ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρές συστάσεις ευρωπαϊκών φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας

Pharma Policy
UNSPLASH
Αυστηρές συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σκευασμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία εξέδωσαν ο EMA και οι επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων (HMA), μέσω της Εκτελεστικής Διευθυντικής Ομάδας για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων (MSSG).
Τετάρτη, 26/06/2024 - 18:43
— Photo: UNSPLASH
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Πρόκειται για τα σκευάσματα Ozempic (σεμαγλουτίδη), Saxenda (λιραγλουτίδη), Trulicity (ντουλαγλουτίδη) και Victoza (λιραγλουτίδη) τα οποία ανήκουν ανήκουν στην κατηγορία αγωνιστών των υποδοχέων του γλυκαγονικού πεπτιδίου-1 (GLP-1) και έχουν εγκριθεί για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη ή του βάρους υπό ορισμένες προϋποθέσεις ή των δύο.

Από το 2022, η αύξηση της ζήτησης για ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως περιορισμοί στην παραγωγή, έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως τονίζει και ο ΕΜΑ, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά από την off label χρήση των φαρμάκων αυτών (σ.σ.: ο όρος off label χρησιμοποιείται όταν ένα φάρμακο λαμβάνεται για αντιμετώπιση καταστάσεων εκτός των ενδείξεων του) και ειδικά για την αισθητική απώλεια βάρους σε άτομα χωρίς παχυσαρκία ή σε υπέρβαρα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα κιλά τους.

Αποτέλεσμα του αμείωτου ενδιαφέροντος για τα σκευάσματα αυτά είναι και η εμφάνιση εγκληματικής δραστηριότητας, με την είσοδο στην αγορά ψευδεπίγραφων φαρμακευτικών προϊόντων, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Μέτρα έχουν ληφθεί ήδη από το 2022, ωστόσο διαπιστώνεται πως χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις για να περιοριστεί το φαινόμενο, τουλάχιστον έως ότου οι διαδικασίες για αύξηση της παραγωγής των φαρμάκων αυτών ολοκληρωθούν, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Οι συστάσεις της MSSG σηματοδοτούν, λοιπόν, την επόμενη φάση της συντονισμένης αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων ελλείψεων. «Πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις τώρα -η βιομηχανία, οι ρυθμιστικές αρχές, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι ασθενείς και το ευρύ κοινό έχουν όλοι ρόλο να διαδραματίσουν στην επίλυση αυτών των ελλείψεων και κάνουμε έκκληση σε όλους να παίξουν το ρόλο τους», δήλωσε η Emer Cooke, εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Οι παρεμβάσεις που ζητήθηκαν

Σημειώνοντας πόσο περίπλοκο είναι το ζήτημα των ελλείψεων, η κυρία Cooke υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία, με στόχο την προστασία των ευρωπαίων ασθενών που έχουν πραγματικά ανάγκη τα εν λόγω σκευάσματα.

Μάλιστα, ο ΕΜΑ παροτρύνει τα κράτη μέλη να εξετάσουν από κοινού με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας (τις φαρμακευτικές εταιρείες επί της ουσίας) μέτρα για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της διανομής αυτών των φαρμάκων.

Άλλωστε, μέσω της συνεχούς συνεργασίας των κρατών μελών, εκτιμάται ότι θα γίνει εφικτή και η καταγραφή της συνολικής εικόνας της κατάστασης και η αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων που λαμβάνονται.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές, από κοινού με εμπειρογνώμονες και επιστημονικές εταιρείες, για τη διευκόλυνση της ιεράρχησης των ασθενών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ομάδα για τις ελλείψεις θα διεξάγει μια μελέτη, με δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο (Real World Data -RWD), ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης εφαρμόσει προσαρμοσμένα μέτρα για τον έλεγχο της προμήθειας αυτών των φαρμάκων στο πλαίσιο των εθνικών τους συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει όταν κριθεί απαραίτητο, προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, όπως η σεμαγλουτίδη.

Μάλιστα, στη χώρα μας είχε γίνει και σημαντική εισαγωγή ποσοτήτων σεμαγλουτίδης μέσω του ΙΦΕΤ, η διάθεση της οποίας όμως είχε παγώσει με τις ποσότητες να παραμένουν στην αποθήκη.

Έλεγχος στις καμπάνιες

Από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, η MSSG συστήνει την αύξηση των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις ρυθμιστικές αρχές με στόχο έναν αποδοτικότερο συντονισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όμως, στα μηνύματα που φθάνουν στο κοινό. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των σκευασμάτων αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1 θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μηνύματα που χρησιμοποιούν για την προώθηση των εν λόγω φαρμάκων έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Επιπλέον, όσα αναφέρουν οι εταιρείες για τη δράση των σκευασμάτων αυτών θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και τους στόχους της δημόσιας υγείας.

Επιπροσθέτως, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο υλοποίησης εκστρατειών ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση του βάρους, εστιάζοντας και στη σημασία της διατροφής και της άσκησης σε όσες και όσους δεν αντιμετωπίζουν σχετιζόμενα προβλήματα υγείας, αλλά και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με τη συνεχιζόμενη έλλειψη και τις επιπτώσεις της στην κλινική πρακτική.

«Πρέπει να τονιστεί ότι τα εν λόγω φάρμακα δεν αποτελούν μέσο απώλειας βάρους για άτομα χωρίς διαβήτη ή παχυσαρκία ή συνοσυρότητες που απαιτούν τον περιορισμό των κιλών», επισήμανε η κυρία Cooke.

Μεγάλη συνάντηση την 1η Ιουλίου

Στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου, ο ΕΜΑ και η MSSG διοργανώνουν ένα εργαστήριο την 1η Ιουλίου, μια ευρεία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές περαιτέρω παρεμβάσεις.

«Η συμμετοχή όλων στο τραπέζι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίλυση αυτών των πολύπλοκων ελλείψεων», δήλωσε ο καθηγητής Karl Broich, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (BfArM) και πρόεδρος της HMA.

Η MSSG απευθύνει επίσης έκκληση στους επαγγελματίες υγείας και στους χρήστες των σκευασμάτων να ακολουθήσουν ορισμένες βασικές συστάσεις.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως τα φάρμακα αυτά έχουν ένδειξη χρήσης είτε μόνο για σακχαρώδη διαβήτη, είτε μόνο για διαχείριση του βάρους σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση σε άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρότητα και σχετιζόμενα προβλήματα υγείας. Ένα εκ των σκευασμάτων έχει ένδειξη για παχυσαρκία και διαβήτη υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Οποιαδήποτε άλλη χρήση θεωρείται off-label και επιδεινώνει σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις.

Έτσι, η MSSG εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο που τίθενται ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη τους εν λόγω GLP-1 αγωνιστές υποδοχέων και λόγω της εκτεταμένης off-label χρήσης τους δεν έχουν πρόσβαση. Έτσι, συστήνει την αυστηρή συνταγογράφησή τους βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και τις οδηγίες των εθνικών αρχών.

Από τον ίδιο φορέα τονίζεται, τέλος, πως τα εν λόγω σκευάσματα δεν έχουν εγκριθεί και άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αισθητική απώλεια βάρους.

  • EMA
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

MSD: Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
MSD: Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία 26 Ιουνίου 2024
Ραντεβού Γεωργιάδη - φαρμακευτικών εταιρειών με φόντο τη δαπάνη 27 Ιουνίου 2024
Ραντεβού Γεωργιάδη - φαρμακευτικών εταιρειών με φόντο τη δαπάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26

Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45

Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας

Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30

Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών

Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/08/2026 - 15:57

Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09
Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04
«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38
Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ξεχωριστά όργανα
Υγεία
18/09/2026 - 15:12
Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36
Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51
Μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης στους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 13:16
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29
Σημαντική ελληνική συμμετοχή σε νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που εγκρίθηκε από τον FDA
Υγεία
17/09/2026 - 21:12
Η Κομισιόν μπλοκάρει την πρόσβαση των social media σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 20:34
Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση
Υγεία
17/09/2026 - 19:52
Κέντρα πρόληψης: Διάλογο τώρα για τη νέα προγραμματική σύμβαση ζητούν οι εργαζόμενοι
Ψυχική Υγεία
17/09/2026 - 18:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14
ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
Θάνατος Μαζωνάκη: Έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 12:21
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια σε ιατρεία
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 10:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo