Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

Απαγόρευση εξαγωγών αντιπυρετικών-αναλγητικών από τον ΕΟΦ

530 0

Με νεότερη απόφαση o ΕΟΦ  απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές αντιπυρετικών-αναλγητικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας της αγοράς λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Νέα λίστα προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προσθέτοντας άλλα 58 σκευάσματα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως πως μεγάλο μέρος της νέας λίστας καταλαμβάνουν διάφορα αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα, διαφόρων εταιρειών και συσκευασιών. Προφανώς η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά. Στη λίστα περιλαμβάνονται και σκευάσματα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, παθήσεις των ενδοκρινικών αδένων κλπ.

Η παρούσα απόφαση είναι άμεσα εφαρμοστέα, ενώ ο ΕΟΦ διευκρινίζει πως κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων», καταλήγει η απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsroom