ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί «φουντώνει» η ψωρίαση αμέσως μετά την εορταστική περίοδο;

Health Talk
Γιατί «φουντώνει» η ψωρίαση αμέσως μετά την εορταστική περίοδο;
Έξαρση των συμπτωμάτων της ψωρίασης παρατηρείται αμέσως μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε πολλούς ασθενείς.
Τρίτη, 31/12/2024 - 14:53
News4Health Team News4Health Team

Το στρες, η αλλαγή της διατροφής με την ένταξη περισσότερων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος, όπως και του σωματικού βάρους, είναι οι ερεθιστικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση και επιδείνωση της νόσου αυτές τις ημέρες.

«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, αυτοάνοση, δερματική νόσος που επηρεάζει το 2-5% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες. Το σώμα επιτίθεται στον δικό του ιστό, ο οποίος αρχίζει να υπερπαράγει δερματικά κύτταρα και να σχηματίζει κόκκινες στη βάση και λευκές στην κορυφή φολιδωτές πλάκες, που προκαλούν φαγούρα. Τόσο το φυσικό όσο και το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα ευθύνονται για την εμφάνισή της, ενώ ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου και προσθέτει πως «ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας με αυξημένες υποχρεώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, που δημιουργούν στρες και εξάντληση του οργανισμού. Μετά την προετοιμασία έρχεται ένα 15ήμερο με υπερκαταναλωτικές διαθέσεις. Οι καταχρήσεις, όμως, αυτές γίνονται αιτία φλεγμονής, η οποία θεωρείται ως ο κύριος παράγοντας πυροδότησης των συμπτωμάτων της ψωρίασης».

Η διατροφή

Όσον αφορά στη διατροφή, η έρευνα σχετικά με τον τρόπο που ορισμένες τροφές οδηγούν σε φλεγμονώδη απόκριση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι εκείνες που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία, είναι πλούσιες σε λιπαρά, νάτριο ή ζάχαρη διεγείρουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ψωρίασης. Πιο συγκεκριμένα: Τα λιπαρά κρέατα, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά και η μαργαρίνη, είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Έτσι μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αυτές τις τροφές επιδεινώνει δερματικές ασθένειες όπως η ψωρίαση, αυξάνοντας το επίπεδο των φλεγμονωδών κυτοκινών στο δέρμα.

Οδηγεί επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος διευκολύνει την ανάπτυξη της νόσου και την επιδείνωση των συμπτωμάτων της, λόγω της συνεχιζόμενης φλεγμονής του λιπώδους ιστού.

Εκτός από τα λιπαρά, η δυσανεξία που έχουν ορισμένα άτομα στην καζεΐνη και τη λακτόζη που περιέχονται στα γαλακτοκομικά, μπορεί να γίνει αιτία έξαρσης της δερματοπάθειας, αφού οι ουσίες αυτές οδηγούν σε ερεθισμό του εντέρου και σε φλεγμονή.

Τα γλυκά και το αλκοόλ

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κυτοκινών, οι οποίες παίζουν κύριο ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης. Στην παθογένεση της ψωρίασης εμπλέκεται η IL-23, ενώ οι IL-17 και IL-22 προκαλούν κυτταρικό πολλαπλασιασμό και φλεγμονή. Σε αυτήν οδηγεί η κατανάλωση ζάχαρης αλλά και τεχνητών γλυκαντικών, λόγω της αποθήκευσης των θερμίδων στα λιπώδη κύτταρα.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι ουσίες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, αλλά και στην ανάπτυξη νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης 2 και η αρθρίτιδα.

Το αλκοόλ επηρεάζει τη φυσική όσο και την προσαρμοστική ανοσία και θεωρείται παράγοντας έναρξης της φλεγμονής όσο και επιδείνωσής της. Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι η ηπατική βλάβη που προκαλείται εξαιτίας του οδηγεί σε εξασθένηση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού.

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει ακόμη την ευαισθησία σε λοιμώξεις, διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων και των κερατινοκυττάρων και την παραγωγή κυτοκινών και μαστοκυττάρων, τα οποία παίζουν ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης. Μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και διότι βλάπτει τα καλά εντεροβακτήρια.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ψωρίαση, καθώς ενισχύει την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγει τη συσσώρευση φλεγμονωδών κυτοκινών, αλλά και την παχυσαρκία.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 433.788 συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια, έδειξε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του κινδύνου ψωρίασης.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Journal of Autoimmunity, παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο και την υψηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα παρουσίασαν 149% υψηλότερο κίνδυνο ψωρίασης, σε σύγκριση με συμμετέχοντες με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και τη χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα. Η θετική συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου και μπορεί να οφείλεται εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας και της φλεγμονής.

Ψυχολογικό στρες και κάπνισμα

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ψυχολογικό στρες συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης, όπως και το κάπνισμα.

«Την περίοδο των γιορτών ελάχιστοι είναι οι εγκρατείς που δεν παρασύρθηκαν σε γαστρονομικές “αμαρτίες”. Όλοι λίγο ή πολύ έχουν πιεί και καπνίσει παραπάνω, έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους, έχουν ξεχάσει το γυμναστήριο και έχουν βάλει μερικά κιλά παραπάνω. Όλα αυτά όμως για όσους πάσχουν από ψωρίαση είναι επιβαρυντικά και είναι πολύ πιθανόν να έχουν προκαλέσει έξαρση της νόσου.

Η επιστροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που βασίζεται σε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε ω-3, φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να επαναφέρει το σώμα. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, μπορεί βελτιώσει τη γενική υγεία και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης μακροπρόθεσμα. Είναι δε ιδανική για τη διαχείριση του βάρους.

Η καλή διατροφή, όπως και η άσκηση, είναι αποδεδειγμένο ότι ενισχύουν τη θεραπεία και μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των ασθενών. Για κάποιους μάλιστα μπορεί να διαφοροποιήσει την αγωγή και αντί να χρειάζονται συστηματικά φάρμακα ή ενέσεις να αρκεί μόνο η τοπική αγωγή. Δεδομένων μάλιστα των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα, η θετική επίδραση της υγιεινής ζωής θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητά της.

Για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία με τη φαρμακευτική θεραπεία ή συμπληρωματικά αυτής μπορούν να δοκιμάσουν τη φωτοθεραπεία, δηλαδή την έκθεση του δέρματος σε μια τεχνητή πηγή φωτός UVB για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα στο ιατρείο. Από τους δύο τύπους θεραπείας UVB, την ευρέως και τη στενού φάσματος, προτιμάται η δεύτερη, καθώς είναι πιο αποτελεσματική και ταχύτερη στην ύφεση των συμπτωμάτων αλλά και γιατί τα διαστήματα των υφέσεων διαρκούν περισσότερο», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΑΛΚΟΟΛ
  • ΓΛΥΚΑ
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ποιον «ανορθόδοξο» τρόπο υποχωρεί ο πόνος στον ώμο
Με ποιον «ανορθόδοξο» τρόπο υποχωρεί ο πόνος στον ώμο 30 Δεκεμβρίου 2024
Οδηγίες για τον HPMV από την ΕΠΕ - Πως μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του 08 Ιανουαρίου 2025
Οδηγίες για τον HPMV από την ΕΠΕ - Πως μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο διαλογισμός αυξάνει το άγχος
Ψυχική Υγεία
17/07/2026 - 11:00

Όταν ο διαλογισμός αυξάνει το άγχος

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μπορεί να ευθύνονται για τo ένα τρίτο των περιστατικών καρδιοπάθειας
Υγεία
16/07/2026 - 12:00

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μπορεί να ευθύνονται για τo ένα τρίτο των περιστατικών καρδιοπάθειας

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου, ποια η συμβολή του στην υγεία και πως επηρεάζεται από τη διατροφή
Health Talk
14/07/2026 - 19:33

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου, ποια η συμβολή του στην υγεία και πως επηρεάζεται από τη διατροφή

Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07

Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση

Εννέα απλές πρακτικές για να αποφύγετε τις ρυτίδες
Ομορφιά
11/07/2026 - 09:00

Εννέα απλές πρακτικές για να αποφύγετε τις ρυτίδες

Τι συμβαίνει στο αίμα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι
Υγεία
29/06/2026 - 14:30

Τι συμβαίνει στο αίμα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ και ΕΠΕ διοργανώνουν μεγάλη περιβαλλοντική δράση με καθαρισμό της παραλίας Εδέμ
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 03:54
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Σεβασμός, θεσμική διερεύνηση και λογοδοσία για τον θάνατο του 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 00:04
Νέα μελέτη-καμπανάκι για τους κινδύνους από την έκθεση βρεφών στις οθόνες
Υγεία
17/07/2026 - 22:57
Βαρύ πένθος για 43χρονη νοσηλεύτρια που πέθανε στον ύπνο της έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα νυχτερινά
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 22:14
Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 21:27
Καλοκαίρι και παιδί: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα τους από τις συχνότερες παθήσεις
Health Talk
17/07/2026 - 20:23
Οι ζεστές νύχτες της κλιματικής αλλαγής «κλέβουν» 56 ώρες ύπνου από τον μέσο άνθρωπο
Υγεία
17/07/2026 - 19:57
Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, ποια τα συμπτώματά του και πως αντιμετωπίζεται
Υγεία
17/07/2026 - 19:12
Προ των πυλών ο καύσωνας με τα πρώτα 40άρια - Ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες προστασίας
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 18:24
Η ΠΟΕΡΓΙ ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογράφησης και μηνιαία δημοσιοποίηση του rebate
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 17:58
Μπορεί η πολυγλωσσία να μειώσει πραγματικά τον κίνδυνο άνοιας; Δεν είναι τόσο απλό...
Υγεία
17/07/2026 - 17:34
Οκτώ χρήσιμες οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για ασφαλή κολύμβηση
Fitness
17/07/2026 - 16:53
Εμμηνόπαυση: Είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης το «μυστικό» της υγιούς γήρανσης;
Health Talk
17/07/2026 - 16:29
Γεωργιάδης: «Πρακτικά σε λίγο καιρό θα έχουμε το νέο "Σισμανόγλειο"»
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 16:13
Δυσιδρωσικό έκζεμα: Η καλοκαιρινή δερματική πάθηση με τις φουσκάλες και την έντονη φαγούρα
Υγεία
17/07/2026 - 16:00
Κόκκινα μαλλιά: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν απρόσμενο προστατευτικό ρόλο του γονιδίου τους
Υγεία
17/07/2026 - 15:00
ΠΙΣ: Καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκησή του
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 14:08
Ινδία: Πράσινο φως στη σεμαγλουτίδη για το λιπώδες ήπαρ
Pharma News
17/07/2026 - 14:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές κάτω των 50: Ο ρόλος των φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικα
Υγεία
17/07/2026 - 13:00
Η τσίχλα με ζάχαρη μετά από κατανάλωση παντζαριού μπορεί να μειώσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση
Διατροφή
17/07/2026 - 12:00
Όταν ο διαλογισμός αυξάνει το άγχος
Ψυχική Υγεία
17/07/2026 - 11:00
Αγγλία: Απαγόρευση της πρόσβασης σε ενεργειακά ποτά στους κάτω των 16 ετών
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 10:00
Το success story της Ουγκάντα στη μάχη κατά του Έμπολα: Πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής
Υγεία
17/07/2026 - 09:00
Η ΕΟΠΕ ζητεί ουσιαστική συμμετοχή στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 07:28
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΘ
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 03:43
Πουλής στο 12th MedTech Conference: «Σε τέσσερις πυλώνες ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 00:03
ΟΦΕΤ: Βραβείο «Ανάπτυξης & Επενδύσεων» στους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2026»
Pharma News
16/07/2026 - 23:18
Θεσσαλονίκη: Στις 19 Ιουλίου τα εγκαίνια του κοινωνικού οδοντιατρείου των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 22:02
Επανεκλογή Πατούλη και νέα τετραετής θητεία στην προεδρία του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 21:36
Επτά απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για απολαυστικές ερωτικές και σεξουαλικές εμπειρίες το καλοκαίρι
Ψυχική Υγεία
16/07/2026 - 20:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work
Pharma News
15/07/2026 - 07:22
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo