ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί τα όνειρα μας να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας;

Υγεία
Freepik
Από την αρχαιότητα τα όνειρα θεωρούνταν προγνωστικοί δείκτες ακόμα και για την υγεία. Τώρα μικρές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο υπόβαθρο σε αυτήν τη θεωρία.
Τρίτη, 10/03/2026 - 10:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Σχεδόν όλοι βιώνουν από καιρό σε καιρό έναν εφιάλτη ή ένα ασυνήθιστα ζωντανό όνειρο – ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους, ανησυχίας ή σημαντικών αλλαγών στη ζωή.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα παράξενα, έντονα ή ενοχλητικά όνειρα μπορεί επίσης να αποτελούν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι μια ασθένεια είναι έτοιμη να εκδηλωθεί – ακόμη και πριν εμφανιστούν τα πρώτα σωματικά συμπτώματα. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αυτά τα «προδρομικά όνειρα» μπορεί να εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει λεπτές βιολογικές αλλαγές στο σώμα κατά τα πρώτα στάδια της ασθένειας.
Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία όταν ξεκινά η λοίμωξη, το σώμα παράγει λεπτές εσωτερικές ενδείξεις πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, προειδοποιώντας τον εγκέφαλο ότι κάτι δεν πάει καλά.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM – το στάδιο κατά το οποίο συμβαίνουν τα όνειρα – ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτές τις ενδείξεις καθώς σαρώνει το σώμα για σημάδια διαταραχής.


Αυτές οι ενδείξεις θεωρείται ότι περνούν επεξεργασία σε περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην ανίχνευση απειλών όταν είμαστε ξύπνιοι. Εάν ανιχνευθεί μια απειλή, ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει συμβολικές ή ανησυχητικές εικόνες που αντανακλούν τη διαταραχή στο εσωτερικό του σώματος – ακόμα και αν δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη διαγνώσιμα συμπτώματα.


Ο καθηγητής Patrick McNamara, ψυχολόγος ειδικευμένος στον ύπνο στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε: «Ο εγκέφαλος παρακολουθεί συνεχώς τα σήματα από τα εσωτερικά όργανα του σώματος για να διατηρεί τα φυσιολογικά μας συστήματα σε ισορροπία.
Αυτά τα σήματα ενσωματώνονται σε εγκεφαλικές περιοχές όπως η πρόσθια νησίδα, η οποία παρακολουθεί την εσωτερική κατάσταση του σώματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο εγκέφαλος συμπιέζει και συνθέτει αποτελεσματικά αυτές τις πληροφορίες, παράγοντας ένα είδος στιγμιότυπου του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα».


Τα όνειρα και οι ασθένειες συνδέονται εδώ και χιλιετίες. Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ασθενείς επισκέπτονταν ειδικούς ναούς που ονομάζονταν Ασκληπιεία, όπου τελούσαν τελετές και κοιμόντουσαν στο ιερό με την ελπίδα να έχουν ένα θεραπευτικό όνειρο.

Ωστόσο, η θεωρητική εργασία του καθηγητή McNamara, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers τον περασμένο Αύγουστο, είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες να περιγραφεί ένας πιθανός βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί πώς τα όνειρα μπορεί να προηγούνται της ασθένειας.
Ελπίζει ότι η ιδέα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες μελέτες του φαινομένου.


Τα ισχυρότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία μέχρι στιγμής προέρχονται από έρευνες σε νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.


Μια μελέτη του 2017 σε περισσότερα από 1.200 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM – μια πάθηση όπου τα άτομα ενεργούν σωματικά τα όνειρά τους – διαπίστωσε ότι εντός 12 ετών από την πρώτη αναφορά της διαταραχής, το 73% είχε διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον ή άνοια.
Ανασκοπήσεις παρόμοιων ερευνών έχουν επίσης δείξει ότι τα όνειρα μπορεί να λειτουργούν ως προειδοποιητικά σημάδια για μια σειρά παθήσεων, όπως γαστρεντερικά, πνευμονικά, γυναικολογικά, οδοντικά προβλήματα και αρθρίτιδα.


Μια μικρή μελέτη του 2015 ανέφερε ακόμη ότι προειδοποιητικά όνειρα προηγήθηκαν της διάγνωσης καρκίνου του μαστού, με τις γυναίκες να αναφέρουν ότι τα όνειρα που έβλεπαν ήταν πιο ζωντανά ή έντονα από τα συνηθισμένα όνειρα στο 83% των περιπτώσεων.
«Όταν μιλάμε για προδρομικά όνειρα, όμως, δεν αναφερόμαστε μόνο σε σοβαρές ασθένειες που απειλούν τη ζωή, αλλά και σε όνειρα που μπορεί να προηγούνται ενός κρυολογήματος ή της γρίπης», λέει ο καθηγητής McNamara.

Με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, πιστεύει ότι ορισμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα ονείρων μπορεί να σηματοδοτούν ότι το σώμα ανιχνεύει μια απειλή.
«Τα όνειρα που ανιχνεύουν απειλές συχνά παρουσιάζονται με παρόμοιους τρόπους», λέει ο καθηγητής McNamara. «Ένα από αυτά είναι ότι θα υπάρξει αδικαιολόγητη επιθετικότητα από κάποιον προς τον κοιμώμενο, κάτι που μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο, αλλά είναι ένα μεταφορικό σήμα από το σώμα. Το άλλο ισχυρό σήμα είναι η εμφάνιση άγνωστων ανδρών, οι οποίοι είναι ελαφρώς απειλητικοί».


Άλλες έρευνες που αναφέρονται από τον καθηγητή δείχνουν ότι τα έντομα μπορεί επίσης να εμφανίζονται στα όνειρα πριν από την εμφάνιση της ασθένειας.
Μια μελέτη του 2022 που ανέλυσε 2.888 αναφορές ονείρων από άτομα που αργότερα διαγνώστηκαν με Covid διαπίστωσε ότι τις ημέρες πριν από την θετική διάγνωση, πολλοί περιέγραψαν όνειρα που περιελάμβαναν σκουλήκια ή δαγκώματα φιδιών.

Ο καθηγητής McNamara πιστεύει ότι το επίπεδο της απειλής που απεικονίζεται σε ένα όνειρο μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση των ονείρων που σχετίζονται με ασθένειες από τα συνηθισμένα όνειρα που σχετίζονται με άγχος.

Προς το παρόν, ο καθηγητής McNamara τονίζει ότι η θεωρία παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποθετική και απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική πρακτική.


Ωστόσο, πιστεύει ότι η έννοια μπορεί τελικά να έχει πρακτικές εφαρμογές σε ορισμένους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η παρακολούθηση των αλλαγών στα όνειρα των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών κρίσεων ψυχικής υγείας.
«Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με αυτοκτονικές τάσεις βιώνουν απειλητικά όνειρα για εβδομάδες πριν αποφασίσουν να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν», λέει ο καθηγητής McNamara. Μια μελέτη του 2022 σε 89 ασθενείς διαπίστωσε ότι το 80% ανέφερε αλλαγές στα όνειρά τους τους μήνες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας.

Πηγή: Daily Mail

Τελευταία τροποποίηση στις 10/03/2026 - 13:18
  • ΟΝΕΙΡΑ
  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κατηγορία «Με γέρασες πριν την ώρα μου!» επιβεβαιώνεται και επιστημονικά
Η κατηγορία «Με γέρασες πριν την ώρα μου!» επιβεβαιώνεται και επιστημονικά 10 Μαρτίου 2026
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε επτά αντικείμενα στην τουαλέτα σας 10 Μαρτίου 2026
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε επτά αντικείμενα στην τουαλέτα σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47

ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση

Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33

Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18

«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα

Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Υγεία
02/06/2026 - 09:43

Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Στοιχειωμένες σκέψεις, φαντάσματα, παραφυσικά φαινόμενα και εγκέφαλος
Ψυχική Υγεία
02/06/2026 - 08:57

Στοιχειωμένες σκέψεις, φαντάσματα, παραφυσικά φαινόμενα και εγκέφαλος

Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57

Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo