εισάγει πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων αδειοδότησης, μέσα από έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μορφότυπο που θα χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες φαρμάκων. Παράλληλα, η άδεια κυκλοφορίας ενός φαρμάκου θα ισχύει πλέον εξ ορισμού επ’ αόριστον, εκτός εάν ο EMA κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι ασφάλειας που δικαιολογούν τον περιορισμό της διάρκειάς της.

Μία ακόμη καινοτομία είναι η δυνατότητα δημιουργίας “ρυθμιστικών sandboxes”: ελεγχόμενων περιβαλλόντων όπου θα μπορούν να δοκιμάζονται νέες, προηγμένες ή ιδιαίτερα καινοτόμες θεραπείες υπό την άμεση εποπτεία των αρμόδιων αρχών, επιταχύνοντας τη μετάβασή τους από το εργαστήριο στην κλινική πρακτική. Επιπλέον, ο χρόνος που διαθέτει ο EMA για την έκδοση επιστημονικής γνώμης σχετικά με έναν φάκελο άδειας κυκλοφορίας μειώνεται σημαντικά – από τις 210 στις 180 ημέρες – με στόχο να επιταχυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες χωρίς να θυσιάζεται η ασφάλεια ή η ποιότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε στα χρόνια της πανδημίας και συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολλά κράτη-μέλη. Με το νέο πλαίσιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποχρεούνται να εκπονούν και να επικαιροποιούν σχέδια πρόληψης ελλείψεων για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, καθώς και για όσα προϊόντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ως κρίσιμα.

Η παρακολούθηση των ελλείψεων θα ενισχυθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο EMA θα καταρτίζει και θα ανανεώνει τακτικά μια επίσημη λίστα «κρίσιμων ελλείψεων» για τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων φαρμάκων. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τις αρχές τουλάχιστον έξι μήνες πριν από οποιαδήποτε προβλεπόμενη διακοπή διάθεσης ή έλλειψη ενός προϊόντος, δίνοντας στους ρυθμιστικούς φορείς χρόνο να προετοιμαστούν και, ενδεχομένως, να προλάβουν την κρίση.

Η προσωρινή συμφωνία απαιτεί πλέον επίσημη έγκριση από τα κράτη-μέλη και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τεθεί σε ισχύ. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τη θέση του και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσει στη δεύτερη ανάγνωση. Μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος των νέων κανόνων θα εφαρμοστεί σε 24 μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/12/2025 - 11:58
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • EMA
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανθρωποκεντρική διάσταση της φαρμακευτικής στο επίκεντρο του 11ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου
Η ανθρωποκεντρική διάσταση της φαρμακευτικής στο επίκεντρο του 11ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου 08 Δεκεμβρίου 2025
Περιβαλλοντικό «Omnibus» της ΕΕ και UWWTD: Απλοποίηση χωρίς λύση για το κόστος των φαρμάκων 11 Δεκεμβρίου 2025
Περιβαλλοντικό «Omnibus» της ΕΕ και UWWTD: Απλοποίηση χωρίς λύση για το κόστος των φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24

ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για το πρώτο κτηνιατρικό εμβόλιο τεχνολογίας RNA
Pet
17/04/2026 - 17:43

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για το πρώτο κτηνιατρικό εμβόλιο τεχνολογίας RNA

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά

Ο EMA προσανατολίζεται στη χρήση «εικονικών πειραματόζωων» στην ανάπτυξη των φαρμάκων
Pharma Policy
02/04/2026 - 13:23

Ο EMA προσανατολίζεται στη χρήση «εικονικών πειραματόζωων» στην ανάπτυξη των φαρμάκων

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα
Υγεία
01/04/2026 - 14:00

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα

Η κλιματική αλλαγή "θεριεύει" τα μικρόβια - Τι έδειξε νέα έρευνα
Υγεία
30/03/2026 - 11:01

Η κλιματική αλλαγή "θεριεύει" τα μικρόβια - Τι έδειξε νέα έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;
Πολιτική Υγείας
25/04/2026 - 08:32
Εκδήλωση της Greenpeace για τη διατροφή και την κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων
Διατροφή
25/04/2026 - 08:17
Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ
Υγεία
25/04/2026 - 03:43
ΕΕΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο ασθενών SMA HELLAS
Επικαιρότητα
25/04/2026 - 00:07
Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο παγκρέατος σε νεαρή ηλικία
Υγεία
24/04/2026 - 22:46
ΙΣΑ: Επίσκεψη του Ιπποκρατικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 21:51
Σιάσος: «Το ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα»
Υγεία
24/04/2026 - 21:19
Η Κυτισινικλίνη και η αποτελεσματικότητά της στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
24/04/2026 - 20:42
ΕΟΔΥ: Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένας 74χρονος νεκρός στη Ζάκυνθο
Υγεία
24/04/2026 - 19:57
Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»
Pharma Policy
24/04/2026 - 19:31
Η σύγχρονη έρευνα καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο: Αγόρια και κορίτσια γεννιούνται το ίδιο κοινωνικά
Ψυχική Υγεία
24/04/2026 - 18:59
Γονιδιακή θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παιδί με σπάνιο γενετικό νόσημα στο δέρμα του
Υγεία
24/04/2026 - 18:22
Σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη υποβλήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 17:58
Metropolitan General: Πρώτη εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με το ρομποτικό σύστημα Rosa
Υπηρεσίες Υγείας
24/04/2026 - 17:34
Ικανοποίηση στον ΠΟΥ για τα αποτελέσματα της εκστρατείας του στον παιδικό εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 17:11
Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 16:44
Ερευνητές δημιούργησαν πλαστικό που καταστρέφει τους ιούς με τη ...μέθοδο του Προκρούστη!
Υγεία
24/04/2026 - 16:13
Πανελλήνια έρευνα για τη μεταμόσχευση πνευμόνων και τις εμπειρίες ασθενών και φροντιστών
Patient Talk
24/04/2026 - 15:47
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1
Υγεία
24/04/2026 - 15:00
Γιατί είναι τελικά καλή ιδέα να πάτε για μπύρα με φίλους μετά τη δουλειά
Διατροφή
24/04/2026 - 14:00
Φαρμακευτική πολιτική: Προβληματισμός για φαρμακευτικές ελλείψεις, επάρκεια της αγοράς και μεταρρυθμίσεις
Pharma Policy
24/04/2026 - 13:00
Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα εισοδήματα από τα μικρότερα αδέρφια τους
Υγεία
24/04/2026 - 12:00
Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους
Pharma News
24/04/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 09:57
Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00
Διαδραστικό παιχνίδι για την επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνει παιδιά με οπτική αναπηρία σχεδίασε το ΠΑΜΑΚ
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 08:11
Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 17:22
H URSAPHARM ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα με επίκεντρο τη φροντίδα της ξηροφθαλμίας
Υπηρεσίες Υγείας
22/04/2026 - 21:19
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo